Waar ben je naar opzoek?

Onbevangen maakt niet onbemind

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Onbevangen maakt niet onbemind

Als je zwanger wilt worden of inmiddels zwanger bent, ben je vaak nog een open boek. Een blanco blad, dat nog beschreven gaat worden. Natuurlijk heb je al wel eens iets gelezen of verhalen gehoord van vriendinnen. Maar echt ervaren hoe het is om zwanger te zijn en straks moeder te worden? Dat begint nu allemaal pas.

De meeste moeders die ik tegenkom in de praktijk, zijn vaak heel onbevangen hun zwangerschap ingegaan. Op de enkele moeders na, die via een vruchtbaarheidstraject zwanger zijn geworden. Als je zo onbevangen in je zwangerschap staat, is dat vaak een heel relaxed gevoel. Deze mama’s maken zich vrijwel nergens druk om. Dat is heel fijn, want stress is niet goed voor de baby en ook niet voor jezelf.

Als je met deze moeders praat, over het feit dat er ook periodes zullen zijn, na de bevalling, waarop je niet op een roze wolk zit, vinden ze dat vaak moeilijk te bevatten. Of ze willen hier liever niet aan denken. Logisch, want je hoort voornamelijk de verhalen van moeders die, volgens de verhalen, de hele dag op een roze wolk bivakkeren. Geloof mij, dat dit een klein percentage is. Natuurlijk zit je als moeder wel eens op een roze wolk, maar je hebt ook momenten waarop je er even vanaf valt en niet weet wat je met jezelf aan moet. Dat is volkomen normaal en hoort er helemaal bij.

Lees ook: Bungelen aan de roze wolk

Als je onbevangen in een zwangerschap zit, wil dat niet zeggen, dat je na de bevalling geen last kan krijgen van die grijze wolk. Sterker nog, hoe meer je je voorbereid op de komst van die wolk, hoe beter je er na de bevalling mee om kan gaan. Natuurlijk hoor je liever de vrolijke, gelukzalige verhalen van andere moeders. Maar zal ik een tipje van de sluier oplichten? Die verhalen zijn vaak niet heel realistisch. Want deze moeders zullen het niet zo snel tegen jou vertellen, dat ze zich niet zo happy voel(d)en na de bevalling. Omdat ze zich hiervoor schamen of zich enorm schuldig voelen.

Dus bedenk je van tevoren, dat je je eigen ervaringen gaat maken. Dat jouw baby niet hun baby is en jouw bevalling, niet die van hen. Jij schrijft je eigen verhaal, je eigen bladzijdes. En zo verander je langzaam van een ongeschreven blad in en een vol geschreven bladzijde. Geheel in jouw eigen tempo.

Nee, je hoeft geen postnatale depressie te krijgen. Nee, je hoeft geen grijze donderwolk te ervaren na de bevalling. Maar als het dan toch gebeurt, zoek hulp. Ga naar je huisarts of mail mij: info@froufroucoaching.nl. Je hoeft dit niet alleen te doorstaan. Liever helemaal niet zelfs!

Inspiratie

 

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen