Waar ben je naar opzoek?

Heeft verkeerslawaai effect op kinderen?

1 minuut lezen Marian Alons
Heeft verkeerslawaai effect op kinderen?

Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat een groot onderzoek doen naar het effect van verkeerslawaai op Nederlandse kinderen. Duizenden kinderen worden gevolgd, vanaf de zwangerschap tot ze volwassen zijn.

In Duitsland is zo’n onderzoek al geweest en daar zijn ook opvallende resultaten uitgekomen. Zo heeft de universiteit van Wuppertal onderzocht dat verkeerslawaai voor 5-jarigen een negatief effect kan hebben. In die lawaaierige omgeving liepen de kinderen drie maanden achter op hun ontwikkeling. Dit was bij de motoriek maar ook bij het niveau van taal en rekenen.

Lees ook: 5 tips om je kind beter te laten slapen

Er zijn vaker vragen van ouders of veel verkeersgeluid voor kinderen kwaad kan. Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder denkt dat het inderdaad een invloed heeft op de ontwikkeling. Er kan worden gedacht aan slapeloosheid door het lawaai van het verkeer.

Langetermijneffecten

In de steden zijn de problemen het grootst, hier is natuurlijk ook meer verkeer te vinden. Het is niet precies duidelijk hoeveel kinderen last ervaren van het verkeerslawaai, maar volgens directeur Roelofsen gaat het om een heleboel.

Het onderzoek van het RIVM richt zich met name op de langetermijneffecten. Het idee is: Als je als kleuter al een paar maanden achterloopt met je ontwikkeling, zal het meer moeite kosten om dat op later leeftijd weer in te halen.

Bron: AD             –              Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen