Waar ben je naar opzoek?

Het moederschap vs. de rest van het leven

4 minuten lezen Janneke Lievaart
Het moederschap vs. de rest van het leven

Als behoorlijke perfectionist (dit is niet een term die ik mezelf heb opgeplakt, vooral werk en vriendlief benoemen dit regelmatig), heb ik de afgelopen twee jaar enorm veel geleerd over balanceren. Ziet het er bij andere moeders allemaal zo makkelijk uit; Vier dagen werken, een schoon huis, een keurig kind, een gelukkige relatie en behoorlijk wat activiteiten in het sociale leven, zal ik deze mythe even ontkrachten voor toekomstige moeders (sorry!); Deze combinatie is niet makkelijk!

Hoe vrolijk en blij sommige mensen ook doen naar de buitenwereld; ze doen alsof! Of tenminste, dat denk en hoop ik dan maar. Ik heb het zelf twee jaar geprobeerd en ben tot de conclusie gekomen dat het (voor mij) niet mogelijk is. En nu die conclusie is getrokken ben ik een stuk rustiger en kalmer.

het leven van een moeder

Sporten

Dit punt is toch wel het eerste wat moest sneuvelen en wat duidelijk te merken is. Ik ben niet fit, niet energiek en niet strak. Er hoeft heus geen six-pack aanwezig te zijn, maar een beetje gezellig in het velletje is toch wel leuk. En de 1x per week yoga dat ik doe (en vaak afzeg overigens) zet ook geen zoden aan de dijk. Ik heb lang geprobeerd om mezelf hierin te motiveren en helaas, de motivatie om dan toch op de bank te ploffen was veel meer aanwezig. Omdat ik weet dat ik me beter voel als ik regelmatig sport, heb ik een motivator nodig. Zie daar; de intrede van de personal trainer. Van de kosten die het met zich meebrengt begin ik nu al te zweten, dus het werkt nu al. Per 1 september kom ik er niet meer onderuit; dan heb ik mijn eigen personal motivator.

Het sociale gat

Mijn sociale leven probeer ik zo goed mogelijk te onderhouden, maar hier faal ik behoorlijk in. Waar zijn al die borrels gebleven? Waar zijn mijn leuke vriendinnen eigenlijk? Die borrels gaan heus wel door, maar dan nu zonder mij. Ik ben gewoon een huismus geworden en ik ben in staat om alles op te geven voor een paar uur extra slaap. ‘Slaap kan je inhalen, maar gezelligheid niet?’ Pffff, degene die deze term heeft verzonnen, is duidelijk geen moeder óf heeft een nanny/au pair in dienst. Bij het punt ‘sociaal’ zie ik zeker nog ruimte voor verbetering, zolang het mijn slaap maar niet teveel in gevaar brengt.

The international career

Waar is mijn wens om een glansrijke internationale carrière op te bouwen gebleven? Nou, die is tegelijkertijd met de bevalling mijn lichaam uitgestroomd. Het idee dat ik een paar avonden in de week mijn strakke planning moet omgooien voor een hippe klus in het buitenland, HAHAHA! De stressvlekken schieten nu al in mijn nek bij het idee. Laat mij maar lekker bij een puur Nederlands bedrijf werken met normale werktijden. Uitdaging moet er zeker zijn, maar de top hoef ik voorlopig niet te behalen.

Het huishouden

Wanneer dóen werkende moeders dit? Direct uit werk, na de boodschappen, na het kind van de opvang gehaald te hebben, nog vóór het eten een wasje erin? De stofzuiger er even snel door? Of na het eten, waarbij het laatste restje energie uit je geperst is omdat je zo positief mogelijk pratend een paar hapjes in de mond van het oververmoeide kind probeert te krijgen? Zeg het me alsjeblieft, ik ben zoekende. Ik heb het geluk dat wij 1x per twee weken een interieurverzorgster door ons huis laten gaan, maar met een kind van twee is het niet overbodig als ze iedere dag zou langskomen. Dus gaat het nu tussen de bedrijven door, is het nooit 100% schoon en daar heb ik me bij neer moeten leggen. Dan maar niet een op en top schoon en opgeruimd huis. Ik heb er inmiddels vrede mee.

Wat doe ik dan eigenlijk wél goed?

Waar mijn prioriteit nu dan wel ligt? Met stip op nummer 1; Het moederschap, dus mijn gezin. Hoe verschrikkelijk burgerlijk en corny dit ook klinkt; als het thuis allemaal goed verloopt met een blij kind én een blije vriend, dan ben ik ook blij. Ik zie het om me heen namelijk ook fout gaan als een moeder doorslaat in één van de punten hierboven. Die haar prioriteiten ergens anders heeft liggen dan bij het thuisfront. Ik zie mijn kind en vriend als de basis en ik ben in eerste instantie moeder. Als die basis niet goed is, dan stort het op een gegeven moment in als een kaartenhuis. Dus ik ben blij dat ik mijn perfectionisme iets (een heel klein beetje iets) heb kunnen laten varen. Het kan niet allemaal 100%. Het kost moeite om me hieraan over te geven, maar het geeft me verschrikkelijk veel rust en dat is het meer dan waard!

Ik hoop natuurlijk van harte dat ik niet de enige ben die zich af en toe best uitgedaagd voelt door de combinatie ‘moederschap vs. de rest van het leven’. Tips, tricks & advies zijn uiteraard van harte welkom!

Reacties
 • Jaantje zei

  Hey, ik heb inmiddels 2 jongens ( echte kwajongens ) dus handen vol als ze thuis zijn. Elke dag opruimen heb ik opgegeven nu werk ik maar 4/5de meer en dit heeft mij wel rust gegeven dus op vrije dag nr 1 kuis ik heel het huis plus al het speelgoed terug sorteren vrije dag nr 2 is een dag voor mezelf en dan op zondag zijn we allemaal thuis en dan is het familiedag en meestal ook een dag waar geen eten word gemaakt weer een extra lastje van den schouders. Maar spijtig genoeg is hier ook geen energie meer om elke dag op te ruimen en op regelmaat te gaan sporten. Dus ik denk voor elke mama elke tip is welkom .

 • Werkendemama zei

  Blij om te lezen dat ik niet de enige mama ben die zich hierbij neer heeft moeten leggen. Mijn huis is voor het oog gelukkig netjes, totdat mijn lieve peuterpuber besluit dat alle blokken, keukenspulletjes en de rest van het speelgoed het best functioneren als ze over de hele vloer zijn verspreid! En waar ik tot een jaar geleden de deur niet uitging zonder dat mijn huis aankant was. Want stel dat er plots iemand op visite komt. Kunnen nu best de boodschappen gedaan worden als mijn vloer nog vol ligt. Aangezien het zelluf aankleden van mijn kleine vriend tegenwoordig net zoveel tijd in beslag neemt als dat ik mezelf op zou tutten vroeger voor een avond stappen. Ben ik blij als we goed en wel, met het juiste shirt, niet verkeerd om naar de supermarkt kunnen

 • Nathalie zei

  Ik denk dat het bij sommigen echt wel lukt hoor. Bij mij is het meer zoals bij jou, maar dat komt omdat ik ook een perfectionist bent. Wij hebben elke week een dag een poetsvrouw. Ik zou er niet TE zwaar aan tillen. Er zijn moeders die het meer meer dan 1 kind trekken en daar trek ik mij dan weer aan op hahaha. Ben nl. zwanger van mijn tweede. Spannend….

 • Mariëlle zei

  Hoi, hoe herkenbaar. Ik heb een dochter van 15 maanden en ook hier in ben ik zoekende. Ik heb het geluk dat mijn ouders inspringen toen ik lange tijd laat van mijn polsen heb en nu van mijn rug. Als ze er niet meer zo vaak zijn mag ik het zelf weer gaan doen. En idd sommige dingen kan echt niet zo perfect. Zoals je zei je kinderen en vriend/man staan op nr 1. Nu geniet ik nog met volle plezier van gun aanwezigheid! Succes en mocht je tips krijgen hoor ik ze graag.
  groeten Mariëlle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen