Waar ben je naar opzoek?

Bewezen: Het jongste kind is het leukst!

2 minuten lezen Anne
Bewezen: Het jongste kind is het leukst!

Het jongste kind is het leukst! Ja hoor, heerlijk! Daar is weer een past-precies-in-mijn-straatje onderzoek. Als jongste kind lees ik namelijk maar wat graag dat onderzoek heeft aangetoond dat de benjamin in een gezin gewoon het leukste kind van allemaal is. Natuurlijk wisten wij Ukkepukkies dat al lang, maar een beetje bewijs is altijd fijn.

Het onderzoek, uitgevoerd door het Britse onderzoeksbureau YouGov, vertelt ons dat de jongste kinderen de leukste thuis zijn. De oudste kinderen zijn daarentegen het meest verantwoordelijk.

Meer kwetsbare kindje

Wanneer ik naar mijn eigen twee kleine telgjes kijk, zou ik ze ook zo neerzetten. De oudste verantwoordelijk, de jongste de clown in huis. Maar hoe komt het dan dat dit dus blijkbaar in meer gezinnen het geval is? Het Britse onderzoek geeft aan dat dit te maken kan hebben met de aandachtsverschuiving. Namelijk wanneer het oudste kind er een broertje of zusje bijkrijgt. De meeste aandacht gaat ineens naar het kleinere, meer kwetsbare kindje binnen het gezin en als oudste word je na volle aandacht (vaak onbewust) aan je lot overgelaten. Volgens Metro UK heeft dit tot gevolg dat een jongste onbezorgder opgroeit en daardoor meer ruimte heeft voor humor en grapjes.

Lees ook: Onderzoek: Oppassen op kleinkinderen is goed voor oma’s

Jongste kind meer relaxed

Als jongste kind ben je daarnaast niet alleen de leukste, maar dus ook meer relaxed en voel je je meer geliefd door je ouders. Oh ja, en ook nog makkelijker in de omgang.
Máár; voel je als oudste niet te slecht onder deze berichtgeving. 54% van de ‘oudste’ ondervraagden geeft aan dat ze zich verantwoordelijker voelt dan haar broertje of zusje. Je hoeft dus als oudste niet te treuren over dat je broertje/zusje grappiger is, want de oudste kinderen zijn georganiseerder (54%) en 38% vindt zichzelf ook succesvoller. Zo heb elk nadeel weer z’n voordeel, zullen we maar zeggen ;).

Lees ook: Aantrekkelijke ouders krijgen eerder een meisje

Is het jongste kind het leukst? Het is allemaal geen hoge wiskunde, maar wanneer jij nou de oudste bent binnen een gezin, kan je je dus nu ook wetenschappelijk onderbouwen dat jij reden hebt tot klagen. Je hebt namelijk gewoon gelijk, wanneer je zeurt dat je jongere broertje of zusje altijd veel meer aandacht krijgt en het makkelijker heeft. Uiteraard dekt het onderzoek zichzelf ook nog even in door te zeggen dat het wel leeftijdsafhankelijk is. Helemaal waterdicht is het dus ook weer niet…. Bummer!

Bron afbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen