Waar ben je naar opzoek?

Is je relatie ingekakt? Zo wordt het weer leuk!

3 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Is je relatie ingekakt? Zo wordt het weer leuk!

Hoe wordt je relatie weer leuk

Soms hoor ik van moeders dat ze vinden dat hun relatie, na de komst van hun kindje, behoorlijk is ingekakt. Dat de sjeu er wel een beetje af is of soms zelfs helemaal. Dat hun man ’s avonds alleen nog maar wil liggen en zappen en toegegeven: zij zelf ook. Op zich is dat logisch, want de eerste jaren na de komst van een baby zijn intens. Zo intens, dat je je soms misschien wel afvraagt waar je aan begonnen bent?

Ingekakt!

Voel je daar niet schuldig over. Het is iets wat veel moeders ook zo ervaren. Je bent dus niet de enige die zich zo voelt. Het roze wolk verhaal synct ook daar niet mee, want hoeveel berichten, foto’s, etc. zie je wel niet op social media, van gelukzalige gezinnen die het allemaal moeiteloos af lijkt te gaan. Geloof mij, dat dit een leven is wat ze aan de buitenwereld willen laten zien en dat dit niet per definitie de waarheid is. Ik denk dat ieder stel zulke mooie momenten beleeft, met of zonder kind, maar dat er ook genoeg momenten zijn waarop ze zich echt niet het “perfecte gezin” voelen. Of het idee hebben de “ultieme relatie” te ervaren. Achter de schermen vindt ook van alles plaats, waar jij en ik geen weet van hebben. Misschien liggen zij ook ’s avonds uitgeteld op de bank met een zak chips en weinig gespreksstof. Enorm ingekakt te wezen.

Lees ook: Een seksloos huwelijk is niet gezond…

Hoe wordt het weer leuk?

Terug naar het begin, want het inkakken van je relatie is te voorkomen. Que? Jazeker! Ik ben er van overtuigd dat dit kan. In mijn boek “Hoe wordt mijn leven weer leuk”, geef ik je allerhande tips over hoe je je relatie leuk kunt houden, zonder daar een flinke smak geld aan kwijt te zijn. Want niet iedereen wil parachutespringen of een wereldreis maken. Sommigen vinden het dicht bij huis houden, veel fijner.

Ik zal hier vast een tipje van de sluier oplichten. Het inkakken van je relatie kan je voorkomen, door oprechte aandacht aan elkaar te geven. Hoe doe je dat dan? Nou, dat zal ik je vertellen. Door oprecht te luisteren als je partner iets vertelt bijvoorbeeld. Je kijkt hem aan (dus niet al kijkend op je telefoon), knikt en je reageert op wat hij vertelt. Kijk je nog steeds stiekem op je telefoon? Leg hem dan even weg, uit het zicht. Vervolgens knik je even of je zegt “hmmm” of “ja”. Vervolgens stel je hem daarna nog een paar vragen. Het liefst geen gesloten, maar open vragen, die beginnen met hoe, wat waar, waarom. Klaar ben je. Voor je weet heb je een heus gesprek samen. Ik zou hier wel even mee wachten tot je kindje(s) op bed liggen, want persoonlijk kom ik daar zelf pas aan toe als ik geen jengelende peuter aan mijn been heb hangen. Maar dat daar gelaten. Als je hier mee begint, dan kom je al een heel eind.

Date night it is

Wat ook een goede tip is, om het inkakken van je relatie te voorkomen: plan één avond per week een date night in. Dit hoeft dus niet altijd ergens buitenshuis te zijn. Je hoeft echt niet meteen naar een restaurant met een Michelin ster. Sterker nog: wij doen dit vaker in ons eigen huis dan in een restaurant. Overleg van te voren wat jullie gaan maken en verheug je daar op. Leg op de bewuste avond je kindje op bed en ga samen koken. Leg je telefoons weg en bespreek je ingekakte relatie. Want ook dat moet je bespreekbaar maken. Deel je zorgen hier over. Dat je niet zo’n ingekakt stel wil worden, maar juist een bruisend stel en visualiseer dat voor jezelf. Bespreek alles op zo’n avond wat speelt in jullie leven. Je eigen leven en dat van jullie als gezin. Vertel wat je allemaal hebt meegemaakt (als jullie elkaar daarvoor amper gesproken hebben), zo blijf je betrokken bij elkaars afzonderlijke levens.

Je zal zien dat je relatie eigenlijk helemaal niet zo ingekakt is, als je misschien dacht en wellicht, heb je nog een spetterende eindfinale in de slaapkamer 😉 . Hoe dan ook, maak er iets van samen. Je kan het zo gek maken als je zelf wil, maar het belangrijkste is mijns inziens: blijf je best doen voor elkaar. Dan volgt de rest vanzelf. Voor hulp bij de nieuwe balans vinden tussen je rol als moeder en het leuk houden van je relatie, kijk op: FrouFrou coaching.

Lees ook: 20x date night at home!

Relaties

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen