Waar ben je naar opzoek?

Onderzocht: Thuisblijfmoeder zijn is zwaarder dan werken

2 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Onderzocht: Thuisblijfmoeder zijn is zwaarder dan werken

Ik heb er jaren geleden voor gekozen om thuis te blijven bij de kinderen. Dat was niet persé omdat ik zo graag ‘thuisblijfmoeder’ wilde zijn maar meer omdat dat, toen, voor meer rust en regelmaat in het gezin zorgde. Tevens had ik de mogelijkheid om aan mijn eigen bedrijf te werken. Ik moet wel toegeven dat ik soms gillend gek werd en als ik mijn eigen bedrijf niet had gehad, ik snel weer een baan had gezocht. Het was aanpoten en soms loodzwaar.

Onvoorwaardelijke liefde van elke moeder

Of je wel of geen thuisblijfmoeder bent heeft niks te maken met hoeveel je van je kinderen houdt. Ook een werkende moeder houdt enorm veel van haar kinderen. Elke moeder / gezin maakt gewoon andere keuzes. En geen enkele keuze is goed of fout. Maar kinderen kunnen je soms ook het bloed onder je nagels vandaan halen. Thuis blijven om voor de kinderen te zorgen is geen romantisch plaatje. Het is geen rozengeur en maneschijn. Het kan soms zelfs moeilijker dan een hectische werkdag hebben. Kinderen vragen energie (vooral baby’s), je moet ze voeden, kalmeren, zingen, mee spelen, rotzooi opruimen, 101 vragen beantwoorden, je koffie koud opdrinken, je loopt achter de feiten aan, ze geven over of maken ruzie. Dit is enorm stressvol (en echt niet altijd gezellig).

“Wat doe je dan de hele dag?”

Er zijn mensen die zich echt afvragen; “Wat is er zo moeilijk aan, aan de hele dag thuis zijn bij je kinderen?”. Of: “Wat doe je dan zoal de hele dag….”. Ik zou zeggen: probeer het een keer uit! Iedereen verdiend het om serieus genomen te worden. De werkende moeder maar ook de thuisblijfmoeder.

En eerlijk; wanneer werkende ouders een dag bij hun kinderen thuis zijn kunnen de meeste niet wachten om de volgende dag weer ‘lekker’ naar hun werk te gaan.

Onderzocht: moeders gaan liever werken

In Engeland is er een landelijke enquête uitgevoerd die heeft aangetoond dat veel ouders gestrest raken als ze thuis zijn bij hun kinderen. Ze ervaren meer stress dan wanneer ze naar hun werk gaan. De enquête, uitgevoerd door AVEENO® Baby, heeft een steekproef gedaan onder 1500 moeders en vaders uit Engeland. Deze ouders hebben verschillende banen.

Van fulltime werken naar chronisch zieke thuisblijfmoeder

Zo’n elf jaar geleden begon ik in de bloemen. Omdat mijn vader een bloemenzaak had kreeg ik dit eigenlijk een beetje in mijn schoot geworpen. Maar wat begon als een zaterdag baantje en werk voor in de vakanties, werd mijn…

 • Sarina Wijkhuizen

Dit waren de resultaten van de enquête:

 1. 31% was het ermee eens dat thuis blijven bij kinderen voor meer stress zorgde dan naar het werk gaan.
 2. 40% was het ermee eens dat ze na hun eerste kind gestopt te zijn met het oordelen van nieuwe ouders omdat ze te veel hadden geklaagd.
 3. 55% geloofde dat het hebben van een baby hard werken is.
 4. 25% stemde dat het hebben van een baby gemakkelijk is.
 5. Ondanks NCT-lessen (National Childbirth Trust) en zelfhulpboeken, zei 45 procent van de vrouwen dat ze het zonder het advies van hun eigen moeder niet zouden hebben gekund.
 6. 39% van de ouders zei dat ze constant uitgeput zijn.
 7. 71% van de moeders en vaders geloofde dat sociale media het opvoeden moeilijker maakt.
 8. 27% vond dat ze onder druk stonden om de perfecte ouders te zijn.
 9. 22% maakt zich zorgen over de eetgewoonten van hun pasgeborenen.
 10. 9% maakt zich zorgen over de slaappatronen van hun kinderen.

42% van de ouders gaf aan dat ze onvoorwaardelijke liefde voelde toen ze hun eerste baby kregen. 31% van de ondervraagde geeft aan dat thuisblijven bij de kinderen zwaarder is dan een baan op kantoor.

Bron: The Sun & Trendnieuws

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen