Waar ben je naar opzoek?

Goed nieuws: je slaapt beter dankzij je kinderen!

1 minuut lezen Magda Dullemond
Goed nieuws: je slaapt beter dankzij je kinderen!

ouders met kinderen slapen beter

De Standaard deed een onderzoek naar slaap onder 50.000 deelnemers, en trok een verrassende conclusie: mensen met kinderen slapen beter dan mensen zonder kinderen! Huh?
Mensen die met partner en kinderen wonen, hebben tien tot vijftien procent minder kans op slaapproblemen dan mensen die niet met kinderen samenwonen. Zo blijkt uit het onderzoek van het Belgische nieuwsblad ‘De Standaard’. En daar zit meteen het addertje onder het gras: het gaat dus niet om lánger slapen, maar om béter slapen.

Rust en regelmaat

Waar het op neerkomt, is dat mensen met kinderen ook volgens dit onderzoek absoluut minder slaap krijgen dan mensen zonder kinderen. (Verrassing…)
Het voordeel van slapen als je kinderen hebt, is volgens dit onderzoek dat je leven noodgedwongen meer gestructureerd wordt nadat je vader of moeder bent geworden. En die aloude rust, reinheid en regelmaat zorgt er voor dat je minder snel last zult hebben van slaapproblemen als slapeloosheid of slaapapneu.

Slaaphormoon

Dat komt doordat je vaste ritme er voor zorgt dat jouw lichaam keurig op tijd het waakhormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine aanmaakt. En dat is erg bevorderlijk voor goede slaap. In huishoudens met jonge kinderen die het niet zo nauw nemen met structuur, komen dus ook meer slaapproblemen voor.

Zombietijd

Als de eerste maanden van het ouderschap, je weet wel, de zombietijd, voorbij zijn, dan wordt je als ouders dus beloond met kwalitatief goede slaap. Tenminste: op voorwaarde dat je braaf een gestructureerd leven leidt, met vaste slaaptijden voor kinderen én ouders. Weltrusten!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen