Waar ben je naar opzoek?

Onzeker jongetje met een taal ontwikkelingsvertraging

3 minuten lezen nanine-van-der-horst Nanine
Onzeker jongetje met een taal ontwikkelingsvertraging

Mijn oudste zoon heeft meer tijd nodig met leren lezen en schrijven. De school en de logopedist wilden vorig jaar graag dat hij hiervoor onderzocht werd. Uit onderzoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis is gebleken dat zijn IQ gemiddeld is, maar dat hij een taal ontwikkelingsvertraging, met te weinig kennis van klanken, heeft. Dit noemen ze een verstoring in fonologische kennis.

Vermoeid uit school

Dat hij erg moe uit school komt, is volgens het Wilhelmina Kinderziekenhuis niet gek. Hij doet enorm zijn best, maar sommige letters blijven niet hangen. We moeten veel met hem oefenen. Herhaling is goed! Het doel is dat zijn hersenen het uiteindelijk goed zullen opslaan. Ook denken ze dat hij misschien dyslexie heeft, omdat dit vaak in combinatie gaat met een verstoring in fonologische kennis. Mijn zoon is alleen nog te jong om hiervoor getest te worden.

Ik stond hier als moeder niet gek van te kijken. Want na twee jaar discussiëren met de huisarts mochten we na de zoveelste oorontsteking eindelijk naar de KNO arts. De KNO arts heeft hem snel aan buisjes in zijn oren geholpen. Hij was toen bijna 3,5 jaar. In een paar maanden tijd zag ik een enorme vooruitgang in zijn spraak. Hij heeft naar mijn mening ons drie jaar niet goed kunnen verstaan. We kregen toen hij bijna 4 jaar was hulp van de logopedist.  Zal dit de reden zijn van zijn taal ontwikkelingsvertraging?

Lees ook: Hoe kun je een kind met spellingsproblemen helpen?

Onzekerheid

Hij is lief, leergierig, grappig, leuk, sensitief, dromer, inlevend, creatief, zorgzaam en mijn zoon! Hij is alleen ook heel erg onzeker. Ik vind dit lastig. Ik wens hem al het geluk van de wereld, maar zijn onzekerheid (en perfectionisme) werkt niet mee. Hoe kan ik als moeder hem hier het beste in ondersteunen?

Ik vind het belangrijk dat hij in zijn eigen tempo mag leren, maar in het huidige onderwijs is dit lastig. Als je al iets buiten de boot valt, willen ze je onderzoeken. Terwijl ik soms denk; misschien zijn de hersenen van mijn kind gewoon nog niet rijp genoeg voor groep 3.  

Niet lang na deze gedachte las ik 18 september jl. een artikel in Trouw:

Oplossing voor het lerarentekort: wacht tot het kind rijp is voor de leerstof

Dit artikel zorgde dat ik gesteund werd in mijn gedachte over mijn zoon.

Doubleren

Mijn zoon is blijven zitten in groep 3. Hij vroeg of hij zijn vriendjes zou blijven zien en of hij weer dezelfde juffen zou krijgen. Hij leek opgelucht door de antwoorden die hij kreeg. Hij is een jongetje die zich snel probeert aan te passen. Wel gaf hij, een paar weken na de zomervakantie, huilend aan dat hij niet anders wil zijn dan andere kinderen, dat hij ook graag goed wil lezen en schrijven en dat hij niet zo snel moe zou willen zijn. 

Ik gaf toen aan dat sommige kinderen misschien wat sneller zijn met lezen, schrijven en rekenen, maar dat dit niet betekent dat deze kinderen beter of slimmer zijn. Dat ik van hem houd en dat ik zeker weet dat het goed gaat komen.

Lees ook: Voorlezen aan je baby; waarom is dat goed?

Prestatiedruk

Gelukkig merk ik (voor hem) dat de herhaling in letters helpt en dat het hem op dit moment iets makkelijker afgaat dan vorig jaar, maar hij blijft onzeker. Hij is pas 7 jaar en hij voelt nu al een enorme druk om te presteren, de wil om aardig gevonden te worden. Ik wou dat dit anders kon, dat ik hem beter kon helpen.

Heeft er iemand tips die helpen mijn zoon wat meer zelfvertrouwen te geven? Of heb je zelf als ouder ervaring met een taal ontwikkelingsvertraging? 

Photo by Caleb Oquendo from Pexels

Nanine

Ik ben moeder van 4 kinderen. Sinds een paar jaar ben ik thuisblijfmoeder, wat ik met plezier doe. Toch kriebelt het om weer wat werk op te pakken dus af ten toe schrijf ik voor Love2BeMama. Een goed begin!

Reacties
 • Nanine zei

  Lieve allemaal!
  Zo fijn al die berichten! Ik kan weer lekker aan de slag met alle tips. Heel erg bedankt!
  En Ellemieke en Carmen ik neem vast nog contact met jullie op.

  Liefs, Nanine

 • Ellemieke zei

  Lieve Nanine.
  Wat herken ik veel in je verhaal. Wat mooi dat je erover vertelt. Onze beide zoons zijn dyslectisch en we hebben heel wat ontwikkelingen meegemaakt op school. Mocht je een keer verder willen praten, dat kan ;-).
  Fijne avond, Ellemieke (vriendin van Sarah)

 • Marieke zei

  Ons oudste dochter (nu 14 jaar) had/heeft dit ook.
  Het eerste en tweede leerjaar waren bijzonder zwaar voor haar, iedereen gaat vooruit, kunnen vlot lezen, zijn vlug klaar met werkjes,…. maar zij bleef hangen. Ze hebben op school zelf haar 2 keer opnieuw doen leren lezen. Nadien heeft de logopediste dit deel overgenomen, ze leerde lezen op rapmuziek.
  Omdat je in het 3de leerjaar echt wel al vlot moet kunnen lezen en zij dit nog niet kon hebben we ook besloten om haar 2 de leerjaar de dubbelen. Ze heeft daar enorm veel deugd van gehad, een sabbatjaar.
  De onzekerheid blijft natuurlijk maar wij hebben vanaf dat jaar besloten om alles uit handen te geven wat er met schoolwerk te maken had. De logopediste deed alles wat met taal te maken had en op school kreeg ze ondersteuning voor rekenen. Thuis kon ze gewoon weer kind zijn en wij mama en papa.
  Vanaf het 5de leerjaar begon ze meer en meer zelf te werken voor school en hebben we ook niet bijgesprongen.
  Ondertussen zit ze in het 2de middelbaar en staat er als een zelfverzekerd dametje die fantastische punten haalt in het technische onderwijs!
  Toen we destijds met onze handen in de haren zaten zei iemand ons: ‘je moet ze gewoon graag zien’! En gelijk had ze!!!

 • Ilse zei

  Heb je al eens gedacht aan een speltherapie? Gericht op het uiten van frustratie en het opbouwen van het zelfvertrouwen en zelfbeeld (zou een mogelijkheid zijn). Het is dus een therapievorm dat gebruikt maakt van de taal van het kind, spel en waarbij juist minder nadruk ligt op taal. In welke omgeving woon je? Er is vast een speltherapeut in de omgeving te vinden!

 • Carmen zei

  Beste Nanine,. Ik heb tips. Kan jij een persoonlijk bericht sturen? Na drie keer buisjes en een operatie aan mastoid kwamen wij erachter dat onze zoon een immuunstoornis heeft. Dit wordt helaas niet vaak opgespoord. Met de juiste behandeling gaat het nu heel erg goed.

  Vr groet Carmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen