Waar ben je naar opzoek?

Laat je baby het eerste half jaar bij je slapen

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Laat je baby het eerste half jaar bij je slapen

Toen ik mijn eerste kind kreeg wist ik niet goed hoe ik alles aan moest pakken. Ik heb te vaak naar het advies van anderen geluisterd en niet mijn moederhart gevolgd. Ik had drie baby’s die heel graag bij mij wilde zijn het eerste half jaar. Iedereen vond dat een baby in zijn eigen bed moest slapen maar mijn gevoel zei wat anders. Gelukkig heb ik daar beter naar leren luisteren want het maakte mij en mijn baby een stuk gelukkiger!

Goed bedoelde adviezen

Voor veel ouders is het een dilemma: wel of niet je kind bij je op de kamer laten slapen? Ik weet dat veel ouders het wel zouden willen maar ze teveel naar het advies van anderen luisteren en het dus niet doen. Maar… ik heb goed nieuws voor al die ouders die twijfelen: uit een nieuwe studie van de Radboud Universiteit blijkt dat wanneer een baby het eerste half jaar bij de ouders slaapt, dit niet gaat leiden tot latere slaap- of gedragsproblemen. Het heeft juist een positief effect op je kind!

Waar moet een baby slapen?

Roseriet Bijers is ontwikkelingspsycholoog aan de Radboud Universiteit en heeft bovenstaande discussie aangegrepen om onderzoek te doen naar waar de baby’s ‘moeten’ slapen de eerste zes maanden van hun leven. Ze heeft bijna 200 baby’s en hun ouders langdurig onderzocht om tot een conclusie te komen.

Uit haar onderzoek is gebleken dat het juist heel goed is voor baby’s om de eerste zes maanden bij hun ouders te slapen. Het delen van de slaapkamer leidt niet tot slaap- of gedragsproblemen als de kinderen zes tot acht jaar oud zijn. Ze zag juist positieve effecten. Zo was er onder deze kinderen een betere slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag. Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen juist behulpzamer waren.

Lees ook: 7 redenen waarom samen slapen niet voor watjes is

Een goede nachtrust is mij veel waard

Mijn kinderen hebben heel veel bij ons en bij ons op de kamer geslapen. Er was altijd een plekje vrij voor ze in bed of op de slaapkamer. Ik had geen zin in nachtelijk gespook of discussies dat ze weer naar hun eigen bed moesten gaan terwijl ze mama even zo hard nodig hadden. De jongste heeft zelfs nog heel lang in een campingbedje bij ons op de kamer geslapen. Gewoon omdat ze dat fijn vond. Op een gegeven moment gaf ze zelf aan dat ze in haar eigen bedje wilde slapen. Ook nu ligt er nog vaak een matras naast ons bed. Voor als er eentje wakker is, niet lekker is, eng gedroom heeft of veel last heeft van groeipijn. Zo slaapt iedereen het best! Een goede nachtrust is mij heel veel waard.

Lees ook: Feiten en fabels over samen slapen

Doe wat voor jou goed voelt

Volgens Hilde Tolen van Ouders van Nu is het fijn dat er een duidelijke richtlijn komt als het gaat om ‘samen slapen’ omdat er veel onduidelijkheid over is. Ik ben van mening dat jij als moeder precies weet wat je moet doen en wat goed voelt voor jou en je kind. Laat je dus niet beïnvloeden door wat andere ouders denken.

Ik denk altijd maar zo: als ze 16 zijn slapen ze echt niet meer bij jou op de slaapkamer.

Photo by Wayne Evans from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
  • Femke zei

    Allebei mijn dochters hebben bij ons op de kamer gelegen als baby. De oudste ging na 5 maanden naar haar eigen kamertje, omdat ze niet meer in haar wiegje paste en omdat ‘men’ vond dat het echt wel tijd was… Bij de jongste heb ik daar niet meer naar geluisterd en met passen en meten past ook het ledikant naast het grote bed. Ze is nu 3, maar slaapt nog steeds bij ons op de kamer. Ze heeft een kamer met eigen bed, maar wil daar alleen in slapen als grote zus bij haar komt slapen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen