Waar ben je naar opzoek?

Kinderstoeltjes, traphekjes en speelgoedauto’s onveilig bevonden!

2 minuten lezen Marian Alons
Kinderstoeltjes, traphekjes en speelgoedauto’s onveilig bevonden!

De Consumentenbond en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit(NVWA) hebben het er maar druk mee. Meerdere merken kinderstoeltjes en traphekjes bleken onveilig volgens onderzoek.

Onveilige kinderstoelen

Vorig jaar constateerde de NVWA dat een deel van de kinderstoeltjes onveilig is. Toen bleken er 10 van de 24 geteste stoeltjes niet te voldoen aan de veiligheidsnormen. De Consumentenbond wilde dit jaar weten of de situatie verbeterd was.

Dit jaar werden er twintig verschillende merken kinderstoelen onderzocht. Vijf stoeltjes bleken niet veilig, dat is een kwart van de onderzochte stoelen! Bij de merken Yaris Single en Lief! zijn de openingen voor de beentjes te groot. Dit kan er voor zorgen dat kinderen op de grond kunnen vallen. Bij Nuna Zaaz 2016, Peg Perego Pappa Zerro 3 en de IKEA Blames kunnen de vingers klem komen te zitten volgens de Consumentenbond. De drie laatstgenoemden hebben aangegeven hun kinderstoelen te gaan onderzoeken. Yaris geeft aan dat ze aan kopers van zo’n ‘onveilige’ kinderstoel een veiligheidsharnas kunnen aanbieden.

Gevaarlijke traphekjes

Bij de traphekjes van Prénatal zouden kinderen zich tussen de spijlen door kunnen wurmen en met hun hoofdje blijven steken. Hierdoor zouden kinderen zelfs kunnen stikken! De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft een waarschuwing.

Over welk hekje hebben we het nu precies? Het is een houten blank of wit gelakt traphekje. Ze zijn verkocht in een periode tussen maart 2013 en oktober 2016. Het echte verstikkingsgevaar kan zich voordoen als het hekje in de maximale breedte, 102 cm, is gemonteerd.

Juiste manier traphekje monteren

Prénatal vraagt de kopers om het hekje uit elkaar te halen en terug te brengen naar de plek van aankoop. Je krijgt dat je geld terug. Als je het traphekje in een kleinere breedte hebt gemonteerd, tussen de 71 en 95 centimeter is er volgens Prénatal niets aan de hand.

Lees ook: Zo ziet een ‘veilig thuis’ door de ogen van een kind eruit

Ook een traphekje van de webwinkel Safety Things blijkt gevaarlijk te zijn, zo waarschuwt de NVWA. Het gaat om het Kidco Traphek. Ook dit hekje wordt teruggeroepen, omdat er net als bij het hekje van Prénatal een kans bestaat dat een kindje met het hoofd kan blijven hangen tussen de spijlen als het hek te ver wordt uitgeschoven. Dit hekje is verkocht van oktober 2015 tot en met oktober 2016.

Speelgoedauto’s

Het houdt niet op. Ook in de speelgoedbranche geeft de NVWA een waarschuwing. Houten speelgoedauto’s van de Action zouden een te hoge waarde weekmakers bezitten. Bij de controle zijn deze weekmakers in de print en de vernislaag aangetroffen van de autootjes. Dit zou schadelijk zijn voor de gezondheid. De Action vraagt om de autootjes terug te brengen en dan zal het aankoopbedrag worden terugbetaald.

Meer info?

Wil je meer informatie over één van de producten die onveilig zijn gebleken? Klik dan op de linkjes van de NVWA of de Consumentenbond.

Bron: Nu.nl

Bron afbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen