Waar ben je naar opzoek?

Steeds meer overbelaste oma’s door oppassen op kleinkinderen

1 minuut lezen Marian Alons
Steeds meer overbelaste oma’s door oppassen op kleinkinderen

Oeh, alweer een verjaardag; even je (schoon)moeder bellen of ze wil oppassen. Het gebeurt steeds vaker dat oma’s overbelast raken door het oppassen op hun kleinkinderen. Volgens hoogleraar vrouwencardiologie Angela Maas is er niks mis mee met het zorgdragen voor de kleinkinderen, zolang je nog maar gezond bent.

Feit is: we worden allemaal ouder. En dus ook jouw ouders, de opa’s en oma’s. Bij ouderdom komen nu eenmaal gebreken kijken. Zodra we boven de 60 jaar komen, gaat het bergafwaarts met onze gezondheid. Cardioloog Maas hoort veel verhalen over situaties van oma’s.

Ontwikkeling

Maas: “Zo’n 10 jaar geleden speelde overbelasting nog helemaal geen rol. Het is ongelooflijk hoe snel zoiets ontwikkeld: ik hoor er nu iedere week wel iets over.” De jonge ouders van tegenwoordig lijken het geen probleem te vinden om regelmatig opa en oma te vragen om op hun kroost te passen.

Lees ook: Opa’s en oma’s die op kinderen passen leven langer

Veel (groot)ouders zien het als een voorrecht om op de kleine koters te passen. Toch zijn er ook opa’s en oma’s die moeite hebben om grenzen te stellen, durven geen ‘nee’ te zeggen en kunnen niet zo goed meekomen met de belevingswereld van nu. Papa en mama lijken de gezondheidsklachten van hun ouders niet te zien en ze vinden het vanzelfsprekend dat er opgepast wordt.

Cardioloog Maas: “ ‘s Ochtends starten ouderen wat langzamer op. Zestig- en zeventigplussers zijn gevoeliger voor stress en vaak ook minder flexibel.” Als je ouder wordt, merk je dat je steeds vaker eventjes tijd voor jezelf moet nemen.

Klachten

Ik zie oma’s die een hoge bloeddruk hebben, dat weer kan leiden tot hartritmestoornissen of nog erger. Soms heb ik zelfs huilende grootouders in m’n spreekkamer”, vertelt Maas. Volgens de cardioloog kunnen de grootouders moeilijk ‘nee’ zeggen en durven ze niet te beginnen over de druk die het oppassen geeft.

Lees ook: Lieve Linda. Wat adviseer jij: gastouder of opa en oma als oppas?

Volgens cardioloog Maas is het een taak van de kinderen (de papa’s en mama’s) om te kijken of opa en oma niet overbelast raken. Kinderen zijn tenslotte de verantwoordelijkheid van de ouders zelf en niet van de grootouders.

En als opa en oma het niet (meer) kunnen opbrengen, betekent dat zeker niet dat ze niet van hun kleinkinderen houden.

Bron: rtlnieuws.nl – Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
  • Lenny v.d. Linden zei

    Ik merk in mijn omgeving dat opa’s en oma’s vaak geen nee durven zeggen als ze gevraagd wordt om op te passen. Als je dat niet doet, dan blijven de kinderen vragen en het als normaal ervaren dat opa en oma altijd klaar staan. Ik vind daar zit een grens aan, aan het altijd maar klaar staan.
    Er mag als opa en oma best nee gezegd worden, je hebt ook nog een eigen leven en dat is heel belangrijk om dat te blijven doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen