Waar ben je naar opzoek?

Laat je kind gevaarlijke dingen doen, dat is goed voor ze!

1 minuut lezen Marian Alons
Laat je kind gevaarlijke dingen doen, dat is goed voor ze!

Niks geen: “Pas op”, “Kijk uit” “Oeh, let je wel op?!”. Na dit onderzoek zeg je juist: “Toe maar, je kan nog wel ietsje hoger.” Volgens recent onderzoek ontwikkelen kinderen zich namelijk beter als ze meer gevaarlijke dingen ondernemen. 

Onderzoekers hebben namelijk onderzocht en bewezen dat het doen van gevaarlijke, spannende dingen goed is voor de ontwikkeling van een kind. Ze leren hierdoor om hun grenzen op te zoeken en krijgen betere sociale vaardigheden. Daarnaast bewegen ze meer en zijn ze zelfverzekerder op latere leeftijd. Zo.

Ruimte

Om die gevaarlijke activiteiten op te zoeken hebben kinderen de ruimte en vrijheid nodig om die grenzen op te zoeken. Het moet natuurlijk niet té gevaarlijk worden, maar wel zo spannend dat je kind er superblij van wordt. Volgens de onderzoekers zijn ouders namelijk vaak te beschermend en krijgen kinderen zo te weinig vrijheid.

Lees ook: 7x Wetenschappelijk bewezen dat buitenspelen goed is voor kinderen

Ouders zouden niet goed kunnen inschatten wanneer er echte gevaren op de loer liggen en wanneer het wel meevalt. Vaak waarschuwen we onze kinderen te vroeg, voordat het überhaupt al spannend wordt. We dragen de dingen die we zelf eng vinden (spinnen of hoogtes bijvoorbeeld) over op onze kinderen en zij nemen dat dan van ons over. En zo praten we onze kinderen angsten aan, maar dat willen we natuurlijk helemaal niet!

Naast dat we het gewoon vaak eng vinden wat onze kinderen doen en we te beschermend zijn is er nog een reden. We zijn namelijk bang voor ‘de mensen’. Wat zullen ‘de mensen’ er wel niet van denken dat jouw kind in die hoge boom klimt? Hoe zullen ‘de mensen’ reageren als jouw kind over die sloot springt? Ouders willen niet overkomen als slechte ouders en daarom behoeden ze kinderen vaak van gevaarlijke dingen.

Lees ook: Roep niet meteen “Niet doen, dat is te gevaarlijk!”

In Canada en Nieuw Zeeland leren de kinderen op school om gevaarlijke dingen te doen. Onderzoek heeft dus uitgewezen dat de kinderen daar lekkerder in hun vel zitten. Dus de tip van vandaag: Oefen met gevaarlijk spelen. Laat ze lekker in de bomen klimmen en over sloten springen.
Bron: MDPI                                –                            Bron hoofdafbeelding: Pixabay
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen