Waar ben je naar opzoek?

Verdriet hoeft niet gesust te worden

1 minuut lezen admin Love2BeMama
Verdriet hoeft niet gesust te worden

In ieder mensenleven gebeuren leuke én minder leuke dingen. Teleurstelling, verdriet en verlies, vroeg of laat kloppen ze aan onze deur. Dan is de vraag: hoe ga je daarmee om? Loop je ervoor weg, of ga je het aan?

Niemand wil zich graag rot voelen. Pijn is niet fijn. Daarom stoppen de meeste mensen hun emoties weg. Het voordeel van wegstoppen is dat je er niet mee hoeft te dealen. Het nadeel is dat zich onder de oppervlakte een berg vormt. Die berg wordt groter en groter, totdat er geen houden meer aan is. Dan barst de bom en komt alles er in één keer uit.
 In De Kinderpraktijk zie ik veel kinderen die last hebben van woede-uitbarstingen. Vaak blijkt de boosheid slechts het topje van de ijsberg te zijn. Daaronder zit verdriet verborgen.

Kinderen kunnen verdrietig zijn omdat ze gepest worden, omdat hun ouders uit elkaar zijn, of omdat ze niet mogen zijn wie ze zijn. Verdriet hoort bij het leven. Het hoeft niet weggepoetst te worden, of gesust te worden met een snoepje.

Het best wat je kunt doen als je kind verdrietig is, is het serieus nemen. Wees niet bang om vragen te stellen. Zo krijg je meer inzicht in de binnenwereld van je kind. Hoe voelt dat voor jou? Wat denk je dan? Wat zeg je tegen jezelf?
Verdriet dat serieus genomen wordt, kan ´landen´ in jezelf. Het krijgt een plekje en dan kan het helen beginnen. Het mooie van verdriet is dat het je zachter en begripvoller maakt. Je kunt je beter inleven in andere mensen en je kunt ze troosten, omdat je weet hoe het voelt om verdrietig te zijn.

Pijn is niet fijn, maar je groeit er wel van. Daarom is het niet nodig je kind te behoeden voor negatieve ervaringen. Zij maken deel uit van de ervaring die Leven heet. Laat je kind zien dat het oké is om af en toe verdrietig te zijn. Stop je eigen verdriet niet weg, maar leg uit – in woorden die passen bij de leeftijd van je kind – waarom je verdrietig bent. Dan geef je het goede voorbeeld en leert jouw kind dat het oké is om te voelen.
Een kind dat er mag zijn, met al zijn leuke en minder leuke eigenschappen, groeit op tot een evenwichtige volwassene met het hart op de juiste plek. Een mens om van te houden!

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen