Waar ben je naar opzoek?

Koud buiten? Geen extra dekentje voor je baby!

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Koud buiten? Geen extra dekentje voor je baby!

De koude winterdagen komen er weer aan en je wil het beste voor je kindje. Als het kouder wordt grijp je als sneller naar een extra dekentje voor je baby. Je wil immers niet dat deze het koud heeft. Maar deskundigen waarschuwen hiervoor. Te dik ingepakte kinderen hebben een hoger risico op wiegendood. 

Wiegendood

Nele Wouters, van de Belgische overheidsinstantie Kind en Gezin, trekt aan de bel omdat het te dik inpakken van kinderen gevaarlijk kan zijn. Ook Elle Struijf van het Nederlandse Centrum Jeugdzorg (NCJ) waarschuwt voor de gevolgen van het te dik inpakken van je baby. Wat precies de oorzaak is van wiegendood is niet bekend maar meerdere factoren spelen mee en dat is onder andere warmte.

Lees ook: Ouders herkennen RS-virus niet: hier moet je op letten!

Geen extra dekentje voor je baby maar een slaapzak

Een extra dekentje voor je baby is wel lekker warm maar gevaarlijk. Je baby kan niet aangeven wanneer ze het te warm heeft. Het advies van Kind en Gezin is dan ook door gebruik te maken van slaapzakken. Hierdoor zijn het hoofd en de armen van je kindje vrij en kan de warmte beter weg.

Controleer je baby op extreme warmte door de temperatuur te controleren. door de nek van de baby te voelen.

Kans verkleinen

Ondanks dat het aantal baby’s die sterven aan wiegendood dalen is het wel belangrijk dat hier aandacht voor wordt gevraagd en dat ouders hier alert op zijn. De precieze oorzaak van wiegendood weten we helaas nog steeds niet, maar wel hoe we de kans kunnen verkleinen.

Lees ook: Waarschuwing: winterjas uit in autostoeltje

Photo by Dominika Roseclay from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen