Waar ben je naar opzoek?

Tips: van ledikant naar (peuter)bed

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Tips: van ledikant naar (peuter)bed

De overgang van ledikant naar een (peuter)bed is een enorme stap voor je kleintje. Toch zijn er veel ouders die hun kind al vroeg in een bed laten slapen. Ze denken dat hij daardoor beter zal gaan slapen. Of ze zien het als een soort prestatie, een teken dat hun kind groot wordt. Lees in mijn artikel waarom het de slaapproblemen van je kind niet op zal lossen en wanneer en hoe je deze verandering het beste kunt maken.

Wat is de beste leeftijd om de stap naar een groter bed te maken?

Uiteraard is dit afhankelijk van je kind, maar ergens rond de 2,5 à 3 jaar. Als je kind van 2 al in een bed ligt en er niet 10x per nacht uitkomt… Prima, niks aan doen zou ik zeggen! Maar over het algemeen ontwikkelen kinderen pas rond 2,5 jaar het vermogen om te begrijpen dat er bepaalde regels aan dat grote bed kleven. Dat ze er niet continu uitkomen bijvoorbeeld. En dat het niet de bedoeling is dat ze ’s nachts gaan spelen op hun kamer. Ook hebben ze vanaf 2,5 jaar meer controle over hun impulsen waardoor ze minder snel geneigd zijn om voortdurend hun bed uit te komen.

Zoals ik eerder al zei helpt het niet om de overgang naar een bed te maken als je kind slaapproblemen heeft. Het slapen in een ledikant is eigenlijk nooit de aanleiding voor slecht slapen. Je kind heeft waarschijnlijk nog niet goed geleerd hoe hij zelf in slaap kan vallen. De oplossing is daarom ook niet om hem in een bed te leggen, maar om hem te leren hoe hij zelf in slaap kan vallen. Vaak bereiken ouders zelfs het tegenovergestelde. Je kind huilt of roept nu niet meer als hij wakker wordt, maar komt even zelf kijken waarom je niet meteen reageert. Soms is de beste optie om het ledikant terug te zetten totdat je kind wat ouder is. Dit is absoluut geen stap achteruit, het is luisteren naar de behoeftes van je kind.

En als ik het bedje nodig heb voor een broertje of zusje?

Voor ouders is de overgang naar een groot bed vaak het logische gevolg van de komst van een broertje of zusje. Lekker handig want dan hoef je geen nieuw bedje aan te schaffen. Er verandert in die periode alleen al zo ontzettend veel voor je kind. Daarom kun je de stap naar een groter bed beter een paar maanden voor of na de geboorte van de baby maken. Als je kind zijn broertje of zusje in zijn oude vertrouwde ledikantje ziet liggen kan dit jaloerse gevoelens bovendien versterken.

Lees ook: 5 tips om je kind beter te laten slapen

Mijn kind klimt uit zijn ledikant

Soms zijn kinderen zo vindingrijk dat ze ontdekken dat ze uit hun ledikant kunnen klimmen. Dat hoeft niet altijd direct een reden te zijn om over te stappen naar een bed. Je kunt bijvoorbeeld kussens rond het ledikant leggen zodat je kind in elk geval een zachte landing maakt. Als hij toch uit zijn ledikant klimt zet je hem gelijk terug en zegt rustig maar duidelijk ‘niet klimmen’. Je zou ook een dikke slaapzak kunnen proberen, daardoor wordt het lastiger om uit het ledikant te klimmen.

Veiligheid

Als je kind in een bed ligt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kamer veilig is. Alle stopcontacten moeten beveiligd zijn. Maar let bijvoorbeeld ook op loshangende draden en gordijnen waar je kind verstrikt in zou kunnen raken. Gebruik eventueel een bedhekje zodat je kind niet uit bed kan vallen.

De overgang

Kinderen moeten soms even wennen als ze voor het eerst in een bed gaan slapen. Het kan ervoor zorgen dat ze wat onrustiger slapen. Je kunt ervoor kiezen om het ledikantje even te laten staan zodat je kind nog kan kiezen in welk bed ze gaat slapen. Je kunt het bed ook op de plek van het ledikant zetten en gewoon een dag kiezen om de overstap te maken.

Praat erover

Bereid je kind er langzaam op voor. Laat haar zelf het bed en de lakens uitkiezen bijvoorbeeld. Wees zelf enthousiast over de verandering, dan wordt je kind dat vanzelf ook. Praat van te voren ook duidelijk over de regels die bij het grote bed horen. Maak een stickerkaart met slaapmanieren. Zo is het voor je kind duidelijk wat je van haar verwacht. Bespreek ’s ochtends uitgebreid wat je kind goed heeft gedaan en waarom ze die sticker verdient.

Hou er rekening mee dat het even kan duren voordat ze gewend is aan haar nieuwe bed. Wees geduldig maar duidelijk als ze steeds uit bed blijft komen!


Hanneke Hamerlinck is moeder van een dochter van 17 maanden. Ze is Gentle Sleep Coach. Dit programma is ontwikkeld door Kim West die in Amerika ook wel The Sleep Lady genoemd wordt. Met Slaapwonder helpt Hanneke ouders van baby’s en kinderen vanaf 6 maand tot 6 jaar om beter en langer te slapen. In principe vanaf 4 maanden al maar dat heeft niet haar voorkeur en er gaat een uitgebreidere evaluatie aan vooraf om te kijken of de baby er aan toe is. De methodes die ze gebruikt bieden de mogelijkheid om het kind de vaardigheid van het slapen te leren terwijl ze toch liefdevol aanwezig zijn. Hanneke schrijft een serie blogs voor Love2BeMama.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
  • Melanie zei

    Mijn oudste klom met 12maanden al uit zijn bed. Kussens extra matrassen. Uiteindelijk met 16maanden in een groot bed. Hij vond dat zo geweldig dat hij vanaf die dag veel beter ging slapen. Middelste ging met 18 maanden in een groot bed. Ging bij beide vanaf de eerste dag meteen goed. Mijn dochter nu 20 maanden. Zij vind haar bedje niet zo fijn meer. Het grote bed van haar broers vind ze machtig interessant. Zodra het wat warmer wordt gaat ook zij in een groot bed. Ik denk dat je als ouder vooral moet kijken naar je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 4 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 4 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen