Waar ben je naar opzoek?

Koud buiten? Geen extra dekentje voor je baby!

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Koud buiten? Geen extra dekentje voor je baby!

De koude winterdagen komen er weer aan en je wil het beste voor je kindje. Als het kouder wordt grijp je als sneller naar een extra dekentje voor je baby. Je wil immers niet dat deze het koud heeft. Maar deskundigen waarschuwen hiervoor. Te dik ingepakte kinderen hebben een hoger risico op wiegendood. 

Wiegendood

Nele Wouters, van de Belgische overheidsinstantie Kind en Gezin, trekt aan de bel omdat het te dik inpakken van kinderen gevaarlijk kan zijn. Ook Elle Struijf van het Nederlandse Centrum Jeugdzorg (NCJ) waarschuwt voor de gevolgen van het te dik inpakken van je baby. Wat precies de oorzaak is van wiegendood is niet bekend maar meerdere factoren spelen mee en dat is onder andere warmte.

Lees ook: Ouders herkennen RS-virus niet: hier moet je op letten!

Geen extra dekentje voor je baby maar een slaapzak

Een extra dekentje voor je baby is wel lekker warm maar gevaarlijk. Je baby kan niet aangeven wanneer ze het te warm heeft. Het advies van Kind en Gezin is dan ook door gebruik te maken van slaapzakken. Hierdoor zijn het hoofd en de armen van je kindje vrij en kan de warmte beter weg.

Controleer je baby op extreme warmte door de temperatuur te controleren. door de nek van de baby te voelen.

Kans verkleinen

Ondanks dat het aantal baby’s die sterven aan wiegendood dalen is het wel belangrijk dat hier aandacht voor wordt gevraagd en dat ouders hier alert op zijn. De precieze oorzaak van wiegendood weten we helaas nog steeds niet, maar wel hoe we de kans kunnen verkleinen.

Lees ook: Waarschuwing: winterjas uit in autostoeltje

Photo by Dominika Roseclay from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Kerst met kinderen

Adventskalender zelf vullen: leuke ideetjes!

  • 18 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Kerst met kinderen

De 8 leukste adventskalenders

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas bingokaarten: leukste bingospellen voor pakjesavond

  • 1 dag geleden
  • 2 minuten lezen