Waar ben je naar opzoek?

Kinderen zouden minder zoete vruchtensapjes moeten drinken

1 minuut lezen Marian Alons
Kinderen zouden minder zoete vruchtensapjes moeten drinken

Veel ouders hebben geen idee hoeveel suiker er in de pakjes drinken zit die mee wordt gegeven naar school. Het ziet er vrolijk en lekker uit en er staat fruit op. Dan zal het toch wel gezond zijn? Maar ook in de pakjes met vruchtensap zit veel suiker.

Wiens verantwoordelijkheid is het eigenlijk dat het kind teveel suiker binnenkrijgt? De fabrikant (die de klant misleidt) of de ouder (die het pakje drinken koopt)? Het Voedingscentrum onderzocht de pakjes drinken die de kinderen meenemen naar school. In sommige pakjes zit nog steeds teveel suiker. Zo zit er in een pakje appelsap van het merk Appelsientje maar liefst 5 suikerklontjes!

Lees ook: Traktatietip: 3x trakteren met een pakje drinken

Veel scholen treffen maatregelen wat betreft de voeding van de kinderen. Er zijn bijvoorbeeld 290 basisscholen in Nederland, waar alleen nog maar water gedronken wordt. Daarnaast zijn er ook 910 scholen die meedoen aan projecten om gezond leven onder de aandacht te brengen. Maar dit zijn nog lang niet alle basisscholen en wiens verantwoordelijkheid is het?

Volgens het Voedingscentrum ligt die verantwoordelijkheid bij de ouders of de verzorgers van het kind. Zij kopen immers de drankjes en bepalen wat er in de broodtrommels komt. Patricia Schutte van het Voedingscentrum: “Het is belangrijk dat de verzorgers kijken naar de hoeveelheid suiker die ze hun kinderen op een dag geven en dat begint bij het weten van de hoeveelheid suiker die een kind dagelijks mag.”

Water en thee als standaard

Maar dat is het probleem meteen. Er is geen norm voor de hoeveelheid suiker. Simpel gezegd: hoe minder, hoe beter. Schutte: “Ouders kunnen prima stoppen met de zoete drankjes, want de kinderen krijgen al genoeg suiker binnen via andere producten, zoals broodbeleg.”

Lees ook: 8x drinken om mee te geven naar school (zonder veel suiker)

Natuurlijk is het niet erg om je kind zo nu en dan een zoet pakje drinken mee te geven, maar maak er wel duidelijke afspraken over. Het advies van het Voedingscentrum: “Kies voor bepaalde momenten, zoals bijvoorbeeld het weekend. Zo weet je kind ook dat er op de andere momenten bijvoorbeeld water en thee worden gedronken.”

Check hier hoeveel suikerklontjes er in een pakje drinken zit.

Bron hoofdafbeelding: Voedingscentrum

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen