Waar ben je naar opzoek?

It is the season to be… sick! Deze 18 tips helpen je kleintje…

3 minuten lezen Terry Veldkamp
It is the season to be… sick! Deze 18 tips helpen je kleintje…

Het is weer zover. Snotneuzen, vervelende hoestjes en andere leuke bijverschijnselen. Allemaal zaken die ons regelmatig wakker houden.

Voorheen, toen ik nog kind- en zorgeloos was, vroeg ik me altijd af hoe erg zo’n verkoudheid bij een kind nou helemaal kon zijn, want je kan er niks aan doen. Het gaat vanzelf over. Gewoon troosten en door. Wat allemaal nog steeds klopt op het moment dat het gebeurt. Met dat kleine verschil dat ik het verschrikkelijk vond om te zien dat míjn kleine baby het lastig had met ademhalen. Dat hij zich niet lekker voelde. Dat we gebroken nachten hadden, omdat alleen troosten niet genoeg was.

Lees ook: DIY’en: Ik snap er de lol niet van.

Ik kon niet meer hulpeloos toekijken. Ik moest iets doen om hem te helpen, wat dan ook! Toen ben ik mijn zoektocht begonnen langs alle mogelijke kanalen op zoek naar informatie en tips. De meeste tips heb ik ook geprobeerd. Sommige succesvoller dan andere. Maar het belangrijkste was dat ik het gevoel had dat ik in ieder geval iets kon doen!

Tips tegen deze ellende

Om jullie dezelfde zoektocht te besparen heb ik alle tips verzameld die ik ooit gelezen, gehoord of gekregen heb. Geen garantie op succes, maar het proberen waard. Als je maar iets kan doen!

 1. Een gesneden ui naast het bedje. Pas op dat dit voor hele jonge baby’s nog weleens scherp kan zijn, zet het dan iets verder weg.
 2. Zoutspray! Volgens mijn huisarts kan dat nooit kwaad dus mocht ik naar hartenlust gebruiken.
 3. De Phsyiomer, sommige moeders zweren erbij. Een soort neusspray die de holtes goed doorspoelt.
 4. VSM Tussikind, homeopathisch dus ook onder het motto baat het niet, schaadt het niet.
 5. Luuf! Voor baby’s onder de 6 maanden kan je het aan de zijkant van het bedje smeren. Pas wel op dat je kindje er niet bij kan. Bij kindjes ouder dan 6 jaar kan je het op de borst en rug smeren. En ik las dat bij veel hoesten sommige ouders het onder de voetjes smeren en dan sokjes aantrekken.
 6. De neuspeer, ik vond het onding maar voor sommigen werkt het fantastisch.
 7. De ruimte waarin de baby/kind slaapt goed ventileren. Als de baby er niet ligt natuurlijk.
 8. Een vernevelaar. Die gebruiken wij nog steeds. Soms met een druppeltje eucalyptus erin. Je kan ook een bakje met water aan de verwarming hangen. Dat heeft een beetje hetzelfde effect.
 9. Oordruppels want verkoudheid gaat vaak gepaard met druk op de oortjes. Ik weet nog dat mijn huisarts zei dat het niet het probleem oploste maar alleen pijnverlichting bood. Euhm, good enough for me!
 10. Het bedje verhogen bij het hoofdeinde. Leg liever geen handdoeken onder het matras. Dan krijg je vaak toch bobbels. Zet dus iets onder de poten van het bedje om het te verhogen. Deze helpt ook voor de oortjes.
 11. Bisolvon hoestsiroop, te gebruiken vanaf een jaar. Het biedt snelle verlichting maar geen lange. Alleen soms is het net genoeg om hem in slaap te helpen. Het is natuurlijk chemisch en veel suiker, maar soms gaat de slaap gewoon voor!
 12. Geen zakdoeken maar een nat doekje. Die neusjes worden anders heel schraal.
 13. In het verlengde van nummer 10, een beetje vaseline of bijvoorbeeld Burt’s bees onder het neusje.
 14. Veel drinken! Voor kindjes ouder dan 10 maanden: bouillon. Voor kindjes ouder dan een jaar, thee met honing.
 15. Zwitsal ademvrij in het badje.
 16. Naast een stomende douche gaan zitten. Of zelf een hete douche nemen, de temperatuur aanpassen en dan met je kindje douchen in de stoom.
 17. Verhoog de temperatuur in huis niet. De temperatuur van de babykamer is ideaal bij 16 tot 18 graden.
 18. Ga niet naar buiten. Ik dacht altijd dat een ‘frisse neus halen’ hem goed zou doen. Maar ik las later dat je dat eigenlijk beter niet kunt doen tenzij je natuurlijk de deur uit moet. Kleed je kind dan niet overdreven warm maar wel comfortabel warm.
 19. Toco Tholin, 2 druppels op de uiteinden van het kussen of matras. Deze heb ik nooit geprobeerd maar wie weet. Deze winter weer nieuwe ronden, nieuwe kansen ;-).

Ik ben benieuwd of jouw gouden tip er tussen zit! Of heb je misschien eentje die nog niet in het lijstje staat? Kom maar door! 🙂

Veel sterkte en beterschap toegewenst met alle snottebellen. Dat we de kerst maar gezond mogen doorkomen, en gezond het nieuwe jaar in mogen gaan straks!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen