Waar ben je naar opzoek?

Speen gevallen? Even schoonlikken en terugstoppen

2 minuten lezen Marian Alons
Speen gevallen? Even schoonlikken en terugstoppen

Schoonmaken, poetsen en boenen. Alle ouders doen het en het is een soort natuurlijk instinct. Want we willen niet dat onze kleine (b)engeltjes worden blootgesteld aan viezigheid en bacteriën, zeker niet als ze nog heel klein zien. Wat blijkt? Vuil is juist goed voor het immuunsysteem van de baby’s. Dus hup! Prop die gevallen speen weer terug in je baby’s mond!

Onderzoeker Gilbert aan de universiteit in Chicago: “Het blijkt dus dat het meeste contact met bacteriën gunstig is!” Vaak maken we te veel schoon. Het is helemaal niet erg als onze kinderen in de modder rollen of een lik van de hond; niks om ons zorgen over te maken.

Lees ook: Laat je kind lekker neuspeuteren en de rubberboten opeten!

Het is prima om je handen te wassen als je verkouden bent of er heerst een koortsvirus, maar als een hond het gezicht van je kind likt, is dat helemaal niet slecht”, aldus de onderzoeker. Volgens hem kan het zelfs extreem nuttig zijn voor de gezondheid van je kind.

De 5-seconden regel

Gebruiken jullie ook de 5-seconden regel? Goed nieuws! Het is helemaal niet erg als een stukje eten op de grond valt. Tenzij het natuurlijk in het zand valt of op een andere risicovolle plek wat een ziekteverwekker is. En in een modern huis is dat eigenlijk compleet onmogelijk. Daar is geen risico voor een kind. (Als het goed is niet, haha!)

Een kind blootstellen aan viezigheid is dus goed voor hem. Waarom? Het werkt opbouwend voor het immuunsysteem. Volgens de onderzoeker zijn sommige allergieën bij kinderen zelfs ontstaan door het over-beschermen van hun ouders. Ouders kunnen het eten zo reinigen dat de kinderen hierdoor overgevoelig worden voor een bepaald soort voedsel. Je kunt hierbij denken aan lichamelijke reacties zoals astma, eczeem en voedselallergieën.

Lik de speen schoon!

Ook de speen die op de grond is gevallen, kun je gerust weer terugstoppen in de mond van je kleintje. Het zou zelfs beter zijn als je ‘m zelf even schoonlikt, in plaats van even onder de kraan houden. Volgens het onderzoek, waar 300.000 kinderen aan meewerkten, ontwikkelden de kinderen van ouders die hun speen schoonlikten minder kans op allergieën. Daarnaast hebben de kinderen ook minder kans op astma en eczeem.

Lees ook: Duimt jouw kind nog? Top!

Dus de volgende keer als je door vrienden (of wildvreemden) raar wordt aangekeken omdat je het speentje van je baby schoonmaakt met je eigen speeksel, dan heb je wetenschappelijk bewijs om je mee te verdedigen.

 

Waar wacht je nog op? Laat je kinderen lekker de wereld ontdekken! Vieze handen? Goed zo! 

Bron: NPR

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen