Waar ben je naar opzoek?

Tips voor vader baby hechting na de geboorte

3 minuten lezen Tcgreenfield Tcgreenfield
Tips voor vader baby hechting na de geboorte

De moeder heeft al het zware werk gedaan die 9 maanden van de zwangerschap. De zware taak van samenleven met een vrouw vol hormonen was alleen voor de partner. Het is dus niet gek dat na die 9 maanden, als de kleine er is, ze een voorsprong heeft in de hechting met de baby. Maar hoe kun je nou hechten met je baby als man? Ik geef tips voor vader baby hechting na de bevalling.

Mama is vertrouwd

In deze 9 maanden hoort de kleine haar hartslag (geen ander persoon heeft haar hart van zo dichtbij horen kloppen) hoort haar stem en kent zelfs haar geur. Dus als de kleine overstuur is, is er geen beter persoon dan mama om troost te bieden, zo vertrouwd en zo eigen. Als partner kan dat best confronterend zijn, ook die wil de kleine troost geven en dan is het redelijk frustrerend te noemen als die luidkeels door blijft krijsen als die troost geeft, maar zodra mama het overneemt het direct stil is.

De hechting met je baby

Je bent als persoon natuurlijk redelijk onbekend vooral omdat de baby de eerste dagen nog niks hoort in verband met vruchtwater achter de trommelvliezen. Jouw stem is ondanks de vele praatsessies tegen die buik nog niet vertrouwd. Daarnaast moet de partner alweer veel sneller aan het werk en krijgt de moeder een nog grotere voorsprong.

Dat betekend dat je als partner aan de slag moet gaan in de hechting met de baby. Deze hechting met de ouders is namelijk belangrijk in de ontwikkeling van je kind. Dus werk aan de volgende punten voor jezelf en voor je kind.

De bevalling door de ogen van een vader

Voeg hier eeHet laatste obstakel van de zwangerschap, iets waarop ik me achteraf gezien echt niet op kon voorbereiden. Als man zijnde hoef je ook helemaal niks te doen en is het ook de zware taak voor de vrouw. Natuurlijk…

  • Tcgreenfield

Tips voor vader baby hechting

Ga knuffelen

Niks is fijner dan knuffelen met je baby. Naast de hechting met je kind draagt het zelfs bij tot een gezonde groei. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die veel fysiek contact hebben beter groeien. Huid op huid contact is dan het beste. Ga dus lekker vaak knuffelen in bed met de kleine, alleen in een luiertje op de borst.

Geluiden oefenen

Vanuit de baarmoeder heeft de baby al veel geluiden gehoord; stemmen, muziek, omgevingsgeluiden. Deze geluiden zullen, nadat het vruchtwater na 3 dagen weg is achter de trommelvliezen, vertrouwd zijn. De stemmen van de ouders zal hij herkennen en op reageren. Praat dus tegen je baby. Dit helpt niet alleen met de hechting maar zal ook zijn woordenschat vergroten. Ook van liedjes zingen die hij vaak hoorde tijdens de zwangerschap zal je baby eerder rustig worden. (hier word dus behoorlijk wat Bob Marley gezongen als hij overstuur is) Voorlezen voor het slapengaan, hoe klein ze ook zijn, is aan te raden. Ze wennen aan je stem en stimuleert de taal en spraak ontwikkeling en verhoogt de concentratie.

Samen badderen

Douchen of badderen met de kleine is niet alleen leuk voor jezelf maar zorgt ook voor herkenning van patronen. Tijdens het douchen of badderen is er veel huid op huidcontact en is er veel interactie (en zeg nou zelf; zingend onder de douche klink je vele malen beter).

Ruimte geven

Hoe  gek het ook klinkt maar naast alle interacties met je kleine is het ook belangrijk om hem de ruimte te geven dingen te verwerken. Dus leg hem op bed als hij moe is, en laat hem soms even huilen om de spanning kwijt te raken en stop met spelen als je kind aangeeft overprikkelt te zijn. Zo leer je zijn behoeftes herkennen en dit zal ook de band sterker maken. 

Mijn zoon leren kennen

Ondertussen zijn we thuis alweer 4 maanden! van Rezz aan het genieten en ik probeer me zoveel mogelijk aan bovenstaande punten te houden. Het werpt zeker zijn vruchten af. Ik heb hele gesprekken met mijn zoon die daarop vrolijk terug brabbelt, zelfs als hij overstuur is weet ik hem te troosten, nog niet zo snel als mama maar je kan niet alles hebben.

Ik ben wel benieuwd als man / vader zijnde; hoe is dit gegaan bij jullie?

Tcgreenfield

Even voorstellen: Ik ben Thomas, 30 jaar en woonachtig in Brabant.
Hier woon ik samen met mijn vriendin en hond en mijn kersverse zoon; Rezz. Na 10 jaar militair te zijn geweest is vader zijn nu mijn grootste uitdaging en graag neem ik jullie mee in mijn reis van vaderschap.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen