Waar ben je naar opzoek?

Laat je kind lekker neuspeuteren en de rubberboten opeten!

1 minuut lezen Marian Alons
Laat je kind lekker neuspeuteren en de rubberboten opeten!

Jakkes! Dat is waarschijnlijk het eerste dat je denkt. Het is ook best wel een ranzige gewoonte van kinderen (en sommige volwassenen). Maar hou het pulken in de neus niet tegen! Uit onderzoek blijkt namelijk dat, naast duimzuigen en nagelbijten, het neuspeuteren een gezond effect heeft!

Als je je kind betrapt, probeer je waarschijnlijk zo snel mogelijk een zakdoek te pakken en die je kind toe te stoppen. En opeten, bleh dat ziet er vies uit (en is het ook). Nee, neuspeuteren is niet echt een gewoonte waar veel ouders trots op zijn als hun kinderen dat doen. Nou, wees niet te snel met het verwijderen van de groene rubberboot: Onderzoek heeft namelijk bewezen dat het goed is voor de gezondheid van je tanden als je in je neus pulkt en het opeet.

Hoe zit dat dan precies?

De slijm in je neus bevat namelijk super beschermende bacteriën, een speeksel slijmstof. En die gedraagt zich als een natuurlijke bescherming voor je gebit! Dus als je kind met z’n vinger een snotje uit z’n neus haalt en die in de mond stopt, is ‘ie eigenlijk bezig met het toevoegen van een extra beschermingslaag voor z’n tanden.

Maar wacht, er is nog meer…

Het onderzoek suggereert dat de bacteriën in zo’n groene snottebel een betere bescherming bieden tegen gaatjes dan mondspoeling of tandpasta. De volgende stap is om kunstmatig slijm toe te voeg aan tandpasta of kauwgom…

Lees ook: 7 dingen die ik (voordat ik kinderen kreeg) toewees aan een slechte opvoeding

Het neusslijm is niet alleen goed voor de tandjes, maar volgens de onderzoekers voor nog meer. Het kan ook een goede bescherming zijn tegen infecties in het ademhalingsstelsel, maagzweren en zelfs tegen HIV. Het slijm wordt nu toegejuicht om te gebruiken als alternatief van antibiotica.

Ook al is het niet zo’n lekker beeld, misschien wordt het tijd dat we niet meer negatief denken over neuspeuteren en moeten we onze kids gewoon lekker laten pulken.

Alhoewel, misschien niet in het openbaar.

Bron: NCBI     –       Bron hoofdafbeelding: Flickr

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Dit zijn de leukste cadeaus voor meisjes van 3 jaar

  • 3 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Kinderwens

Waarom kinderwens: wel of geen kinderen?

  • 1 maand geleden
  • 2 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Wat is strippen bij een bevalling?

  • 1 maand geleden
  • 2 minuten lezen