Waar ben je naar opzoek?

7 kinderen en rondkomen van 60 euro per week?

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
7 kinderen en rondkomen van 60 euro per week?

Één van haar kinderen woont bij zijn vader. Drie van haar kinderen zijn tijdelijk in de pleegzorg onder gebracht. Nelleke Coenraats (36) staat er ‘alleen’ voor. Nu ze ‘nog maar’ drie kinderen thuis heeft moet ze het doen van €20 per week. “Iedereen begrijpt toch dat je als gezin niet kunt rondkomen van €20 per week”, zegt ze.

Laten de jongsten nu ook nog in de luiers zitten. Dat maakt het er qua budget niet gemakkelijker op voor Nelleke. Ze wil graag haar verhaal vertellen. Om mensen te waarschuwen voor ‘foute’ bewindvoerders, maar ook om gewoon uit de doeken te doen hoe het zit: Onder andere door antwoord te geven op de vraag “Maar waarom dan zeven kinderen?” Een vraag die haar nooit rechtstreeks gesteld wordt. Wel achter haar rug om weet ze. Nelleke vertelt hoe haar stap om te kiezen voor hulp haar hielp… Van de regen in de drup.

Lees ook: 10 dingen waar een mama zich niet schuldig over hoeft te voelen

“Zelfs een ID-kaart kreeg ik niet”

Helaas voor Nelleke worden haar problemen en schulden alleen maar groter, nadat ze onder beschermd bewind zit. Nelleke vertelt: “Er komen soms zelfs eerder schulden bij dan dat het minder wordt. Ik voel me heel rottig voor mijn kinderen. Verjaardagen kunnen nooit gevierd worden, en met de feestdagen is er niets.”

Met zowel Sinterklaas als Kerst kreeg ze haar drie uithuisgeplaatste kinderen niet te zien. Dat terwijl dit wel toegezegd was. “Ik kreeg geen reisgeld overgemaakt. Dus dat ging niet door.” Nelleke heeft continu het idee dat ze in gevecht is met het systeem, en dat ze dus telkens tegen een muur aanloopt. Toch is ze wel blij dat haar kinderen geholpen worden: “Het is goed dat mijn kinderen nu in een rustige omgeving aan hun gedrag kunnen werken. Het lijkt nu al beter te zijn. Hun agressieve gedrag wijt ze aan alles wat er gebeurd is de laatste tijd, onder andere de vrij recente scheiding van haar tweede ex-man. Hij was ook regelmatig agressief en gaf daarmee het verkeerde voorbeeld.”

Klein flatje

Ze heeft een tumultueus leven achter de rug tot nu toe. Een verleden waarin drugsgebruik door de eerste ex-partner en door hem gemaakte schulden, haar heeft gebracht tot waar ze nu is. In een klein flatje met maar twee slaapkamers, waar ze tot voor kort dus woonde met zes kinderen. Zelf heeft Nelleke na de laatste bevalling lichamelijk en geestelijk een flinke optater gehad, waarbij zij en haar jongste telg bijna het leven lieten. Nelleke moest zelfs gereanimeerd worden en ze is er nog steeds niet. Rug- en bekkenklachten zorgen ervoor dat ze nog weinig kan hebben. Ook geestelijk is het zwaar en worstelt ze met depressies.

Lees ook: Het monster dat ‘een postnatale depressie’ heet

Niet gepland

Toch probeert ze er alles aan te doen om haar leven op de rails te krijgen. Juist voor haar kinderen, van wie ze zielsveel houdt. Dat ze zoveel kinderen heeft, heeft ze niet gepland. “Het is zo gelopen”, zegt ze. Ze zou het niet anders willen zien. “De eerste vier werden geboren in wat toen betere omstandigheden leken. Na mijn eerste scheiding, ontmoette ik mijn huidige ex-man. Samen hadden we een kinderwens, en zo werd mijn vijfde geboren… Dat ik daarna nog tot twee maal toe zwanger zou worden, door de pil heen, had ik ook niet gedacht. Toen ik de hartslag zag op de monitor, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om abortus te plegen.” Wel heeft ze zich na de laatste laten steriliseren. “Ik ben nu dolgelukkig met mijn zeven kinderen.”

Zorgen over de schulden

De schulden, daar is ze minder gelukkig mee. Het bezorgt haar erg veel zorgen en stress. Ze zegt: “Nadat het echt spaak liep met de vader van haar oudste vier kinderen, en hij uit zicht was, kwamen de rekeningen te voorschijn. De schulden waren dusdanig opgelopen dat ik het niet zelf meer kon inlossen. Er kwam ook nog rente overheen. Daarom maakte ik een afspraak met de gemeente om schuldhulpverlening aan te vragen. Alleen duurde het een jaar voordat ik destijds geholpen werd en doorverwezen naar een bewindvoerder, terwijl de schulden ondertussen bleven oplopen.”

“De kleine groeit overal uit”

“In het begin kregen we €80 voor twee volwassenen en zes kinderen, maar dat ging steeds verder naar beneden. Nu ik alleen ben met drie kinderen heb ik maar €20 gekregen. Ik heb nu geen eten en drinken meer voor de kinderen. Voor mezelf maakt het me niet uit, maar dat ze kinderen dit aan doen, is te erg voor woorden. Iedereen begrijpt toch dat een gezin niet een hele week van €20 kan leven?!”

Lees op Yakamoz.blog de rest van het verhaal: “De bewindvoerder houdt zelfs in op de kinderbijslag”

Bron beeld: Stockfresh

Reacties
 • Op initiatief van Love2BeMama zijn we een Facebook groep gestart: Love2BeMama Voor Elkaar. Hier helpen we Nelleke, en hier willen we in de toekomst ook andere mama’s zoals Nelleke helpen. Worden jullie ook lid? Copy paste link: https://www.facebook.com/groups/1881538388728337/

 • Mariska zei

  Het zou toch mooi zijn als de redactie inderdaad iets kan regelen. Misschien zijn er meer gezinnen die zo leven. En ook ik heb kleertjes en spullen!

 • Tiny zei

  Dat is misdadig, daar kan niemand van rondkomen , zeker niet met kinderen..

 • Gertrude van de Vosse-Steller zei

  Ik kan misschien ook wel helpen. Kan iemand laten weten met wie ik contact moet opnemen?

 • Sabrina zei

  Lijkt me verschrikkelijk, onmogelijk om daarmee rond te komen. Het belangrijkste is vooral dat ze als mama haar kids met liefde kan omringen en kan bouwen naar een mooiere toekomst. Samen.

 • Sanne Broekhuis zei

  Pfff wat heftig! Ik heb wel kleertjes van mijn kinderen die te klein zijn. In welke maat zitten jouw kinderen en gaat het om jongens of meisjes? Ik zou je die kleertjes graag toe sturen. Kunnen we dat regelen via de redactie ofzo?

 • Melanie zei

  Verschrikkelijk voor de kinderen. Maar wettelijk mogen ze je niet eens met zo weinig geld laten zitten. Voor zover ik weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen