Waar ben je naar opzoek?

Hoe praat je met je kinderen over een terroristische aanslag?

3 minuten lezen Jeanine van Brummen
Hoe praat je met je kinderen over een terroristische aanslag?

Het liefst wil je natuurlijk dat je hier niet over hoeft te praten. Maar de trieste waarheid is dat het wel nodig is. Zeker als je kind wat ouder wordt en wat meer gaat begrijpen wat er om hem heen gebeurt. Maar hoe pak je dat aan?

Je wil natuurlijk niet dat je kind bang wordt, maar het heeft ook geen zin om de boel te gaan bagatelliseren, of te gaan liegen. Met deze tips kan je het gesprek aangaan zonder je kind bang te maken.

Lees ook: Bang voor de toekomst en wat deze zal brengen…

1. Geruststellen

Maak je kind duidelijk dat er nog altijd meer goede dan slechte mensen zijn. Doe dat bijvoorbeeld met een kopje rijst. Neem er drie rijstkorrels uit en vertel dat dat slechte mensen zijn, en alle andere rijstkorrels goede mensen. Probeer maar eens te tellen hoeveel rijstkorrels er dan goed zijn.

Als kinderen vaak op tv geconfronteerd worden met dit soort nieuws, bijvoorbeeld via het jeugdjournaal, vraag dan je kind te zoeken naar mensen die helpen. Zoek zelf ook mee en leer hem dat er altijd mensen zijn die helpen, hoe erg de situatie ook is.

2. Kopieergedrag

Je kind zal registreren hoe jij je gedraagt bij zulk nieuws en dit overnemen. Probeer zelf dus kalm te blijven. Gebruik geen woorden die met angst, haat of paniek te maken hebben. Leg bijvoorbeeld de nadruk op hoe goed de hulpdiensten hun werk doen, of, zoals bij punt 1, op de mensen die te hulp schieten.

3. Praat erover

Zorg dat je kind niet alleen het nieuws via de andere kinderen in de speeltuin hoort, maar praat er ook met elkaar over. Daar hoef je niet eens echt voor te gaan zitten, doe het bijvoorbeeld tijdens een autorit, of een wandeling. Geef eerlijk antwoord op de vragen van je kind, zonder haat of angst.

Lees ook: #prayformyself?

4. Blijf eerlijk

Vertel je kind alleen de feiten die zeker zijn, niet de enge spookverhalen die na elke aanslag weer de ronde doen.

5. Huilen mag

Ook al gaat een aanslag niet jullie direct aan, het is niet gek dat je kind van streek is na dit nieuws. Het is zelfs een hele natuurlijk reactie. Maar je hoeft er natuurlijk niet in te blijven hangen. Laat ook zien dat er goede dingen gebeuren in de wereld. Zorg ervoor dat je kind weer opgevrolijkt is tegen de tijd dat hij naar bed gaat.

6. Het leven gaat door

Misschien ben je zelf wel angstig geworden na de zoveelste aanslag. Laat dat je er niet van weerhouden om naar openbare plekken te gaan met je kinderen. Je kan ze onmogelijk voor elk gevaar beschermen. Natuurlijk weet je nooit zeker wat er gaat gebeuren, maar gebruik je gezonde verstand en laat je niet leiden door emoties. Leer ook je kinderen hoe ze zich bewust kunnen zijn van de gevaren en de juiste keuzes te maken. Waarschijnlijk doe je dat al, bijvoorbeeld bij het leren oversteken.

7. Knuffel!

Je ziet het vaak na een aanslag, zeker als er kinderen bij betrokken waren: ouders pakken hun kinderen nog even een keer extra vast. Een beetje extra tijd voor elkaar is natuurlijk altijd goed. Misschien was het voor jullie allebei een moeilijke dag, misschien alleen voor jou omdat je kleine het nog niet begrijpt. Dat maakt niet uit, knuffelen en aandacht doet altijd goed!

Lees ook: Slachtoffers van Parijs krijgen een gezicht

8. Maak er iets positiefs van!

Hoe tragisch aanslagen ook zijn, zie er het positieve van in. Heb je hierdoor bijvoorbeeld een mooi gesprek kunnen hebben met je kind over goed en slecht? Heb je gezien hoe je kind weer een beetje wijzer werd en zich emotioneel ontwikkelde? Geniet hier dan van! Je hebt van iets vreselijks iets positiefs kunnen maken. Goed gedaan!

Bron: Huffington Post

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 15 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

  • 16 uur geleden
  • 5 minuten lezen
Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 1 dag geleden
  • 7 minuten lezen