Waar ben je naar opzoek?

Pff… wat een hitte! Tropenrooster op school

1 minuut lezen anoukh Anouk Hempenius
Pff… wat een hitte! Tropenrooster op school

Het is zomer! Het seizoen is niet alleen officieel in gegaan, we mogen ook al enkele dagen genieten van enorme hitte. Zo warm dat het eigenlijk beter is om binnen te blijven, omdat het koeler is. Daarom hebben tientallen scholen (in midden en het zuiden van Nederland) de afgelopen dagen een tropenrooster ingesteld.

Tropenrooster, wat is dit?

Een tropenrooster is een aangepast lesrooster. Het is dus niet zo dat kinderen vrij zijn zoals het geval is als er aanhoudende vorst is in de winter. Bij een tropenrooster gaat het vaak om maatregelen zoals het verkorten van lesuren, vroeger starten met lessen en het lesrooster eerder laten stoppen. Dit zorgt ervoor dat kinderen met de echte warmte in de middag vrij zijn. Andere opties zijn pauzes in een koele ruimte, extra ventilatie in lokalen, kinderen veel te laten drinken en kinderen kort aaneengesloten laten werken.

Lees ook: 8 tips om je kinderen koel te houden tijdens warme dagen

Wanneer wordt een tropenrooster ingesteld?

Scholen mogen zelf een tropenrooster instellen bij extreem warm zomerweer, zolang het verplichte aantal lesuren per jaar maar wordt gehaald. Dit geldt zowel voor wanneer het rooster wordt ingesteld als welke maatregelen er worden genomen. Er bestaat geen maximum temperatuur waarbij nog gewerkt mag worden, maar de warmte mag geen gevaar opleveren voor de gezondheid van leraren en leerlingen (volgens de Arbowet).

Hoe zit het dan met opvang?

Als een school besluit om een tropenrooster in te stellen, moeten zij de ouders hiervan op tijd van op de hoogte stellen. Indien de ouders geen opvang hebben, dient de school voor een alternatief programma te zorgen tijdens de uren waarop de lessen vervallen.

Bron: NU.nlRijksoverheid                                      Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen