Waar ben je naar opzoek?

Het Grote Poep Alfabet

6 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Het Grote Poep Alfabet

Ouders met jonge kinderen zijn meestal poep expert. No matter what. Kleur, geur, consistentie, regelmaat. Een trotse papa en mama weten je precies te vertellen wat het betekent. Vanaf het moment dat de kleine zich aandient, wordt het een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de dag. “Heeft ze al gepoept? Ja? Hoe vaak?”
Als nieuwbakken ouders moet je het nog leren.

Daarom, van een expert… Komt ie dan!

Lees ook: Je weet dat je een moeder bent als…

Van a – z. Dit zijn de letters van het poep alfabet:

A. De a is van Altijd. Altijd ben je bezig met de luier van de kleine en wat de kleine produceert. Dat gaat door totdat je kind zindelijk is, en zelf goed zijn of haar achterste schoon kan maken. De a is overigens ook van Alarm. Het heeft gepoept! De A is ook wel van Armageddon. Ofwel poep armageddon in de luier van die kleine smurf.
B. De b is van Borstvoedingspoep. Die is geel en stinkt nog het minst. Echt waar. Berg je maar (ook een b) voor de tijd dat je kind vaste voeding gaat krijgen. Vooral als daar vlees in zit.
C. De c is van Catastrofe. Soms heb je de ene catastrofe na de ander. Luiers die dusdanig gevuld zijn, dat de randen van het rompertje ook besmeurd raken. Trek het rompertje niet over het hoofd, maar via de armpjes naar beneden. Voorkom je een poephoofd. Over poephoofd gesproken. Hoe schattig is het gezichtje dat je kleine trekt als hij of zij moet poepen?!! 🙂
D. De d is van Dwarrelpoep. Zo noem ik dat dan maar, want hoe anders noem je poep die werkelijk waar overal neer lijkt gedwarreld in kleine stukjes. Uiteraard moeilijk weg te vegen. Argh! De d is natuurlijk ook van diarree. Zeker bij jonge kinderen, is dat oppassen geblazen!
E. De e is van de Eerste poep, die komen we ook nog tegen bij de M. De Eerste poep is ZWART! Zie M.
F. De f is natuurlijk van flesvoedingspoep. Bij flesvoedingspoep is de kleur ook mosterdgeel, met stukjes. Jawel. Argh! Een flesgevoede baby poept meestal dagelijks. Gaat het veel minder vaak, hou het in de gaten en schakel desnoods de dokter in. De F is daarmee ook een goede voor Frequentie.
G. De g is van Geur. Het schijnt dat je als mama de poep van je eigen kind minder vies vindt ruiken… De g is ook van groen-grijs. Soms de kleur van je baby’s poep! Echt waar. Let op! Wanner ze tandjes krijgen, is poep soms vrijwel geurloos. Die poep is het gemeenst, want dat is vaak de bijtende, zure poep, waar je kleintje luieruitslag van krijgt. Altijd even via het randje checken.
H. De h is van hel op aarde. Zo voelt dat dan soms als je boven zo’n luier hangt. Zeker voor manlief, die regelmatig bijna over zijn nek ging.
I. De i is van Indicatie. De kleur, geur, de substantie en consistentie zegt veel over het welzijn van je spruit! De I is ook wel van Infacol. Schijnt voor sommige baby’s te helpen tegen darmkrampjes.
J. De J is van JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. Eindelijk gepoept! Bij borstvoedingspoep zit je daar soms op te wachten… en maak je je desondanks toch zorgen over obstipatie. Check O.
K. De k is van Krampjes. Zo naar! In de eerste maanden zijn de darmpjes nog niet helemaal voldoende ontwikkeld, wat leidt tot krampjes. Zo sneu. Fietsen met de beentjes in de lucht, of massage kan een beetje helpen. De k is ook van kunstvoedingspoep (zie flesvoedingspoep).
L. De l is natuurlijk van Luier. Hoeveel je er verschoont? In het begin is dat gemiddeld 10 op een dag. Als het niet meer is. Vanaf een maandje of 4 wordt dat minder en gaat het langzaam naar een gemiddelde van 5 per dag. 1200 luiers dus als gemiddelde in die eerste maanden. Tel daar ongeveer 4800 luiers bij op tot 3 jaar oud, en je komt op een totaal van zo’n 6000 luiers. Dan ga ik nog uit van een vrij positief nummer volgens mij… De L is ook van luieruitslag. Te voorkomen door goed te smeren bij eerste tekenen van roodheid. Bij voorkeur met een zink zalfje. Persoonlijk ben ik fan van Sudocrem!
M. De M is van Meconium. De eerste ontlasting van de baby, een groene, zwartachtige kleverige substantie. Jawel. Heerlijk… Sorry, zit je net te eten? Tja. Zo gaat dat in het leven… Die eerste luiers zijn niks bij wat later volgt.
N. De N is van NOOOOOOOOOOOOOOOO, want net op het moment dat jij de luier losmaakt, je raadt het al, plast de kleine zo in de lucht. Was je er op tijd bij met een doekje, of is het nu in je gezicht beland? Dan hebben we het nog niet over poepen, net op het moment dat je er een nieuwe luier onder wilt leggen…
O. De O is van obstipatie. Zo naar als er die kleintjes wat dwars zit. Dan ben je zo blij als ze gepoept hebben…
P. De P is van plassen, net als je er boven staat. Bij een jongen op het moment dat je een billenpoetser op zijn gevalletje legt. Juist om ervoor te zorgen dat evt. plas wordt opgevangen. Uit ervaring kan ik je vertellen, op het moment dat we er niks meer bovenop legden, waren de plasjes die in een boog over de commode heen gingen, met meer dan de helft verminderd. Natuurlijk is de P ook van Po of Potje. Je grootste vriend en vijand, gedurende de zindelijkheidstraining 😉
Q. De Q is natuurlijk van Quiz. Wedden dat jij hierna de master van de Poep Quiz bent. Even een testje: welke kleur heeft borstvoedingspoep?
R. De R is van Raden wat er in de luier zit. Alle mama’s doen het! Gewoon je kind met kontje in de lucht en dan ongegeneerd aan het kontje ruiken… Ruik ik poep? Nee?
S. De S is van Spuitluier, met hoofdletter S. Oh, wat een schijt dingen zijn dat toch. Letterlijk en figuurlijk. Soms tot aan het nekje. Ellende, ellende. Zeker wanneer ze net in bad zijn geweest… Die spuitluiers zijn gelukkig meestal iets van het begin. Na een paar maanden is het voorbij.
T. De t is van toiletverkleiner. Die heb je nog heel lang op het toilet. Althans, als je wilt dat je kleine spruit zich enigszins veilig voelt in het begin. Zonder het idee te hebben weg te zakken in de grote wc. Met een toiletverkleiner zitten ze relaxter en kunnen ze dus ook makkelijker hun behoefte doen.
U. De u is van uitzichtloos. Soms lijkt dat zo, wanneer je net de zoveelste spuitluier hebt weg gewerkt… Echt. Er. Komt. Een. Einde. Aan. Ook. Dit. Is. Een. Fase!
V. De v is van Vies. Ja, want lekker is anders. En natuurlijk ook van Vegen. Hoeveel poep je op een gegeven moment wel niet hebt weggeveegd. Et voila, zo de luier in.
W. De W is natuurlijk van wc. Echt. Er. Komt. Een. Tijd… De w is ook van Water. Tipje: bij obstipatie soms wat extra gekookt (afgekoeld) water geven. Dat kan helpen om de poep zachter te maken.
X. De x is van Xylitol, een natuurlijke zoetstof die voorkomt in de vezels van vele soorten groente en fruit… Deze staat in dit rijtje, omdat meer dan een halve gram xylitol per kilo lichaamsgewicht per dag laxerend kan werken. Daarnaast, verzin maar eens iets met een X.
Y. De y is van YES!!! want hij zit er echt aan te komen… Hier zaten we op te wachten! Namelijk:
Z. De z is van Zindelijk. Vaak is het hard werken. Soms gaat het enigszins natuurlijk en vanzelf. Hoe dan ook, het gaat goed komen! Het poepen en plassen moeten ze leren. Dat is bij ons ook ooit goed gekomen. Toch?

Lees ook: Als je kind middenin de poep en plasfase zit…

potje

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 8 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 8 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 8 maanden geleden
  • 4 minuten lezen