Waar ben je naar opzoek?

Hoe overleef ik het eerste kinderfeestje?

3 minuten lezen Ik ben Helga
Hoe overleef ik het eerste kinderfeestje?

Mijn dochter wordt aan het eind van de maand 5, wat betekent dat ze voor het eerst een kinderfeestje mag geven. Gek genoeg word ik daar niet heel erg enthousiast van. Sterker nog, ik heb er nu al nachtmerries van! Hoe ga ik in hemelsnaam een groepje kleuters een hele middag vermaken? Want dat ik het zelf ga doen EN ook nog eens thuis, dat staat in ieder geval al vast.

Ik schijn dus gek te zijn!

Zelf is ze al naar een aantal feestjes geweest en stuk voor stuk waren die in een of andere ballenbak. Hartstikke leuk natuurlijk. Bij de oudere kinderen hoor ik zelfs regelmatig dierentuinen of pretparken als de Efteling of Duinrell de revue passeren. Een vriendin van mij gaat zelfs met haar dochter en ACHT vriendinnen naar Drievliet.

Serieus? Oké, haar dochter is wel vijf jaar ouder maar toch. Dan ga je toch failliet? Waar ik het ouderwetse koekhappen, spijkerpoepen en frutselen en freubelen gebleven? Wat is er mis met thuis de boel op stelten zetten? Iedere moeder die ik spreek verklaart me dus voor gek dat ik dat wel ga doen.

From China, with love

Maanden geleden ben ik al ‘los’ gegaan bij een wel bekende Chinese webwinkel. Mijn dochter wilde een prinsessenfeest en de enige manier waarop ik dat thema betaalbaar uit kan voeren is de Ali manier. Ballonnen, slingers, kralen om kettingen te maken, kroontjes, toverstafjes, noem het maar op. Ik heb het allemaal. En dat allemaal voor nog geen kwart van de entreeprijzen van bovengenoemde krijspaleizen.

Lees ook: De do’s en don’ts van AliExpress

In de weken die volgde kwam alles mondjesmaat binnen en nu, twee weken voor het grote ‘feest’ heb ik alles in huis. Het enige wat we nog moeten doen zijn de uitnodigingen geven en mezelf mentaal voorbereiden. Want langzaam maar zeker vraag ik me ook af of ik niet gek geworden ben.

Kiezen is lastig, zeker als je 4 (bijna 5) bent

En die uitnodigingen zijn misschien nog wel het lastigste. Ik heb namelijk de tip gekregen om evenveel kindjes uit te nodigen als dat ze oud wordt. Dus in het geval van mijn dochter zijn dat er 5. Dat betekent dus dat ze de helft van de meisjes uit haar klas moet schrappen. Het feit dat er alleen maar meisjes komen heeft overigens niets met mij te maken hoor.

Mijn dochter wil geen ridders op haar prinsessenfeest dus mogen er geen jongens komen. Ze moet dus de helft van de meisjes uit haar klas ‘buitensluiten’. Laat dat nu net op school NIET mogen waardoor mijn lieve dochter nu al een interne tweestrijd aan het voeren is. Want hoe bepaal je wie er wel lief genoeg is en wie niet?

Compleet met tranen

Dus gisteravond kwam het tranendal. “Mama, ik vind ze allemaal heel erg lief en ik wil niet gemeen zijn”. Tja, wat zeg je dan als ouder? Mijn antwoord dat ze dan dit jaar de ene groep en volgend jaar de andere groep uit kon nodigen was in ieder geval niet voldoende. Lastige is ook dat ze pas sinds dit schooljaar op deze school zit en dus ook echt nog iedereen leuk, lief en aardig vindt. Hoe kun je dan kiezen?

Lees ook: Het kinderfeestje en de verjaardag van mijn 8-jarige zoon

Uiteindelijk hebben we het nu enigszins creatief opgelost. Alle namen zijn in de hoge hoed gegaan en daar zijn er vijf uitgekomen. Uiteraard bleek haar ‘beste’ vriendinnetje nog in de hoed te zitten dus heeft deze mama met haar hand over haar hart gestreken en het aantal kinderen verhoogd naar 6. Dan komt ook de dochter van de moeder die mij gaat helpen het zooitje in het gareel te houden er nog bij dus eindigen we de dag met 7.

7 kleine kleutertjes die zaten in mijn huis

De middag begint met broodjes knakworst. Al vraag ik me wel af of ik vooraf niet even met de andere moeders moet overleggen, want mag iedereen dat wel met het oog op geloof/ allergieën etc? Of kan ik ervan uitgaan dat deze mij wel vooraf worden verteld? Voor mij is dit allemaal nieuw en ik heb dus geen idee wat normaal is.

Dan gaan we kroontjes maken waarbij ik de glitter maar achterwege ga laten. Dan hebben we nog kettingen maken, koekhappen, taart eten, spijkerpoepen, ringwerpen, dansen op K3 in mooie jurken en de welbekende stoelendans. Daarna sluiten we de dag af met een echte goodiebag voor alle kids bestaande uit een Ariël-tas, toverstaf, prinsessenring, zakje chips en hun zelfgemaakte creaties.

En dat allemaal voor nog geen vijf euro per kind! Nu maar hopen dat die 7 kleine, schattige kleutertjes niet heel mijn huis op stelten zetten want wie weet ben ik dan toch geneigd om volgend jaar naar de ballenbak te gaan.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
 • Frances zei

  Ik zit met mijn hoofd nog steeds bij het woord “krijspaleis” :’)
  Super leuke blog! Ga zo door!
  Groetjes uit de Achterhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen