Waar ben je naar opzoek?

5x DonderDagje uit naar Enkhuizen

3 minuten lezen Sue
5x DonderDagje uit naar Enkhuizen

Op de neus van Noord-Holland, aan het markermeer en het IJsselmeer, ligt het prachtige haven stadje Enkhuizen. Enkhuizen is een kleine, gezellige, historische stad waar met name in de zomer veel dingen te beleven zijn voor jong en oud. Een dagje Enkhuizen is eigenlijk veel tekort. Overnacht gezellig een paar dagen in een van de mooie hotels in de binnenstad, op de camping, in een B&B of op je eigen boot in de haven, het kan allemaal.

De 5 leukste activiteiten heb ik alvast voor je op een rijtje gezet:

1. Sprookjeswonderland

Breng een betoverend bezoekje aan Sprookjeswonderland. Het kleinschalige sprookjespark is hét ideale uitstapje voor gezinnen met kinderen. Gluur binnen in de kleine huisjes van de kabouters in het kabouterdorp en ontdek hoe de kabouters leven en werken terwijl er een gezellig liedje wordt gezongen.

Lees ook: Gratis uitjes in Noord Holland

Loop verder door het sprookjesbos en ontmoet alle bekende sprookjesfiguren zoals Sneeuwwitje, Hans en Grietje en Klein Duimpje. In kasteel Violinde, een kasteel met torens en muren die je kunt beklimmen, is meerdere keren per dag een fantastische sprookjesmusical te zien.

Speel met dieren in de grote speeltuin waar alle speeltoestellen zijn uitgevoerd in een diervorm, of aai de echte dieren (o.a. geitjes en ezels) op de kleine kinderboerderij. Dobber in de dobberbootjes van lieveheersbeestjes, rijd op een paard, bestuur een auto of rijd mee in het gezellige treintje door het park. Eet wat lekkers in een van de restaurants of ga picknicken op een van de vele mooie plekjes in het park.

2. Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum vertelt het verhaal van de mensen die vroeger aan de Zuiderzee woonden. Wandel over de klinkerstraten in het buitenmuseum en stap terug in de tijd. Met meer dan 140 historische gebouwen is het museum een dorp op zich. Je kunt er zoveel leuke dingen doen dat de dag eigenlijk veel te kort is! Wat dacht je van een schrijfles in een oud schooltje of wat lekkers kopen in een snoepwinkel van meer dan honderd jaar oud?

Lees ook: Dit vinden kinderen en ouders de leukste plekjes voor een dagje uit

Volg een speurtocht, verkleed je in het verleden, speel Oudhollandse spelletjes, maak je eigen bootje van klompen, beschilder je eigen klomp, leer knopen maken en beleef en ontdek op spelenderwijs de geschiedenis van het leven rond de Zuiderzee.

Tip: parkeer je auto op het entreepaviljoen aan de Sluisweg 1 in Enkhuizen en vaar in 15 minuten met de museumveerboot het museum in.

3. Maak de Spannendste Tijdreis met de stoomtram van Hoorn naar Medemblik

De locomotief fluit en de stoker schept kolen op het vuur. Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint! Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik rijden de stoomtrams van dorp naar dorp over het platteland. De Museumstoomtram vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De collectie stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens wordt gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de 20 km lange lokaalspoorweg. Die loopt tussen Hoorn en Medemblik uit 1887, die compleet met de oorspronkelijke stations bewaard is gebleven.

4. Het Streekbos

Maak een rondvaart in een authentieke schuit door natuurgebieden ‘de Weelen’ en ‘Streekbos’ en door de grachten van Enkhuizen. Maak een step- of fietstocht. Relax aan het meer op het zand of op het gras terwijl de kinderen op een van de vele speeltoestellen spelen, klim in het klimpark, ga midgetgolfen, kanoën, klootschieten of volg een van de vele verschillende arrangementen in het Streekbos. Nog niet genoeg gehad?  Beleef dan het nabij gelegen blotevoetenpad in Bovenkarspel bij Camping de Gouwe Stek waar tevens ook nog meer activiteiten te beleven zijn.

5. Wandeling door Enkhuizen

De binnenstad van Enkhuizen wordt door grachten doorsneden en ligt binnen vestingwallen die uit de 16e eeuw dateren en goed bewaard zijn gebleven. Tijdens een stadswandeling door de historische binnenstad wandel je langs de mooiste plekjes van Enkhuizen, authentieke gebouwen en leuke bezienswaardigheden, zoals de verschillende kerken. Waaronder de Westerkerk die behoort tot de top 100 mooiste monumenten van Nederland.

Lees ook: 10x Shoppen met je kind

Maar ook het Wilhelminaplantsoen met kinderboerderij, Het Snouck van Loosenpark (waar tevens een hele mooie bed and breakfast zit gevestigd) en de ‘Drommedaris’, waar je je sinds kort ook kunt vermaken met films, theater, cabaret en muziek voor zowel kinderen als volwassenen. Bezoek tijdens de rondwandeling de oude stadsgevangenis en daal af in de cellen die nog intact zijn en bekijk martelwerktuigen die herinneren aan het wrede lot van de gevangenen.

Kortom: weer of geen weer er is altijd vermaak in Enkhuizen voor alle leeftijden!

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Sue
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen