Waar ben je naar opzoek?

Hiep hiep griep! Kaarsjes uitblazen is best vies…

1 minuut lezen Marian Alons
Hiep hiep griep! Kaarsjes uitblazen is best vies…

Waarschijnlijk denk je na het lezen van dit onderzoek nog wel twee keer na voordat je volmondig ‘ja’ zegt tegen een stukje taart. Het uitblazen van de kaarsjes op een verjaardagstaart is natuurlijk een erg leuke gewoonte, maar onderzoekers hebben ontdekt dat het best wel onhygiënisch is. Het aantal bacteriën op de taart neemt met 1400% toe! 

Ook wel een beetje logisch dat kaarsjes uitblazen niet zo hygiënisch is, want je blaast je adem (plus speeksel) over de taart. Voor dit experiment deden de onderzoekers een laagje folie over een verjaardagstaart en plaatsten daar de kaarsjes op. Om de speekselproductie op gang te brengen, aten de proefpersonen eerst een pizzapunt. Daarna werden de kaarsjes uitgeblazen op de taart. Een ander taart lieten ze met rust.

Lees ook: Vaatdoekjes kun je na 1 dag beter weggooien

Na het testen bleek dat de taart waarop kaarsjes waren uitgeblazen 14 keer zoveel bacteriën zaten, vergeleken met de taart waar geen kaarsjes op zaten. In één geval zaten er zelfs 120 keer zoveel bacteriën op. Ieh…

Per persoon verschillend

Mede-onderzoeker Paul Dawson legt uit: “Sommige mensen blazen de kaarsjes uit en ze verspreiden geen bacteriën. En je hebt ook mensen die, om wat voor reden dan ook, een hoop bacteriën verspreiden.” Maar goed nieuws: het hoeft je er niet van te weerhouden om een stukje taart te pakken.

Lees ook: Speen gevallen? Even schoonlikken en terugstoppen

Dawson: “Het is geen groot gezondheidsrisico als je zo’n stukje gebak opeet. Ook al zou je dit nog 100.000 keer doen, dan nog is de kans dat je er echt ziek van wordt, waarschijnlijk erg klein.” Wel adviseert Dawson om geen stukje taart te eten als je weet dat de jarige of kaarsjes-uitblazer ziek is.

Bron: ccsenet.org         –       Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen