Waar ben je naar opzoek?

Laat onze jongens, gewoon jongens zijn!

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Laat onze jongens, gewoon jongens zijn!

Laat onze jongens jongens zijn

Jongens zijn nou eenmaal jongens. Het lijkt zo simpel als je het zo leest en ik weet dat de meeste moeders met zoons deze zin her- en erkennen. Helaas is het niet zo vanzelfsprekend als het lijkt: Mogen jongens nog wel jongens zijn…?

 Jongens vs meisjes

Dat er een wezenlijk verschil zit tussen jongens en meiden valt niet te ontkennen. Hoewel er een discussie bestaat tot hoever dit er ‘wordt ingebracht’ bij onze kinderen. Maar over het algemeen zijn jongens anders dan meisjes, mannen anders dan vrouwen. Zo denken jongens anders, beleven ze anders, groeien ze anders, spelen ze anders en zullen ze ook anders reageren dan een meisje op een eenzelfde situatie zou doen. Jongens zijn gemaakt om te bouwen, creëren, om te bewegen, slopen en lief te hebben. Om de vrouw bij haar haren de grot in te slepen – om het even wat extremer uit te drukken – waar hij het wiel uitvindt en zijn kroost beschermt.

Lees ook: Wat is er mis met rolpatronen?

Neem mijn zoon bijvoorbeeld. Hij is een actief mannetje die nog elke nacht tussenin kruipt om te knuffelen. Hij slaat de mug op mijn wang dood met zijn speelgoedzwaard en zal zijn zusje met hand en tand verdedigen als ze op het consultatiebureau haar prikken krijgt. Hij is mijn miniatuurriddertje en ik vind het heerlijk!

Maatschappelijke verwachting

Maar hij is druk en vindt het ook heerlijk om te ravotten en te ‘vechten’. Hij valt om de havenklap gaten in zijn nieuwe spijkerbroeken en heeft minstens drie paar schoenen met versleten neuzen van het voetballen. Hij zit dikwijls onder de blauwe plekken en is eigenlijk altijd ‘aanwezig’. Sommigen zullen hem zelfs bestempelen als hyperactief, of luidruchtig. Zelfs zo erg dat de ‘kleintjes’ kunnen schrikken van zijn tijger-brul.

Op school vinden ze het een probleem dat hij niet stil kan zitten. Dat hij veel liever bezig is in de ‘bouwhoek’ dan dat hij werkjes maakt. Buiten school zijn er ook genoeg mensen die ‘wat’ te denken hebben van zijn gedrag. Dat is te zien door hoe ze naar hem kijken. Vast zo’n adhd’er, wordt er gedacht en soms zelfs uitgesproken!

Lees ook: Claudia’s zoon werd geweigerd op school om adhd

Dat deed me afvragen: Is er wel echt ruimte voor jongensgedrag, voor ruw spel en kapotte kleding? Of verwachten we ergens teveel dat jongens zijn zoals de maatschappij ze liever ziet? Rustig, bedeesd, welwillend om te leren, om te zorgen en stil te zitten wanneer dat wordt gevraagd.

Onhandig gedrag

Jongens mogen in mijn ogen luider zijn, in de modder te rollen als ze daar behoefte aan hebben. En meisjes ook, trouwens! Al hebben die daar over het algemeen minder de behoefte aan. Tutten en keuvelen, dat zit in hun aard en dit proberen we er ook niet uit te krijgen.  Dat terwijl er wel tegen onze knullen wordt gezegd dat ze rustig moeten doen, of stil moeten zijn. Dat gedrag is onwenselijk, ook al betekent het dat ze iets moeten onderdrukken wat eigenlijk volstrekt normaal is.                                                             Misschien is dat omdat dergelijk gedrag voor ons volwassenen onhandig is. Want wie zit er precies wachten op een stapel vuile was, of een ongeleid projectiel wat in bomen klimt en weer eens naar de eerste hulp moet om een wondje te laten hechten. Of op een belhamel die rollebolt met zijn vriendje in de klas.

Lees ook: 25 dingen die jongensmoeders bijna elke dag zeggen

En ook al verzucht ook ik me regelmatig als ik wederom een nieuw paar schoenen moet kopen, bergen zand uit zijn haren moet spoelen, of een jaarvoorraad aan pleisters plak om kortdurend ‘leed’ te verzachten. Ben ik er van overtuigd dat we allemaal  meer ‘echte jongens’ kunnen gebruiken en zeker niet minder! Van mij hoeft mijn zoon niet te veranderen, ook al wordt er nog te vaak verwacht dat hij dit wel gaat doen.

Jongens zijn nou eenmaal jongens. Kunnen we ze dan ook weer eens, omdat het hen toch gelukkiger maakt, ook echte jongens laten zijn?

Bron beeld: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • M.Teunissen zei

  Jongens leren door te onderzoeken. Daarvoor hebben ze ruimte nodig. Dat daardoor dingen kapot gaan is niet altijd opzet of vandalisme, maar ze willen kijken wat er gebeurt met het voorwerp. Beter op jonge leeftijd onderzoeken en ervaren. Laat ze klimmen en vertrouwen krijgen hiervan!Moeder van 2 boys.

 • m. oude luttikhuis zei

  Hi denise,
  Ik ben het helemaal met je eens. Heb 3 zoons en die zijn ook lekker actief.
  Het is niet alleen echt jongensgedrag maar mijn inziens ook gezond gedrag. Ze kunnen nog hun hele leven in een keurslijf. laat ze lekker jongen zijn zo lang als het duurt. Gr. M.

 • bianca zei

  Heerlijk herkenbaar geschreven Denise.
  Jongens energie! Zo belangrijk om juist je dagen te kunnen plukken.
  Vandaar dat http://www.jongensenergie.nl bestaat 🙂 Om juist deze energie bij kleine en grote mensen bewust aan te wakkeren!

 • Hanneke Vermeulen zei

  Dat vind ik nou ook. De meeste jongens hebben dit gewoon nodig, geef ze de ruimte, lekker buiten,bouwen en ontdekken, laat ze slopen-(geef ze iets te slopen;-), dit draagt allemaal bij aan een positieve ontwikkeling. Weg met al die verkrampte en overbezorgde opvoedings gedragingen. Moeder van 2 energieke jongens 7 en 11jaar.

 • Marjo zei

  Beste Denise,
  Wat een geweldige blog ! Zo herkenbaar. Aanrader is het boek : is mijn zoon een macho van Angela Crott. Het verschil tussen jongens en meisjes

 • Tineke zei

  IK vind het vooral belangrijk dat ze nog lekker kind mogen zijn. Fedde, mijn zoontje, is nu nog maar 11 weken. Ik kijk er nu al naar uit om later met hem te stoeien en hij mag ook zeker vies worden!
  liefs

 • Christie zei

  Je slaat de spijker op zijn kop! :). Groetjes van een mama van 3 jongens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen