Waar ben je naar opzoek?

Jodiumtabletten in huis. Wat nu?

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Jodiumtabletten in huis. Wat nu?

Gisteren ontvingen wij het pakket met Jodiumtabletten in onze brievenbus. De namen van onze kinderen voorop het doosje. Ik vind het confronterend om de namen op dit doosje te zien staan. Maar waarom eigenlijk? En is het nou een goed of slecht teken dat huishoudens met kinderen dit pakketje ontvangen?

Laten we voorop stellen dat de kans op een kernramp of stralingsincident in Nederland erg klein is. Gelukkig maar! Maar toch krijgen we deze Jodiumtabletten uit voorzorg. Want je kunt beter goed voorbereid zijn mocht het wel nodig zijn.

Waarom krijgen we Jodiumtabletten?

1,2 miljoen huishoudens in Nederland krijgen deze tabletten. Eerder had de Nederlandse overheid ze op een centrale plek opgeslagen. Onlangs is besloten een deel van de nieuwe voorraad onder de medicijnkastjes van Nederlandse huishoudens te verspreiden. Dit zijn huishoudens die in de nabijheid van een kerncentrale wonen. Mocht zich een kernramp voordoen dan kunnen de jodiumpillen helpen om schildklierkanker te voorkomen na een kernongeval. Gelukkig is de kans op zo’n ongeval zeer klein maar als het wel gebeurt dan telt elke seconde en kun je direct de pillen onder je kinderen verspreiden.

Wie krijgen de Jodiumtabletten?

Iedereen tot en met 40 jaar die binnen 20 kilometer van een kerncentrale woont en kinderen tot 18 jaar die binnen 20 tot 100 kilometer van een kerncentrale wonen.

Meer info hierover vind je op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

Wat te doen bij een kernramp?

Als zich een kernongeval voordoet krijg je een melding via je mobiel door een NL-Alert, www.crises.nl en de lokale calamiteitenzender. Hier geven ze ook aan wanneer je deze tabletten het beste in kunt nemen. Bewaar de tabletten dus op een veilige plaats en ook op een plek waar je ze weer terug kunt vinden.

Voor meer info en tips over wat je kunt doen bij een kernramp ga je naar de site van het Rode Kruis.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen