Waar ben je naar opzoek?

Moet schoolzwemmen terugkomen?

1 minuut lezen Miranda

l2bm schoolzwemmen terug

“Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken”, waarschuwt Raymond van Mourik vorige week woensdag in De Telegraaf.

Aantoonbaar gebrekkige zwemvaardigheden oorzaak verdrinking

Nadat een veertienjarige jongen uit Utrecht is verdronken in de Maarsseveense Plassen, doet de directeur van Reddingsbrigade Nederland een oproep om het schoolzwemmen terug te laten komen. Alleen dit jaar al zijn in Nederland elf zwemmers verdronken waarbij in vijf gevallen aantoonbaar gebrekkige zwemvaardigheid de oorzaak was. Met name onder allochtone kinderen laat de zwemvaardigheid te wensen over. In het rapport ‘Zwemmen in Nederland’ van het Mulier Instituut is te lezen dat allochtone gezinnen minder bekend zijn met het gebruik om kinderen op jonge leeftijd al te leren zwemmen. Ook onder gezinnen met lagere inkomens ziet men dat er vroegtijdig gestopt wordt met het zwem-ABC.

Verantwoordelijkheid van de ouders?

Het percentage basisscholen dat kinderen naar zwemles stuurt is de laatste jaren drastisch gedaald. In 1991 was dit 90%, nu is dat minder dan 20%. De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders en niet meer bij de Gemeenten.

Wat is jouw mening over schoolzwemmen?

Vind jij ook dat schoolzwemmen terug moet komen of blijft dit de verantwoordelijkheid van de ouders?

Reacties
 • Christel D zei

  Schoolzwemmen terug! Veel ouders kunnen vanwege vervoer of ziekte zelf niet naar zwemles met de kinderen. En ze zitten dan bij klasgenoten en die kennen ze is ook makkelijker zwemmen voor ze.

  Ik zou het super fijn vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 1 maand geleden
 • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 6 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 6 maanden geleden
 • 3 minuten lezen