Waar ben je naar opzoek?

Hoe overleef je een kerstdiner met kinderen? Relax! Hier de ultieme (menu)tips!

3 minuten lezen Claudia Verhey
Hoe overleef je een kerstdiner met kinderen? Relax! Hier de ultieme (menu)tips!

Kerstdiner met kinderen

Ik vind de decembermaand stiekem de mooiste maand van het jaar. In ieder geval wat koken betreft. Als je van koken houdt is december de maand om al je dromen waar te maken; volop gelegenheid voor leuke eetfestijnen en de winkels liggen vol met de mooiste producten.

Sinds ik kinderen heb ben ik echter hoe langer hoe meer mijn culinaire ambities bij gaan stellen. Die heerlijke kerstengeltjes van mij hebben namelijk de gewoonte om niets, maar dan ook helemaal niets uit te willen proberen als het op eten aankomt. De oudste is heel soms nog wel eens om te kopen om iets te proeven (met een Milky Way of vijf, 😉 maar he, dan eet ze wel een muizenhapje zuurkool), de jongste is helemaal niet te vermurwen. Die eet zijn vlees op, schuift zijn bord weg, en roept heel hard KAAR! Daar zit je dan met je goeie gedrag.

Eten tijdens kerst werd voor mij een steeds grotere frustratie. Ik kon nog zoveel dromen hebben over zich voorbeeldig gedragende en hun bord leeg etende kinderen, het zit er de komende jaren gewoon niet in. Tijd voor een andere strategie! Kerst zou voor iedereen een leuk feest moeten zijn, voor ouders en de kinderen, dus hou het zo relaxed mogelijk en stel je verwachtingen bij. Hieronder geef ik je een aantal tips hoe.

1. Betrek je kinderen bij de voorbereiding

Een inkopper, maar als je kinderen zelf laat uitkiezen wat ze willen eten, is de kans natuurlijk veel groter dat ze lekker mee eten. Dus ja, voor deze keer mogen ze patat, pannenkoeken, pizza, poffertjes…. maar dan wel kerststyle!

2. Geen menu, maar een buffet

Maak het jezelf niet te moeilijk en maak geen zeven gangen menu, maar serveer een mooi buffet waarvan iedereen kan pakken wat hij wil. Grote kans dat er iets bij zit wat de kinderen willen proeven. Al is het alleen maar omdat alle grote mensen het ook eten…. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Trek dan het gourmetstel uit de kast. Vinden de meeste kinderen een feest, en je hebt er ook nog eens minder werk aan.

3. Verandering van vorm doet eten

Die leuke uitsteekvormpjes (kerstboompjes, sterren, engeltjes, etc) die je in deze periode overal kan krijgen, zijn niet alleen leuk om koekjes mee te bakken, maar je kunt je er ook andere dingen mee omtoveren tot een kerstwaardig gerecht. Dus leef je uit op de komkommers, pannenkoekjes, sandwiches en eitjes om er wat moois van te maken.

4. Een eigen kerstfeest

Wat is er nou leuker dan een eigen kerstfeest? Geef de kinderen een eigen tafel, en zet ze ‘s middags aan de knutsel zodat ze hun eigen placemats en tafelkleed kunnen maken en kleuren. Geeft jou meteen de tijd om het eten voor te gaan bereiden. Utgeknutseld? Maak een kerstspeelhoek, met een kerstboom van Lego, wat leuke kerstboeken, een Fisher Price kerststal en een kist met prinsen- en prinsessen verkleed kleren. Hebben ze meteen een mooie outfit voor aan tafel.

5. Houd het kort

Kinderen zijn in de meeste gevallen niet dol op urenlang tafelen en netjes opzitten. Hebben je kinderen een half uur gezellig meegegeten, dan is dat lang genoeg. Zet een gezellige kerstfilm voor ze op en tafel met de grote mensen nog even na.

6. Uitrazen

Ga als dat lukt overdag en nog even lekker op uit voor een verfrissende, maar simpele activiteit. Zo kunnen je kinderen toch even lekker uitrazen en zijn ze lekker bezig geweest en hebben ze misschien ‘s avonds wat meer geduld tijdens het eten.

7. Kidsproof menu

Toch koken? Er zijn talrijke ‘kidsproof’ gerechten te maken die a. niet moeilijk zijn en b. bij de hele familie in de smaak vallen.

Hier vind je een mooie selectie!

IMG_5354

8. No panic!

Dus, geen paniek, het komt allemaal goed; en anders is de Chinees wel open 🙂

Inspiratie nodig? Check www.claudindewolken.nl.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen