Waar ben je naar opzoek?

Nee! Ik geef geen borstvoeding…

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Nee! Ik geef geen borstvoeding…

Ik geef geen borstvoeding

Net zoals menig zwangere vrouw rest mij de alom bekende keuze: ga ik deze keer mijn baby wel of geen borstvoeding geven? Voor sommige vrouwen is de keuze heel gemakkelijk, maar voor iemand die altijd een beetje een haat-liefde verhouding heeft gehad met haar (voornamelijk ontbrekende) voorgevel niet zo vanzelfsprekend als je zou denken…

> Lees ook: Moederliefde zit niet in de melk die je geeft.

Tegenvallers

Ik heb het geprobeerd, twee keer zelfs, borstvoeding geven dus. Beide keren zijn me akelig tegengevallen. Al met al koos ik daarom bij de tweede om van het kolven af te zien. Dit had ik vooraf al besloten. Net zoals ik goed heb nagedacht over de momenten dat ik besloot af te bouwen om uiteindelijk helemaal te stoppen. Een keuze waar ik nog nooit spijt van heb gehad.

Maar goed: zwanger, gedreven door hormonen en ergens altijd vertederd geweest door een klein frummeltje wat alles krijgt wat hij of zij nodig heeft van MIJ alleen. Nou ja, het zorgde er dus voor dat ik bij het eerste de beste borstvoedingsfoldertje overstag ging en het naslagwerk besloot te lezen. Wellicht was er iets wat mij van gedachten zou veranderen?

Puntje 6

“Een pasgeboren krijgen geen andere voeding dan borstvoeding, noch extra vocht, tenzij er sprake is van een medische indicatie.”

Dit was het zinnetje wat mijn aandacht trok. Tenslotte was dit de informatiefolder van het ziekenhuis waarin ik zou gaan bevallen.

Het ziekenhuis waaraan ik moest gaan uitleggen dat ik om meerdere redenen dan alleen het welbekende “ik voel me er niet prettig bij,” wellicht zou afzien van het geven van borstvoeding.

Maar door dat ene zinnetje bekroop mij het akelige gevoel dat ik helemaal geen keuze had.

Mijn verantwoording

Dat mijn borsten (al schitterden deze na 27 jaar en twee kinderen nog altijd in hun afwezigheid) eigendom bleken te zijn van een medische instantie vond ik een eng idee. Want zonder een door deze instantie goedgekeurde reden… Tsja, dan zou mijn baby dus geen eten krijgen als ik dit protocol zou moeten geloven.

In ieder geval niet zonder mijzelf te verantwoorden aan een ieder die beroep zou gaan doen op mijn moederlijke schuldgevoel.

Ongeacht of ik een voor mij ‘goed onderbouwde’ reden zou hebben of niet; borstvoeding is het beste en zolang er geen medische reden is waarom dit niet kan.. Dan kan je het ook per direct uitzoeken met die klote kunstvoeding van je.  Zo kwam het een beetje op mij over en niet alleen nu.

Gebrek aan informatie

Want ook informatie vinden over de verschillende, verkrijgbare soorten voeding is nagenoeg onmogelijk. Ja, vanaf de zes maanden. Maar als moeder die al dan niet weloverwogen de keuze maakt om geen borstvoeding te geven; wordt je als het ware dus aan je lot overgelaten. Van 0 – 6 maanden mag hier namelijk geen reclame voor worden gemaakt. En dan laat ik de momenten dat je jezelf ‘moet’ verantwoorden even achterwege. Net zoals ik het bij mijn jongste maar “moest uitvechten met de kraamhulp” als ik besloot om tot kunstvoeding over te gaan.

Iets waar mijn kraamverzorgende achteraf smakelijk om kon lachen. Vechten deed ze sowieso niet aan en al helemaal niet over iets wat zij op geen enkele manier voor mij kon beslissen. Dat was dan weer een opluchting!

Borstvoeding is het beste

Dit weet ik. Al ben ik er evengoed van overtuigd dat de kunstvoeding goed genoeg is om mijn kinderen gezond op te laten groeien. Net zoals ik heb ondervonden dat de redenen waarom een vrouw voor de fles kiest niet altijd medisch, maar ook psychisch kunnen zijn. En juist in die situaties is borstvoeding wellicht eens niet beter voor moeder en kind maar heb je hiermee al voldoende reden om achteraan te sluiten bij handelende buurt-chinezen voor een felbegeerd pak kunstvoeding.

Maar goed: word ik er moe van dat ik mezelf niet schappelijk kan inlezen terwijl de keuze nog altijd aan mijzelf is? Ja!

Maar laat ik mezelf hierdoor ontmoedigen om te kiezen wat ik in mijn ogen het beste vind? Nee!

Mijn borsten, mijn keuze en of ik borstvoeding ga geven? Dat weet ik nog altijd niet. Maar mijzelf schuldig, of tegengewerkt voelen omdat ik niet weet wat ik mijn kind te eten wil geven (een luxeprobleempje zou je dit ook wel kunnen noemen)? Dat nooit!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Korrie zei

  Ik had voor de bevalling al besloten dat ik ging kolven en via fles voeden. Prima man was blij ik blij en verloskundige vond het een prima oplossing. Helaas had ik met 36 weken al gebroken vliezen en moest ik verplicht in het ziekenhuis bevallen, daar heb ik voor de bevalling nog even bezoek gehad van de lactatie kundige en me dus toch laten overhalen. Vanwege langdurig gebroken vliezen moesten we in ieder geval twee dagen blijven. Helaas werd ons meisje prematuur en dysmatuur geboren en had helemaal niet de energie/kracht om aan de borst te drinken. Vanuit het ziekenhuis wilden ze dat wel dus naast aanleggen begonnen met kolven en vingervoeden en heel vaak aanleggen met negatieve resultaten. Aangezien onze te kleine dame door dit moeilijke drinken te snel te veel af viel mochten we pas naar huis als ze groei liet zien… Dus ik wilde overstappen op kolven en flesje….. Nee dat gebeurde niet we moesten zo doorgaan… Goed ik dus de volgende ochtend tegen verpleegster : we gaan vanaf vandaag met flesje omdat:… Zegt ze nee dat vind ik geen goede reden… Nou ik compleet verbijsterd, want zei hoefde het toch geen goede reden te vinden? Goed ik dacht houd je in! Wacht tot Hette (mijn man) er is, want anders zeg je dingen die je niet zo bedoeld… Goed even later kwam de gynaecoloog om mij te controleren en ik verhaal gedaan, komt even later de verpleegster: als het tijd is voor flesje dan bel je maar! Had gynaecoloog dus even geregeld. Goed toen heeft ze de hele dag dus goed gedronken en toen kwam de volgende ochtend kinderarts melden dat als het zo bleef gaan dat we dan de volgende dag naar huis mochten… En raad eens wie mochten er naar huis….. Zo zie je maar altijd op je moeder instinct vertrouwen!

 • Nicole zei

  Door dat ene zinnetje uit zo’n informatie folder kan je je zo rot voelen. Alsof je iets fout doet en dat doe je niet. Mijn meisje groeide niet van mijn voeding en zodra ze op de fles over ging was ze 360 gram gegroeid in 1 week. Ik deed dus helemaal niks fout. Ik had de juiste keuze gemaakt. Waar ik me ook zo aan erger is als ik via de nutricia website voeding wil bestellen dat je dan een super grote pop-up krijgt met borstvoeding is de beste voeding voor uw baby! Hoezo maffia!

 • Evelyn zei

  Als het psychisch niet gaat is borstvoeding idd niet het beste voor je kindje. Ik heb altijd gezegd ik geef flesvoeding. Ik heb faalangst en Wüst dat als borstvoeding niet zou lukken of om welke reden dan ook niet zou lukken, dat ik mezelf de schuld ga geven met alle gevolgen van dien. En dat is niet heel goed voor ons meisje en ook niet voor mijn man. Al heb ik tijdens de zwangerschap wel vaak gedacht zal ik dan toch? Maar ik heb het toch niet gedaan. Ze gaat heel goed en groeit als kool. Dus gaat super met de fles. Succes met je keuze, wat he ook kiest er is geen foute keuze naar mijn idee.

 • priscilla zei

  Bij de tweede bewust meteen voor de fles gekozen. Wat een verademing! Gelukkig heeft niemand moeilijk gedaan over mijn keuze. Het is inderdaad jammer dat er zo weinig over kunstvoeding onder de 6 maanden te vinden is. Nog een stukje vrijheid dat gewonnen moet worden vind ik. Gewoon duidelijk informatie moet toch vrij verkrijgbaar zijn en is anders dan reclame.

 • Margriet zei

  Wat ontzettend toevallig. Ik loop met exact hetxelfde dilemma en heb ook toevallig 2 dagen geleden een stukje op een forum geschreven omdat ik het gevoel had mij te moeten verantwoorden en ook geen informatie kon krijgen over flesvoeding. Dus heb ikmaar een vraag op een forum gezet.

  Ik heb ook twee kinderen en derde opkomst. Eerste twee borstvoeding gegeven. Maar wat een drama. Ik hen overproductie en cup g ofzo. Hele dag kolven, voeden. Kolven pijn. Lekkende borsten. Ik wil het gewoon niet meer

 • Annemee zei

  Dit artikel trok even mijn aandacht..

  Hier een kleintje van 4 weken in huis en vanaf dag 1 aan de fles.
  Dit al samen met een lactatiedeskundige besloten voordat ik bevallen was.. Zo ongeveer in week 28 van de zwangerschap.
  Het is absurd dat borstvoeding zo verheerlijkt word.. en inderdaad vaak niet naar de psychische gesteldheid van moeders gekeken word en de stress die er voor de meeste moeders bij komt kijken. Ook vind ik het gek dat er niet beter geïnformeerd word over borstvoeding zoals wat de nadelen kunnen zijn..
  Ik had niet de behoefte om mezelf een koe te voelen.. vind het niet “mooi” of “intiem” als een kindje aan de borst ligt en dat je ook nog een kon lekken, stuwing kan krijgen en ontstekingen op de loer liggen zorgde er voor dat ik voor borstvoeding gepast heb..

  Maar inderdaad… tegen de maatschappij in en verdikkeme kreeg ik nog het gevoel dat ik me moest verantwoorden ook, belachelijk als je het mij vraagt.
  Iedereen vraagt waarom geef je niet de borst als je zegt dat je de fles kiest.. maar vervolgens vraagt er NIEMAND waarom geef je niet de fles als je de borst gaat geven.

  Ik was dan ook de enige van de puf club die van te voren deze beslissing nam.. maar vervolgens zie ik in de whats app groep de enige na de andere kersverse mama af haken met borstvoeding. Om zichzelf vervolgens slecht te voelen en vinden dat ze falen.. en dit.. Dit terwijl er net een wereld prestatie geleverd is van het zetten van een kindje op deze wereld.

  Mijn mening.. begin er niet aan en pak lekker de fles, maakt het voor de papa (en jou) ook een stuk leuker..

  Succes met de keuze!

  Xx

 • Sonja zei

  Helemaal gelijk! Hoewel ik nog steeds mijn tweeling van vijftien maanden voed, moet iedereen de keuze kunnen maken het wel of niet te doen. En soms heb je niet eens een keuze, maar lukt het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen