Waar ben je naar opzoek?

De vaas met duizend barstjes

2 minuten lezen Krissie van den Broek
De vaas met duizend barstjes
Ervaringen pleegzorg - een breekbare vaas
Bron beeld: Pixababy

(Vera heeft haar babytijd bij ons thuis doorgebracht en nadat zij een periode bij haar ouders heeft gewoond, werd zij nog voor haar 3e levensjaar acuut weer bij ons teruggeplaatst)

Vera was een vaas. Een hele mooie, glanzende, schitterende, maar vooral kostbare vaas.
Tevreden stond zij op een stevige sokkel, die haar een solide basis gaf waarvandaan ze alles goed kon zien en ontdekken.

Op een dag ging de vaas verhuizen. Ze werd in een grote verhuisdoos gestopt en vertrok met een nog grotere verhuiswagen. Onderweg hotste en botste ze heen en weer en liep ze een paar kleine deukjes op. Ze werd naar een ander huis gebracht en op een andere sokkel gezet. Het was een mooi plaatje, alles leek te kloppen. De sokkel en de vaas pasten precies bij elkaar, allebei even prachtig.

Alleen de sokkel was smal en wiebelig, en de vaas schommelde na een tijdje steeds harder heen en weer. Het schommelen werd kantelen en met een knetterende knal viel de vaas van de smalle sokkel, hard op de grond. In wel duizend kleine stukjes lag ze daar.

Snel en vluchtig bijeengeraapt kwam de vaas terug naar het huis met de stevige sokkel, waar zij in al haar scherpe scherfjes arriveerde. De vaas in scherven was als een puzzel, maar dan een hele moeilijke. Het maken van zo’n ingewikkelde puzzel kost veel tijd, en soms is er hulp bij nodig. Met een heleboel lijm en met veel passen en meten, lukte het alle duizend stukjes van de vaas weer op zijn plek te krijgen.

De vaas staat weer op haar stevige sokkel. Mooi, glanzend en schitterend. Maar wie heel, heel goed kijkt, ziet haar duizend kleine barstjes. De een wat dieper dan de ander. Sommigen bijna niet te vinden met het blote oog.

Het maakt de vaas kwetsbaar. Het maakt dat de vaas het beste in een rustige hoek van de kamer kan staan, op een plekje waar het veilig is en waar ze alles kan overzien. Het maakt dat de vaas het eng vindt om anderen dichtbij te laten komen, breekbaar als zij is. Het maakt dat de vaas, nog meer dan andere vazen, beschermd en gekoesterd moet worden. Zodat zij kan blijven staan, kan blijven glanzen en kan blijven schitteren.

Zodat iedereen kan blijven zien hoe mooi, maar vooral hoe kostbaar zij is.

De dag dat alles anders werd

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen