Waar ben je naar opzoek?

School is weer begonnen… 5x tips voor speelafspraakjes!

2 minuten lezen Esmee
School is weer begonnen… 5x tips voor speelafspraakjes!

De heerlijke zomervakantie die ik eigenlijk niet los kon laten, zit er weer op. Heerlijk alles samen doen…  Onze kinderen gaan alweer twee weken naar school. Gelukkig hebben ze het vanaf dag één weer echt naar hun zin! Sporten is weer begonnen en de eerste speelafspraakjes na schooltijd hebben ook al plaatsgevonden. Deze kunnen heel wisselend verlopen. Tijd voor wat kaders…

Speelafspraakjes

1. Welke dagen mogen de kinderen afspreken?

Mijn dochter van 8 jaar weet het nu wel, maar onze zoon van 4 jaar vraagt nog elke dag `Mag ik spelen?’ Dit kan voor teleurstelling zorgen en kost vaak ook geduld van de ouder, want je moet het steeds weer uitleggen aan je enthousiaste kleuter met soms irritatie op het schoolplein als gevolg. Voor allebei niet leuk!

TIP: Schaf een gezinsplanner aan en bespreek met je kinderen welke dagen er een speelafspraakje gemaakt kan worden.

2. Duidelijk de afspraken vertellen aan het begin van de speelafspraak.

Als je afspraken in jouw huis verteld aan de gasten van je kids, is het duidelijk voor ze en kun je ze aanspreken als het niet loopt of iets mis gaat. Dit hebben mijn kinderen echt nodig om te weten waar ze aan toe zijn.

TIP: Leg uit dat er net als in de klas ook thuis regels zijn omtrent samenspelen.

Speelafspraakjes

3. Wissel zelfstandig spelen af met iets aanbieden als de situatie dat nodig heeft.

De kinderen willen samenspelen, daarom is er een afspraak gemaakt. Dan vind ik het ook belangrijk dat ze daadwerkelijk samenspelen en de ouder ze niet de hele middag moet vermaken. Natuurlijk is het ook leuk ze een keer te helpen en/of zelf mee te doen met een spelletje of maak je samen een ommetje naar de speeltuin.

TIP: Als je merkt dat ze onrustig worden, doe samen een dansje bijvoorbeeld met Just Dance of een filmpje van YouTube en daarna zullen ze er weer tegen kunnen.

Lees ook: Je voorbereiden op de basisschool doe je met deze 5 tips

4. Probeer tijdens de speelafspraak je eigen gang te gaan.

Zoals hierboven al uitgelegd, is het belangrijk kinderen zoveel mogelijk zelfstandig te laten spelen. Het is niet alleen voor de kinderen een vrije middag, maar ook voor de ouder. Of je nu een wasje wilt vouwen of een boekje wilt lezen.

TIP: Ga in een andere ruimte zitten en het is niet erg als er wat meer lawaai is… laat het los, want dat mag een keer.

Speelafspraakjes

5. Tijd is tijd…

Als de ouder van het speelmaatje van je kind hem of haar komt halen, is het ook gewoon genoeg. Aan het einde van de middag zijn ze misschien moe en prikkelbaar. Laat de sfeer niet bederven en zeg gedag op het hoogtepunt en zo kijken ze weer uit naar een ander afspraakje!

TIP: Bereid de kinderen erop voor als het bijna tijd is. We doen vast je schoenen aan, want papa/mama komt zo. Jullie kunnen nog 15 minuten spelen. 

Als de kinderen een leuke middag hebben en jij zelf ook een ontspannen gevoel eraan over houdt, is het toch top! Het zal niet altijd perfect gaan en dat hoeft ook niet… als het maar niet negatief wordt. Samenspelen is leren! Elke keer weer een nieuwe kans.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen