Waar ben je naar opzoek?

Maak rouw bespreekbaar door middel van Lego

1 minuut lezen Marian Alons
Maak rouw bespreekbaar door middel van Lego

Het onderwerp ‘de dood’ leggen we liever niet uit aan de kinderen. Maar wat nou als je er toch mee te maken krijgt en je kind niet zo’n prater is? Er is nu speciale rouwlego. 

De bedenker hiervan is Richard Hattink. Hij heeft ervaring in het onderwijs en is uitvaartondernemer. Hattink: “Ouders vinden het moeilijk om met kinderen over de dood te praten. Ik wilde ze een handje helpen en bedacht deze rouwlego om te helpen bij het praten over rouwen.”  Volgens hem proberen ouders het onderwerp vaak te mijden en houden ze kinderen weg bij uitvaarten. Terwijl dit alleen maar averechts werkt. “Kinderen maken zelf allerlei gekke voorstellingen in hun hoofd als je ze niet het complete verhaal verteld.”, aldus Hattink. Zo kun je beter niet zeggen dat ‘oma slaapt’, maar hierdoor kunnen ze snel bang worden om niet meer te durven slapen.

Zelf samengesteld

Inmiddels heeft Hattink 27 legopakketjes samengesteld. Er is een crematorium, een kerk met begraafplaats en zelfs een urnenmuur. Bij het setje levert hij een handleiding waar in staat hoe je een gesprek kunt voeren met je kind. Zijn doel is om de dood laagdrempelig te maken. Hattink: “Zo kun je met lego heel goed aan een kind laten zien hoe een uitvaart gaat. Je zou een oven kunnen laten zien om te leren hoe iemand wordt gecremeerd. Hou het wel duidelijk, want anders denken de kinderen dat oma in de oven in een keuken wordt gepropt.”

Het is zeker geen klein klusje, want Hattink besteedt gemiddeld zo’n 15uur per week aan het samenstellen van de rouwlego-setjes. “Ik zoek overal naar lego-onderdeeltjes voor de setjes. Het is echt een klus die veel tijd kost. Voor het maken van een doodskist, moet ik bijvoorbeeld bij zeven leveranciers lego-stukjes bestellen.”

Doordat het zo’n tijdrovende klus is en sommige onderdelen erg duur zijn, worden de rouwpakketjes ook erg prijzig. De 10 rouwende poppetjes kosten samen €38 en een crematieoven €44,95. Hattink had liever gezien dat Lego zelf een rouwlijn gaat produceren, maar daar beginnen ze niet aan. Volgens Hattink wil Lego alleen maar vrolijke thema’s behandelen.

Bekijk hier de websites: Rouwenadvies.nl

Wat vind jij ervan? Is dit een goede manier om met je kinderen over de dood te praten?

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Bron lego-aula: Rouwadvies.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen