Waar ben je naar opzoek?

Mama is ziek en heeft buikpijn

2 minuten lezen Manja
Mama is ziek en heeft buikpijn

Hoe ziet iemand die ziek is er uit? Je stelt jezelf voor dat diegene de hele dag op bed ligt, toch? Iemand die er slecht uitziet en weinig kan. Weet je dat er in Nederland meer dan 4,4 miljoen vrouwen chronisch ziek zijn?

In Nederland wonen ruim 8 miljoen vrouwen. Dit betekent dat de helft van alle vrouwen een chronische aandoening heeft. Onder hen dus ook veel mama’s en vrouwen die zwanger willen worden. Maar je ziet vaak niet aan de buitenkant dat ze ziek zijn. Mama ben je altijd. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Maar wat als je chronisch ziek wordt en de zorg voor jouw kindje ineens een stuk zwaarder is?

Lees ook: Zwanger en een chronische ziekte

Ziek van binnen

Ik ben één van die vrouwen met een chronische ziekte. Van binnen ben ik behoorlijk ziek maar van buiten is vrij weinig tot niets te zien. Chronisch ziek worden overkomt je, daar kun je niks tegen doen. Ik was nooit ziek. Het leven lachte mij toe en ik kon alles doen wat ik leuk vond. En toch overkwam het mij. In januari 2015 kreeg ik de diagnose endometriose. Het zorgt ervoor dat ik bijna altijd buikpijn heb.

Endometriose

Endometriose is een ziekte die alleen bij vrouwen voorkomt. Deze ziekte hangt namelijk samen met je menstruatiecyclus. Bij vrouwen met endometriose vormt er tijdens de menstruatie slijmvlies buiten de baarmoederholte. Dit slijmvlies vormt verklevingen rondom de (voortplantings) organen in de onderbuik.

Endometriose groeit iedere maand waardoor er tal van klachten ontstaan. Zo kan endometriose verkleven aan je darmen waardoor er darmproblemen ontstaan maar ook vergroeiingen en verklevingen van de eierstokken en eileiders komen voor. Dit circus gaat maandelijks meestal gepaard met een extreme vorm van menstruatiepijn.

Gewoon doorgaan

Ik ben in de periode nadat ik de diagnose kreeg gewoon doorgegaan. Omdat wij een (tweede) kinderwens hadden kon ik geen hormonen slikken om de endometriose te onderdrukken. Nachtenlang heb ik doorgebracht in de badkamer om de pijn te kunnen doorstaan. Tramadol in combinatie met een warm bad was het enige dat hielp wanneer ik weer eens wakker lag.

Lees ook: Moeders kunnen en mogen niet ziek zijn?

Thank God voor Netflix. Ik zie mezelf nog liggen; complete series kijkend in bad. Liever zou ik slapen want dit hield ik natuurlijk niet lang vol. Toch heb ik iedere avond mijn dochter op bed gelegd en een verhaaltje voorgelezen. Ik wilde niet de mama zijn die altijd maar in bed lag. Op de een of andere manier hield ook zij mij op de been. Ze was pas 3 jaar en kon met mij geen rekening houden.

Even niet meer ziek

Na een jaar keihard knokken was ik zwanger. Een heerlijke periode volgde want door mijn zwangerschap bleef de endometriose weg. Na negen maanden werd onze prachtige zoon geboren en zijn wij als gezin compleet. Hoe mijn toekomst er uit ziet met endometriose is nog onzeker. Mijn menstruatie is tot op heden weggebleven. Ik moet zeggen dat ik er ook niet naar uitkijk, maar welke vrouw doet dat wel?  In mijn directe omgeving en op mijn werk ben ik altijd open geweest over mijn ziekte. Het is heel makkelijk om te zeggen dat anderen geen rekening met jou houden maar je moet er wel over kunnen en durven praten.

Ben jij ook chronisch ziek? Hoe ga jij hiermee om? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Bron: cijfers uit 2014 van volksgezondheidszorg.info
Bron afbeelding: Pixabay

 

Reacties
 • Manja zei

  Dankjewel voor je berichtje! Heerlijk dat de ongesteldheid zo lang is weggebleven en wat fijn dat je nog steeds borstvoeding geeft. Ik hoop dat je een toekomst met zo min mogelijk pijn tegemoet gaat. Liefs, Manja

 • klaasje zei

  Ik heb zelf helaas ook endometriose, dus ik weet precies hoe je je voelt.na 5 jaar in de medische molen ons prachtige zoontje gekregen van inmiddels 1 jaar.
  Ik ben een jaar na de bevalling pas weer ongesteld geworden en de pijn in je buik en lage rugpijn kwam helaas ook weer om de hoek kijken. Hopen dat de cystes lang genoeg wegblijven zonder pil of injectie (om in de overgang te raken) en hopen dat de borstvoeding die ik nog steeds geef hier bij helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen