Waar ben je naar opzoek?

Ongelofelijk!

2 minuten lezen Bianca van Vuuren
Ongelofelijk!

Chirstelijke school en bijbelse opvoeding

Zoonlief is inmiddels alweer een paar maanden vier jaar. Hij gaat dus, net als iedere andere vierjarige, naar de zorgvuldig door ons uitgekozen basisschool. In ons geval is dat een Christelijke Basisschool inclusief, bidden, Bijbellezen en kerkbezoek bij feestdagen. Het geloof speelt in ons gezin geen enkele rol en was dan ook geen onderdeel in onze besluitvorming tijdens onze zoektocht naar de juiste school. Toen bleek dat de in onze ogen beste en fijnste school voor ons kind een Christelijke school bleek te zijn, was dat voor ons geen probleem. We hangen zelf geen geloof aan, maar we hebben er ook niets op tegen. De verhalen uit de Bijbel zijn sowieso goed voor de algemene ontwikkeling en de achterliggende gedachten van de meeste kan ik ook wel waarderen.

Lees ook: Met deze tips is je kind klaar voor de basisschool.

Mama weet het niet…

Nu ken ik niet zo heel veel Bijbelverhalen en nog minder Christelijke liedjes.
Daar baal ik soms van, want ik vind het vervelend als mijn zoon enthousiast probeert uit te leggen wat de juf heeft voorgelezen en ik geen idee heb waar hij het over heeft. Ook de liedjes waar hij soms nog maar een gedeelte van de tekst van kent, laten bij mij geen bellen rinkelen. Ik merk aan hem dat hij niet begrijpt, waarom zijn moeder hem niet begrijpt. Meestal heb ik aan een half woord genoeg en de meeste kinderliedjes zing ik probleemloos met hem mee. Op het moment dat hij doorheeft dat we niet op dezelfde golflengte zitten, stopt zijn enthousiasme en hoor ik er niets meer over.
Dat wil ik niet, dus ik was al druk op zoek naar boekjes met liedjes en of verhaaltjes om mijzelf in te lezen. Dat vertelde ik ook tijdens ons laatste bezoek aan de oma van mijn man, die aan de andere kant van het land woont. Een paar dagen later kreeg die kleine een pakketje bezorgd van zijn overgrootmoeder.

Bedankt oma!

Een heuse Kleuterbijbel. Met mooie prenten en leuke versimpelde verhalen. We zitten nog in het oude testament. Mozes heeft net de 10 Geboden ontvangen. Tot op heden zijn Adam en Eva (of eigenlijk de slang in dat verhaal) en de Ark van Noach het populairst Deze verhalen heb ik al een paar keer extra voor moeten lezen. Aan het einde van elk verhaaltje staat een vraag die je als ouder aan je kind kunt stellen zodat je er samen nog wat dieper op in kan gaan. Dat levert leuke gesprekken op, daarnaast biedt het mij de mogelijkheid om er ook mijn zienswijze over uit te spreken. Op deze manier probeer ik ons kind te leren respect te hebben voor wat andere mensen geloven en dat hij de vrijheid heeft zelf te bepalen wat hij gelooft. Ik zelf lees alvast stiekem vooruit, zodat ik er alvast over na kan denken en hopelijk straks wel weet over welk verhaal hij het heeft als hij weer uit school komt. Nooit gedacht dat ik nog eens de Bijbel zou lezen. Wat je al niet doet voor je kind… Extra bijzonder vind ik dat dit nu de oudste generatie extra verbonden heeft met de jongste. Deze Kleuterbijbel, blijft absoluut familiebezit. Het is nu al een dierbaar bezit.

Binnenkort nog eens opzoek naar een cd met liedjes. Ik zal het eens op school vragen, misschien kan ik er daar wel een lenen. Kunnen we straks ook weer alles samen zingen. Al zingen we gelukkig nu ook nog genoeg leuke vrolijke kinderliedjes.

Kleuterbijbel

Reacties
 • Chan zei

  Het is nooit te laat om in de Bijbel te lezen. Wel erg goed dat je je kind op deze manier wil ondersteunen en dat je hem zijn eigen beeld laat vormen!
  De kinderliedjes kan je makkelijk vinden youtube. Een paar steekwoorden: christelijke kinderliedjes, opwekking kids, marcel en lydia zimmer, elly en rikkert. Mijn kinderen zijn fan van het liedje “je hoort erbij” (gewoon de titel typen) lekker rocken 😉 en van het liedje én het verhaal van Jona

  Veel luisterplezier

 • Marleen zei

  Onze kinderen zitten ook op een christelijke school, en hoewel ik van huis uit ook enigszins christelijk ben opgevoed, ken ik ook lang niet alles!
  Nu onze oudste dochter ouder word, vertelt ze duidelijker en zegt ze dat ze vaak naar liedjes kijken en luisteren via het Digibord. Veel liedjes kun je opzoeken op bijvoorbeeld YouTube!
  Vraag de juf eens naar wat titels en je kunt ze zelf opzoeken!

  • Bianca van Vuuren zei

   Fijn om te lezen dat zelfs moeders met christelijke achtergrond niet alles weten, dan ligt de lat niet al te hoog. 😉

   Binnenkort een gesprek met de juf dus dan kaart ik dat gelijk ook even aan. Ben voorlopig nog druk aan het lezen.

 • Tineke zei

  Leuk! Ik werk zelf op een christelijke basisschool en de meeste liedjes zijn te vinden op youtube hoor! Gewoon een zin googelen die je zoon zingt 😉

  • Bianca van Vuuren zei

   Dat is slim inderdaad. Had ik zelf eigenlijk ook moeten kunnen bedenken. Ik ga gelijk eens even zoeken naar die paar zinnetjes die ik telkens opnieuw hoor.

 • Inge zei

  Fijn dat je een manier hebt gevonden om samen te leren! Onze school zet wekelijks in de nieuwsbrief welk thema en welke bijbelverhalen centraal staan. Misschien kan jullie school dat ook doen? En heel veel liedjes staan ook op youtube. Veel plezier met zingen!

  • Bianca van Vuuren zei

   Wel nieuwsbrieven over de thema’s maar niet welke verhalen en liedjes daarbij horen. Kan ik tijdens een infoavond wel eens opperen, wellicht zijn er meer ouders in geïnteresseerd.

 • Suuz zei

  De liedjes die ze op school zingen zijn vaak allemaal te vinden op YouTube. Zoek maar eens op christelijke kinderliedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen