Waar ben je naar opzoek?

Ik moet je wat vertellen over het moederschap…

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Ik moet je wat vertellen over het moederschap…

Acht jaar geleden ontdekte ik dat ik zwanger was. Ik zou moeder worden! We zouden een gezin gaan stichten. Mijn zwangerschappen en bevallingen verliepen niet makkelijk én de babytijd vond ik af en toe ook een drama. Ik stond stijf van de hormonen (die pas sinds mijn laatste zwangerschap minder zijn geworden), voelde mij een vaatdoek en mijn baby’s hadden overdag weinig zin om te slapen. Ik was op!

Als ik mede-moeders sprak die vol passie over hun nieuwe ‘baan’ spraken en hoe geweldig het wel niet was kon ik groen en geel worden van jaloezie. Waarom sliepen hun baby’s wél als het moest? En waarom verliep de borstvoeding zo goed? En waarom vonden zij het wél zo geweldig. Af en toe was ik de wanhoop nabij: mijn huis was een puinhoop, mijn baby had altijd (mama) honger, mijn peuter wilde aandacht, ik wilde werken, ik wilde uit huis (alleen!) en wanneer vertrokken die verschrikkelijke hormonen eens mijn lichaam?

Ik voelde mij soms verloren, verward, vermoeid en uitgeput. Wat ik in de boeken had gelezen over het moederschap was gewoon niet waar. 

Lees ook: 30 waarheden over het moederschap

Het koste mij wat tijd om mijn leven met kind(eren) op de rit te krijgen, bij te slapen, mijn huis op orde te krijgen en weer tijd voor andere dingen te hebben. Maar inmiddels, drie kinderen later, is het gelukt! En ik ben trots op mijzelf. Maar het koste mij wel verbazingwekkend veel geduld. En af en toe was ik heel blij dat de kinderen uit logeren waren of dat ik even zonder kinderen het huis kon verlaten. Een klein feestje!

Het koste mij een tijdje om te beseffen hoe fijn het moederschap was… Sindsdien heb ik wel geleerd om eerlijk te zijn over het moederschap. Ik ben er niet negatief over, want ik zou het zo weer overdoen, maar naast alle ‘rozengeur-en-manenschijn’ verhalen vertel ik ook over hoe het ook kan zijn en de worstelingen die het met zich mee kan brengen.

1. Het is niet alleen maar zonneschijn

Voor sommige moeders is het moederschap het hoogst haalbare in hun leven. Ze hebben altijd moeder willen worden en gaan daar voor de volle 100% voor. Ze kunnen zich heel makkelijk aanpassen aan hun nieuwe leven mét kind.

Je hoeft je er niet voor te schamen als jij je niet zo makkelijk aan kunt passen. Dat jij dit niet meteen voelt hoeft niet te zeggen dat jij je hoeft te schamen en geen familie zou kunnen en willen stichten. Bij veel vrouwen moet het gevoel gewoon groeien. Ondanks dat je heel blij bent met je zwangerschap en kinderen.

2. Je kunt moeder zijn en daarnaast nog vele andere rollen vervullen

Als je moeder bent hoef je je niet te schamen voor andere rollen die je wil vervullen: dat je ook nog graag een vrouw wil zijn, met je vriendinnen op stap wil gaan, wil studeren, vrijwilligerswerk wil doen, workshops volgen of je hobby uitoefenen. Dit kan allemaal naast elkaar bestaan.

3. Als je van je werk en carrière houd: blijf daar dan vooral werken!

Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken, doe dat dan niet. Je kan blijven werken en moeder zijn tegelijk. Misschien vraagt het om enige aanpassing maar zeker in Nederland zijn er vele mogelijkheden. Werkende moeders houden net zoveel van hun kinderen als thuisblijfmoeders. Elke moeder wil het beste voor haar kind maar dat hoeft niet te betekenen dat je stopt met werken.

Lees ook: Hoe het leven van een werkende moeder écht is

4. Er zijn dagen dat je je kind het liefst buiten zet

En zolang je het maar niet echt doet, doe je het echt geweldig!

5. Je kan écht het huis verlaten zonder baby en/of kind(eren)

HELEMAAL ALLEEN! Het kan echt. Zonder schuldgevoel. Maar met een blij gevoel want… je bent alleen! Er zijn moeders die er niet aan moeten denken maar zo hoef jij je niet te voelen. Ook kan je alleen een weekendje weggaan. Met vriendinnen. Of met je partner. Het kan echt. Zonder schuldgevoel.

Alleen de hoeveelheid tijd wat je eraan besteedt om deze beslissing te nemen brengt je bijna in een psychose. Maar zodra je de knoop hebt doorgehakt geniet je op en top! En vervolgens kom je weer fris, fruitig en opgeladen thuis.

6. Je hoeft geen borstvoeding te geven om een gezonde baby te hebben

Dat ge-emmer altijd over het geven van borstvoeding. Als je besluit om het niet te doen ben je net zo’n goede moeder dan een moeder die besluit het wel te doen. Het is jouw keuze waar jij je goed bij moet voelen. Ik heb het drie keer gedaan, ik had het achteraf drie keer beter NIET kunnen doen. En ook die verantwoording die je steeds aflegt voor je keuze; NIET DOEN!

Lees ook: Wat als borstvoeding geven niet zo vanzelfsprekend is…

7. Kinderen kunnen zichzelf ook echt wel vermaken

Ik snakte af en toe naar tijd voor mijzelf: een warm kopje koffie drinken, een tijdschrift lezen of gewoon wat werken. Ik voelde mij constant schuldig want ik dacht dat ik mijn kinderen moest vermaken. Op internet trof ik alleen maar moeders die elke dag aan het knutselen, spelen en fietsen waren met hun kinderen. Ik deed dat niet. Ik ben een ‘je-moet-jezelf-vermaken-moeder’. En echt… ze kunnen zich prima een middagje vermaken. Al lig je de hele middag op de bank. Het komt goed met ze!

8. Je kind heeft niet de duurste babyuitzet nodig

Laat je niet gek maken. Je hoeft echt geen 1200 euro te besteden aan een kinderwagen. En je kind kan ook een schone luier krijgen op een tapijt of een kleedje. Daar worden ze niet minder van.

9. Je bent niet alleen…

Het moederschap is geweldig. Maar ook eng, vermoeiend, ondankbaar en vernederend. Je zal je elke dag zorgen maken en een grote verantwoordelijkheid met je meedragen. Misschien voel je je soms alleen maar je bent niet alleen. Miljoenen vrouwen op de hele wereld maken elke dag, elke minuut, elke seconde hetzelfde mee.

Volg jij Love2BeMama al op Instagram?

Bron hoofdbeeld: Stockfresh

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 40 minuten geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 5 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

  • 6 uur geleden
  • 3 minuten lezen