Waar ben je naar opzoek?

Ik wil even géén mama zijn!

3 minuten lezen Nicole Vijgen
Ik wil even géén mama zijn!

Soms wil ik even geen mama zijn!

Ja je leest het goed, ik durf nogal wat te zeggen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb twee hele lieve kinderen die van mij houden en ik houd ook heel erg veel van hun. Maar soms heb ik het met mijn rol als mama wel even gehad. Verlang ik terug naar een leven zonder kids en zonder verantwoordelijkheden.

Ik wil het dan uitschreeuwen: “Mag ik soms ook even geen mama zijn!!” Maar dat doe ik natuurlijk niet. Ik houd me in en schakel over op de automatische piloot: mama die zorgt, er is voor haar kinderen en leuk probeert te zijn no-matter what. Net als al die andere mama’s. We werken, hebben een man die fulltime werkt en veel van huis is én we willen ook nog tijd over houden om leuke dingen te doen met onze kids.

Hele dagen thuis

Soms wordt mij dat allemaal wel eens even wat teveel. Zoals een jaar geleden toen ik zonder werk kwam te zitten. Ik had opeens alle tijd van de wereld voor mijn kids, maar ik kon er niet van genieten. Ik was altijd met plezier naar mijn werk gegaan. Het was voor mij een afschakelmoment. Even weer naast mama, ook een vrouw met ambities en een eigen leven zijn. Nu zat ik hele dagen thuis.

Overwerkt terwijl ik niet werkte!

Mijn week bestond uit het verzorgen en vermaken van mijn kinderen. Mijn partner werkte in die tijd vier dagen per week in het buitenland en met mijn oudste dochter ging het niet goed op school. De dagen vlogen voorbij, maar er kwam niks uit mijn handen. Ik maakte me zorgen om niks en had meerdere keren per week last van paniekaanvallen. Ik leek overwerkt en dat terwijl ik niet werkte!

>> Lees ook: Stop met schreeuwen tegen je kinderen.

Geen leuke mama

Ik negeerde het en ging gewoon door met alle gevolgen van dien. Schreeuwen tegen mijn kinderen, een partner die vond dat ik me vreemd gedroeg en ik die al helemaal geen zin en tijd had om echt leuke dingen met mij en de  kinderen te doen. Ik kon het gewoon niet…. het was me allemaal even te veel.

Samen zorgen voor de kids

Er veranderde pas iets, toen ook mijn partner zonder werk thuis kwam te zitten. Hij liet me regelmatig uitslapen (tot 8.00 uur), nam huishoudelijke taken van mij over, ging met de kids naar de clubjes, gaf mijn oudste bijles en zorgde geregeld voor de boodschappen en het eten. Ik voelde langzaamaan de rust in mijn lichaam terugkomen. Ik was niet meer continue moe, gespannen en opvliegerig. Ik ontdooide en voelde me weer goed in mijn rol als mama. Ook papa kwam thuis duidelijk wat meer tot rust en samen vormden we weer een leuk gezin. En de kinderen, die zag ik alleen maar genieten van alle extra aandacht die ze van ons kregen.

>> Lees ook: Tips voor moeders met stress.

Veel lievere mama

Mijn partner en ik zijn allebei weer aan het werk. Ik freelance vanuit thuis en dat geeft rust. Ik werk als de kinderen naar school zijn en zorg dat ik er voor ze ben als ze thuiskomen. Ik kan dan echt van hun verhalen genieten en kijk er naar uit om leuke dingen samen met ze te doen. Het voelt niet meer als een verplichting, maar als leuk. En dat merken mijn kids ook: “Mama, je bent nu een veel lievere mama dan toen je werkte en papa veel weg was.”

Méér vrije tijd voor mama’s!

Dus mama’s af en toe gas teruggeven is echt waardevol. En gelukkig is de politiek zich hier ook steeds meer van bewust. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam neemt het zelfs voor ons op. Hij pleit voor méér vrije tijd. “Veel jonge moeders krijgen een burn-out. Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken.” Want het gaat niet alleen om meer zwangerschapsverlof of minder werken. Kinderen hebben heel hun leven echte zorg en liefde van ons mama’s nodig.

>> Lees ook: Tips om zonder stress thuis te werken.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen