Waar ben je naar opzoek?

Tijd doorbrengen met grootouders is ook goed voor kinderen!

1 minuut lezen denise Denise Meijer
Tijd doorbrengen met grootouders is ook goed voor kinderen!

Wanneer jij ook één van de gelukkigen bent die vroeger, als kind, regelmatig tijd door kon brengen met je grootouders dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe waardevol deze periode was. Tijd doorbrengen met grootouders is goed voor kinderen, zo blijkt.

Mede door dat ene extra snoepje, het iets later naar bed mogen gaan tijdens logeerpartijtjes en het feit dat je weg kon komen met ongein waar je ouders je ALLANG voor hadden aangepakt… Maar nu is er een studie wat ook echt heeft uitgewezen dat veel tijd doorbrengen met grootouders in het voordeel werkt van onze kinderen. Het geeft ze namelijk een positiever beeld van ‘ouderen’ en over het ouder worden.

Lees ook: Opa’s en oma’s die op kinderen passen leven langer

Het verband tussen tussen grootouders en leeftijdsdiscriminatie?

Een onderzoek gedaan door de Universiteit van Liege, in België, heeft met 1151 kinderen gesproken. Deze waren tussen de 7 en 16 jaar oud. Wat bleek? De kinderen die aangaven dat ze zich gelukkig, of zelfs; zéér gelukkig voelde wanneer ze tijd doorbrachten met hun grootouders waren minder geneigd om zich schuldig te maken aan leeftijdsdiscriminatie.

Het beeld over ouder worden

Er bleken vier belangrijke factoren mee te spelen. Het geslacht (meisjes waren positiever over ‘ouderen’ dan jongens), leeftijd (kinderen tussen de 10 en 12 jaar brachten het meest en met veel plezier tijd door met opa en oma), de gezondheid van de grootouders en persoonlijke (positieve of negatieve) ervaringen.

Maar vooral interessant is dat de omgang met opa en/ of oma, bepalend bleek voor het beeld wat deze kinderen hadden over ouderen in het algemeen én niettemin; hun eigen beeld over het ‘ouder’ worden.

Lees ook: Steeds meer overbelaste oma’s door oppassen op kleinkinderen

Kortom: een ‘ouder’ rolmodel werkt dus voordelig in de opvoeding van onze kinderen.

Kinderen die de luxe hebben om tijd door te kunnen brengen met hun grootouders zijn al op zoveel manieren gezegend. Dat dit ook nog eens (geestelijke) voordelen met zich meebrengt is daarom alleen maar mooi meegenomen.

Wij zeggen in ieder geval: alles bij elkaar is voor ons genoeg reden om zo veel mogelijk visites in te plannen, deze bezoekjes zo leuk mogelijk te maken en misschien een klein oogje dicht te knijpen als oma haar kleinkind stiekem een snoepje toestopt? Allemaal het kader van de wetenschap natuurlijk.

En een glimlachende grootouder en kind zijn vanzelfsprekend ook heel erg belangrijk.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen