Waar ben je naar opzoek?

Stekker eruit en gebruik je fantasie met buiten spelen

1 minuut lezen Esmee

Wat is het toch dat kinderen zo anders spelen dan vroeger? De laptop, telefoon of tablet is bijna overal aanwezig en binnen handbereik. Natuurlijk is het weleens lekker om deze apparaten te gebruiken om een spelletje te doen of een filmpje te kijken. Voor je kind is het leuk, maar ook voor jezelf als ouder is het een moment van rust. Toch merk ik dat het soms averechts werkt. De kinderen worden lui, hangerig en zeurderig. Tijd om meer naar buiten te gaan en je fantasie te gebruiken!

20150917_150456

Duidelijke regels stellen

Ik geef toe dat ik niet altijd duidelijk grenzen heb aangegeven wanneer en hoelang de kinderen een spelletje mochten doen op deze apparaten. Hier ligt voor mij als moeder een kans! Ze mogen best moe uit school even bijkomen met een filmpje of spelletje… maar vervolgens snel buiten spelen!

20150905_144954-1 - buiten spelen

Naar buiten met z’n allen

Ga naar buiten met je kinderen! Geef het goede voorbeeld en ga met ze mee! Het werkt voor jezelf ook verkwikkend om even een frisse neus te halen. Zodra ze op het juiste pad zitten, zul je merken dat ze ook uit zichzelf gaan. Ik geniet ervan als moeder om mee te gaan. De frisse lucht werkt positief voor mij en ik verzin graag een spannend spel zoals ik vroeger ook deed met mijn vriendjes en vriendinnetjes. In die tijd speelde je ook als kind uit school tot aan etenstijd buiten. Een heel andere tijd natuurlijk, maar ik ben van mening dat je het kan sturen.

september 2015 031 - buiten spelen

Prikkel de fantasie

Buiten spelen hoeft niet veel te kosten… prikkel de fantasie van je kind.

 • Gooi een kleed over een tafel en creëer een hut
 • Teken een hinkelbaan met uitdagingen
 • Schrijf een aantal opdrachtjes op papiertjes en leg ze langs een route buiten; van zoek een ‘schat’ (wat ze maar vinden) tot teken jezelf met krijt op de stenen of met een stokje in het zand. De speurtocht hoeft niet lang te zijn. Het idee dat ze zelf op pad mogen is al spannend en leuk!!
 • Bind een touw aan een blikken om te kunnen bliklopen
 • en uiteindelijk zelfstandig naar de speeltuin laten gaan als de omgeving en zelfstandigheid van je kind dat toelaat

20150905_111246 - buiten spelen

Reacties
 • Els zei

  James (4) begint wel steeds vaker over de tablet (die het niet eens goed doet), maar het grootste gedeelte van de tijd is hij buiten zelfs als het regent. Dus ik heb nog niks te klagen

 • Kaatje zei

  Het is bij ons wel goed verdeeld vind in zelf. Na het eten mag de peuter even op tablet. Hij associeert het apparaat met mij met als gevolg dat de 4 dagen dat hij met papa overdag thuis is nooit vraagt om te tablet …dat houden we dus zo!
  Als het mooi weer is ga ik na het eten nog met hem naar buiten en dat vindt hij echt nog leuker dan de digitale wereld. Weekenden staan meestal in het teken van uitjes buitens huis. 2 leuke kinderboerderijen in de buurt of naar de grote stadsspeeltuin, ook bos en strand zijn favoriet.
  De tieners in huis is een ander verhaal, één ervan kan de hele dag appen en instagrammen maar toch is ook zij graag buiten te vinden op het voetbalveld en ook de hele vakantie was haar mobiel niet aan haar hand vast geplakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 8 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 8 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 8 maanden geleden
 • 4 minuten lezen