Waar ben je naar opzoek?

Een keizersnede is geen echte bevalling?

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Een keizersnede is geen echte bevalling?

“O, drie keizersneden? Dan heb je in ieder geval geen bevalling door hoeven maken. Ik had bijvoorbeeld een zeventien uur durende weeën-storm, gevolgd door nog eens drie uur persen, een totaalruptuur en… bla bla bla.”

> Lees ook: 8 dingen die je NIET zegt tegen een vrouw die een keizersnede heeft ondergaan

Draai om je oren

Wanneer iemand bovenstaande opmerking maakt en dan vooral gevolgd door hun eigen helse bevallingsverhaal, moet ik altijd een beetje moeite doen om niet met mijn handtas om iemand zijn oren te meppen.

Niet omdat ik een natuurlijk bevalling onderschat, trouwens. Want ik weet dat dit evengoed onwijs zwaar kan zijn.

Mijn zusje bijvoorbeeld, heeft altijd begrepen dat ik nooit vrijwillig voor een keizersnede zou kiezen. Oké… tot haar eigen bevalling eindigde in een bijna-totaalruptuur. Wat had haar een keizersnede met goede verdoving toen prettig geleken. Hoewel zij toch van heel dichtbij mee heeft kunnen meemaken hoe het er echt aan toe gaat tijdens en na de operatie.

Ik denk dat er voor beide manieren van bevallen wat te zeggen valt. Zo kan een natuurlijke bevalling ervaren worden als zeer intens, maar dit maakt een keizersnede niet minder zwaar en vice versa.

Maar hoewel ik iets minder opkeek tegen mijn allereerste (en tevens laatste) geplande keizersnede, ben ik altijd heel stellig geweest: mocht ik ooit de keuze hebben gekregen om toch natuurlijk te bevallen, dan had ik deze kans -persoonlijk- met beide handen aangepakt.

Aambeien en incontinentie

Ja, ik weet dus dat je kan uitscheuren, je zomaar ineens een kleine twee dagen weeën weg mag puffen (wat trouwens als je een spoedkeizersnede krijgt evengoed gebeurd kan zijn) en dat er voor beide manieren van baren te spreken valt over het eventuele herstel.         Zo heb ik bijvoorbeeld geen last van incontinentie, of van aambeien door het persen. Iets wat ik zeker kan waarderen, maar toch heeft dit alles mijn diepgewortelde wens voor een vaginale bevalling nooit de kop in kunnen drukken.

Wees trots op jezelf!

Dus wanneer iemand dus zegt ‘dat ik in ieder geval nooit een echte bevalling door heb hoeven maken’, voelt het dus enerzijds aan als een stomp in mijn maag. Omdat ik weet dat dit nooit gaat gebeuren en ondanks ik er heilig van overtuigd ben dat een keizersnede net zo goed een bevalling is. Er wordt alleen een andere uitgang gebruikt. Anderzijds had ik er veel voor over gehad om een vaginale baring tot over de eindstreep te kunnen meemaken.  Maar het leven van mijn kinderen stond voorop. Dus ik heb er vrede mee…

Ik heb daarentegen ook nooit een gevoel van falen gehad, integendeel: ik voel me nog altijd redelijk badass dat ik drie grote buikoperaties heb doorstaan ten omwille van de gezondheid van mijn baby’s en ik hoorde nog net geen Eye of the Tiger op de achtergrond toen ik voor het eerst na de operatie uit mijn bed werd geholpen door de verpleegkundige.

Misschien dat het daarom extra steekt wanneer iemand uitwijst dat wat ik heb doorstaan niet ‘echt’ valt te noemen, omdat dit mij het gevoel geeft dat ik niets heb om trots op te zijn. Het is toch niet eens echt? Maar waarom wordt in het geval van een ‘grote klus’, of zelfs een ‘grote boodschap’ gesproken over een zware bevalling, maar moet een keizersnede op zichzelf staan?

Gelukkig heb ik nog altijd het prachtige, rondrennende resultaat nog als ultieme bevestiging dat ik alle reden heb om trots te zijn op mijn drie bevallingen.

En het litteken om te bewijzen dat er niets ‘nep’ aan is geweest.

litteken van een keizersnede
Denise wordt dagelijks herinnerd aan haar keizersneden. Zie hier het ‘overblijfsel’ van een keizersnede.

Een keizersnede is wel degelijk een bevalling! Ook al bevalt dat een ander niet. En dat is iets wat geen enkele keizermama ooit mag vergeten.

Mijn keizersnede
De geboorte van Denise haar wondertje!

Bron foto’s: eigendom van Denise

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Sophie zei

  IEDERE vrouw is een topper!!
  Hoe een bevalling ook gebeurt,
  “Natuurlijk of keizersnede”
  Ik heb zelf beide ervaren,
  Waarvan ook een met mega spoed,
  “Baarmoeder gescheurd!!
  Maar neem alle de tijd die je nodig hebt, en vergelijken met andere nooit doen,
  Jij bent jij…
  En we weten voor ons zelf wat goed is voor eigen lichaam!
  Aan alle mama.’s een dikke duim!

 • cill zei

  goed geschreven! ik kreeg laatste moment tog spoedkeizersnee en jezus wat een hel! paniek stress pijn en het gevoel van gefaald hebben zijn voor mij steekwoorden als ik eraan terug denk.
  mensen die zeggen stel je niet aan ik reed na 3 dagen alweer auto enz terwijl ik een maand lang plat lag omdat mijn wond weer open ging.
  hierdoor ben ik wel een beetje depri geworden.
  tis fijn om dit te lezen haha.
  lang leven keizermamas

 • Petra den Hartigh zei

  Super geschreven. Hier ook 3 keizersnedes… hellaas wel met incontinentie. Catheter verkeerd verwijderd de laatste x. En vergeet ook niet de verschrikkelijke naweeën niet met een buikwond. En het 6 wkn niet mogen doen normaal. Dat beseffen er ook heel veel niet.

 • Eva zei

  Helemaal mee eens!!

 • Diana zei

  Dus dat…! Was “gewoon” aan het bevallen (weeenstorm) en toen bleek onze Sterre een sterrekijkertje te zijn waardoor er voor een spoedkeizersnede gekozen werd… Zwangerschap was al heftig naar niks vergeleken met het herstel van m’n keizersnede… Gelukkig heeft Sterre 3 halfzussen en een halfbroer want ik zie het echt niet nog een keer zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen