Waar ben je naar opzoek?

Moeders die hun kinderen ziek maken: het Münchhausen by proxy-syndroom

1 minuut lezen Marian Alons
Moeders die hun kinderen ziek maken: het Münchhausen by proxy-syndroom

Het KRO-NCRV programma Brandpunt maakte een bijzondere reportage over het Münchhausen by proxy-syndroom, afgekort MBPS. Moeders met dit syndroom maken hun kinderen bewust ziek. Voor de kinderen en betrokken artsen erg aangrijpend!

Het Amerikaanse jongetje Garnett werd ook door zijn moeder Lacey Spears doodziek gehouden. Ze hield online een blog bij en deelde op sociale media alle ziekenhuiservaringen, bijvoorbeeld: “Mijn lieve engel ligt voor de 23e keer in het ziekenhuis”. Hierdoor kreeg ze veel aandacht en hield ze ‘de ziekte’ van haar zoontje in stand.

Afgelopen maart werd ze veroordeeld, omdat ze haar ‘lieve engel’ tot de dood aan toe had vergiftigd. Jaar na jaar liet ze haar zoontje ‘ziek’ spelen. Tot in de details kon Lacey op internet opzoeken wat voor symptomen er bij haar verzonnen ziektebeeld passen. Bij het jongetje Garnett begon het al heel vroeg, toen hij nog maar vijf dagen oud was werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Lees ook: Love2BeMama Voor Elkaar. Ben jij al lid?

Helaas is de geestelijke zieke Lacey niet een uitzondering. Jaarlijks zijn er volgens de cijfers 40-60 moeders in Nederland(!) bekend die hun kinderen doelbewust op deze manier mishandelen. Het is echt een zorgwekkende ontwikkeling, want moeders maken zo (on)bewust hun niet-zieke kind, daadwerkelijk ziek. En dit kan de dood tot gevolgen hebben, zoals dat gebeurde bij Garnett die in januari 2014 overleed.

Moeilijk te ontdekken

Met de moderne middelen van tegenwoordig is het niet meer zo moeilijk om het ziekenhuispersoneel voor de gek te houden. Ouders omarmen Google en vinden zo symptomen voor aandoeningen en ziektes. Tot in precieze details kunnen ze vervolgens aan de doktoren vertellen wat er is gebeurd. Kinderen moeten verplicht meepraten met de verzonnen symptomen en kwalen van de ouders.

De moeders die deze ziektes verzinnen willen vaak de perfecte moeder zijn. Ze laten blijken dat ze heel veel tijd en moeite in de ‘ziekte’ van hun kind steken en blinken uit in zorgzaamheid. Om die reden is het heel moeilijk om te ontdekken dat een moeder een kind zo (jarenlang) mishandelt.

Klik hier om de reportage te bekijken.

Meer informatie of delen met lotgenoten? Stichting Overlevers Münchhausen by Proxy

Bron: Brandpunt   – Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen