Waar ben je naar opzoek?

Mama’s zijn niet tevreden over hun balans tussen werk en thuis

1 minuut lezen Marian Alons
Mama’s zijn niet tevreden over hun balans tussen werk en thuis

Moeders die na hun zwangerschapsverlof weer gaan werken, zitten vaak met hun handen in het haar. Hoe houden ze alles thuis netjes én werken erbij. Het (online) magazine WIJ deed onderzoek naar de werkende mama’s. De helft van de moeders heeft het gevoeld dat ze thuis tekort schiet!

In totaal deden 1207 Nederlandse moeders aan het onderzoek mee. Al deze moeders proberen op één of andere manier om alle ballen in de lucht te houden, thuis en op het werk.

Lees ook: Lieve Linda, hoe vind ik een huishoudelijke hulp?

Driekwart van de vrouwen vindt zichzelf een leukere moeder als ze werken(76%). We werken als mama’s vooral voor de centen(77%), maar ook omdat we het gewoon leuk vinden(64%). Daarnaast is ook het contact met collega’s van belang (54%) en ook de eigen ontwikkeling (48%).

De taakverdeling

Waarschijnlijk heb je het er met je partner wel over: het huishouden. Hoe zorg je er samen voor dat het netjes en schoon blijft. 80% van de partners werken meer dan de moeders. Ongeveer 30% van de partners is minder gaan werken om (meer) zorgtaken op zich te nemen. 58% van de partners helpt goed mee, ze hebben Eén of meerdere zorgdagen thuis.

Het is ook nooit goed

Als moeder heb je vaak het gevoel dat je het nooit goed kan doen. Je kan het nooit iedereen naar je zin maken. De één vindt dat vrouwen 100% van de zorg voor de kinderen op zich moet nemen en een ander vindt juist dat vrouwen meer moeten werken. Hierdoor ervaart 28% van de werkende mama’s druk vanuit de omgeving over het aantal uren dat ze werken. Vooral het teveel werken en dus weinig bij de kinderen zijn.

Lees ook: Ouders kunnen beter beide parttime werken

En wie zijn dan die druktemakers? Wie zorgen ervoor dat moeders zich niet goed genoeg, onzeker voelen of drukmaken? Grotendeels komt dit van de ouders of schoonouders (45%). Daarna komen je vriendinnen met zo’n 33%, je collega’s (27%) en als laatste je partner (22%).

Veel vrouwen voelen dus dat ze tekort schieten, meer dan de helft (54%)! Moeders voelen zich ook schuldig daarover, bijna zestig procent, bijvoorbeeld dat ze te veel werken en te weinig tijd met hun kinderen doorbrengen.

Bron beeld: Pixabay – Bron: Onderzoek WIJ

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen