Waar ben je naar opzoek?

Helpen gratis oordoppen gehoorschade voorkomen?

1 minuut lezen Marian Alons
Helpen gratis oordoppen gehoorschade voorkomen?

De gemeente Westervoort probeert de gehoorschade bij jongeren tegen te gaan. Daarom krijgen de jongeren op 16-jarige leeftijd oordopjes als cadeautje. Het blijft een feit: een kwart van de jongeren tussen 12 en 24 jaar heeft een vorm van gehoorschade.

En zo’n gehoorschade is geen wondje die weer geneest. Een piep na een avond stappen is een waarschuwing dat het geluid te hard was voor jouw oren. Gelukkig gaat de piep of de ruis na een nacht of dag wel weer weg.

Doe de Oorcheck

De Hoorstichting heeft een online Oorcheck waar je je gehoor kunt testen. Aan deze hoortest deden 157.056 mensen mee tussen de 12 en de 50 jaar oud. Van de deelnemers blijkt dat iets meer dan een kwart een ‘niet goed’ bij de uitslag kregen.

Lees ook: Steeds meer jonge kinderen hebben blijvende gehoorschade

Bij de test krijg je negen verschillende woordjes met bijbehorende plaatjes te zien. Als deelnemer krijg je 27 keer een willekeurig woord te horen. Je moet dan klikken op het juiste plaatje. Naar mate het einde vordert wordt de ruis op de achtergrond steeds harder. Als je het woordje echt niet kunt verstaan kun je op ‘niet verstaan’ klikken.

De jongeren dachten dat ze er wel goed vanaf zouden komen. Van de jongeren kreeg 23% een ‘niet goed’ uitslag. Hiervan dacht 85% dat ze van tevoren wel een goed gehoor zouden hebben. Van de totale onderzochte deelnemers die de uitslag ‘niet goed’ kregen, dacht ruim 77% dat het wel snor zat met hun gehoor.

Hoe staat het met jouw gehoor? Gebruiken jij en je kind(eren) oortjes bij veel lawaai, zoals op je werk of bij concerten?

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Bronnen: Nu.nl en EditieNL

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 4 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 4 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen