Waar ben je naar opzoek?

Wordt jouw partner een goede vader? Bekijk de checklist!

2 minuten lezen denise Denise Meijer

goede vader

Dat vrouwen het moedergen meestal bij zich dragen is geen verassing. Hoewel de keuze om te beginnen aan kinderen heel persoonlijk is, blijkt het ‘moederen’ toch een biologisch bepaald gegeven. Denk aan hoe onze al onze hormonen “harmonieus” samenwerken (ahum) om een zwangerschap, bevalling en zelfs borstvoeding mogelijk maken.

Een goede vader

Bij mannen werkt dit iets gecompliceerder. Of dit nou nog voortkomt uit de tijd dat mannen eigenlijk veel met hun werk te maken hadden en weinig met wat er thuis gebeurde of dat ook mannen (net als sommige vrouwen, overigens) gewoon het gevoel niet bij zich dragen en naar baby’s kijken alsof er zojuist een remake van ET heeft plaatsgevonden.

Maar hoe weet je, als vrouw zijnde, nou precies of jouw partner een geweldige vader gaat worden? Over welke kwaliteiten beschikt een superpapa in spé?

Love2bemama heeft een handige checklist gemaakt. Beschikt jouw partner over de kwaliteiten die hij nodig heeft om een geweldige vader te worden? De volgende tien punten zullen je snel uitsluitsel geven, mocht daar nog enige twijfel over bestaan.

 1. Hij is zorgzaam

En dat lijkt ons nogal wiedes. Niet alleen voor als de kleine een ‘auw’ heeft, maar ook voor als mama zelf een keertje onder de pannen is. Zoals… uehh… na de bevalling bijvoorbeeld. Een man die van nature een zorgzaam karakter heeft, heeft sowieso al een streepje voor op onze papa-lijst.

 1. Hij is niet snel vies van iets

Want tsja, die poepluiers moeten toch ECHT verschoond worden. Vergeet daarnaast de babyspuug, kwijlslierten en snottebelletjes niet. Een vader (of moeder, voor wat het waard is) met smetvrees is dus alles behalve een handige combinatie.

 1. Hij is beschermend

En dan niet perse op de overduidelijke macho, alfa-manier… Het belangrijkste is dat hij jou en jullie kroost zal beschermen tegen mogelijk kwaad en dit op een manier doet die eervol is. Dus helaas: een razende, knokkende kroegvechter zorgt voor strafpunten. Maar ten alle tijden kudos voor de poging hoor!

 1. Hij raakt niet in paniek van films buiten zijn genre

Zelfs als dit betekent dat hij een Nicolas Sparks-marathon op zijn plateautje krijgt. Inclusief bijbehorende tissues, bonbons en troost-rosé. De eeuwigdurende herhalingen van de Teletubbies zijn ook geen pretje, maar als een man kranig door de bovenstaande serie weet te slaan; dan is dat ook geen probleem.

 1. Hij durft gevoelig te zijn

Extra bonuspunten dus als hij tijdens The Notebook een traantje laat. Gewoon omdat het einde zo ontiegelijk ontroerend is.

Zijn emotionele-grenzeloosheid wordt een probleem als papa fanatiek meehuilt bij een schaafwondje op de kleine zijn of haar knie. Maar over het algemeen is een vader die best wel eens emotioneel durft te worden een overduidelijke plus.

 1. Hij is stressbestendig

Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom stressbestendigheid een hele belangrijke eigenschap is betreft het ouderschap?

 1. Hij kan normaal functioneren en dat zonder al te veel slaap

Normaal is stappen op een doordeweekse avond een absolute no-go, maar je moet het sommige mannen nageven; fris en fruitig op je werk verschijnen na amper twee uur slaap en drie liter wodka achter de kiezen? Dat is een talent op zich! En laat juist dit talent nou net naadloos aansluiten op het aanstaande vaderschap. Handig!

 1. Hij houdt van kinderen

Oké… misschien is dit een beetje oneerlijk. Hij toont interesse in kinderen! Dat is al voldoende. Fair enough: er zijn zelfs vrouwen die kinderen niets vinden, totdat het een kind van henzelf betreft. Dus om nou te zeggen dat het een vereiste is? Nee. Maar een goed teken is het wel.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen