Waar ben je naar opzoek?

Milieubewuste menstruatieproducten worden steeds populairder

2 minuten lezen Marian Alons
Milieubewuste menstruatieproducten worden steeds populairder

We recyclen tegenwoordig zo’n beetje alles: kleding, afval en we maken gebruik van zonnepanelen. Maar heb jij weleens gehoord van milieuvriendelijk menstrueren? Het wordt steeds populairder en is goedkoper én beter voor het milieu.

Dat ecovriendelijk menstrueren kan op 2 manieren, door middel van menstruatiecups (een soort siliconen trechtertje) of wasbaar maandverband (dat wat je oma gebruikte). De verkoop van het wasbare maandverband is met 70% gestegen en die van de cups zelfs met 125%! Ook de verkoop van tampons en maandverband van biologisch katoen is met 50% gestegen.

Lees ook: Tips om de eerste menstruatie van je dochter te vieren!

Groot voordeel: je hoeft niet meer elke maand naar de winkel om een nieuwe voorraad in te slaan. Zo kan een menstruatiecupje zo’n 5-10 jaar mee! Dat bespaart een hoop centjes, want zo’n cupje kost tussen 15 en 30 euro. Dat klinkt even als een uitgave, maar dat kan echt binnen een paar maanden al uit.

Verminder het broeikaseffect

Veel vrouwen vinden het niet zo’n fris idee dat je de producten moet schoonmaken. Maar zo vies is het niet, want je wast toch ook je onderbroek en je lakens? De gebruikte maandverband was je eerst in koud water, waarna je ‘m ‘gewoon’ bij de was gooit, bijvoorbeeld bij de handdoeken in. Het cupje spoel je schoon onder de kraan met warm water (wordt ‘ie soepeler) en vervolgens kun je ‘m weer inbrengen.

Is je periode voorbij, dan doe je er goed aan om het cupje uit te koken, zodat ‘ie echt goed schoon is van infecties. Bij gewoon maandverband en tampons is de kans op (schimmel)infecties veel groter, omdat het dan down under een broeikas wordt. Hierdoor kan de huid ook gaan irriteren en dat heb je dus niet meer als je een menstruatiecup gebruikt.

Lees ook: Ongesteld zijn is gewoon ruk

Minpuntje: net als vroeger kan de buurt meegenieten van de rode feestweek, aangezien de maandverbandjes dan hangen te drogen aan de waslijn. (Zo konden ze zelfs zien wie er zwanger was!) Dan heb je met het cupje toch ietsje meer privé. Voordeel daarvan is ook dat ‘ie wel 12uur kan blijven zitten! Je kan er dus de hele dag mee naar werk, school, sporten of op stap. Wel doe je er verstandig aan om even goed te oefenen voordat je daadwerkelijk ongesteld bent en ‘m probeert in te brengen (tip: onder de douche). Zo sta je niet een uur te peuteren in een wc-hokje.

Ben jij fan van ecovriendelijk menstruatieproducten? Waarom wel/niet?

Check dit filmpje over het menstruatiecupje:

Deze vrouw legt ALLES uit over het wasbaar maandverband, maar dan ook echt alles:

RTL NieuwsBron:         –              Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 2 weken geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 2 weken geleden
  • 4 minuten lezen