Waar ben je naar opzoek?

Geocaching met kinderen: mama, daar is de schat!

3 minuten lezen Miranda

Geocaching met kinderen

Zo nu en dan hoor ik ouders vertellen dat hun kinderen geen zin meer hebben om mee te gaan wandelen. “Blegh, dat is toch saai!” Wat nou als je een doel hebt tijdens het wandelen? Noem het een missie, een speurtocht of een avontuur met als beloning het vinden van een schat en menig kind gaat vast graag mee op ontdekking!

2 miljoen wereldwijd

Een aantal jaren geleden kwam ik er voor het eerst mee in aanraking: Geocaching. Een activiteit die je iedere dag, overal ter wereld kan doen en die je op plekken brengt waar je anders niet zou komen. Plekken in jouw stad of dorp waar je het bestaan niet van kende. Wereldwijd liggen ruim 2 miljoen caches, gegarandeerd ook een aantal bij jou in de buurt. Alles wat je nodig hebt, is een smartphone of gps-apparaat en een gratis account bij geocaching.com. Je kiest een cache en begint te navigeren. Wanneer ik de kinderen meeneem op een zoektocht, hoor ik ze al snel opgewonden roepen: “Kijk mama, is dat een aanwijzing?” of ze speuren met geconcentreerde koppies de bomen en de grond na om als eerste die ene aanwijzing of zelfs de schat te spotten.

Geocaching met kinderen

Van tupperware tot legerkist

Caches zijn gecategoriseerd in verschillende soorten en moeilijkheidsgraden. Bij traditionele caches krijg je direct het eind-coördinaat: je navigeert ernaar toe en dan is de moeilijkheidsgraad afhankelijk van het formaat en de verstopplek.. Een multi-cache gaat via één of meer tussenpunten waarbij je soms moet puzzelen, rekenen of aanwijzingen moet vinden om uiteindelijk tot het eind-coördinaat te komen. Voor je eerste avontuur kan je het beste kiezen voor een traditionele cache met moeilijkheidsgraad 1 en een normaal of groot formaat. Op geocaching.com vind je uitgebreide informatie over het spel, de verschillende soorten en maten én leuke filmpjes die je een goede eerste indruk geven van deze leuke activiteit.

Geocaching met kinderen

Tips

 • Zoek vooral de eerste keer caches met een moeilijkheidsgraad van hooguit 1 punt. Niets is vervelender dan enthousiaste kinderen die op hun eerste strooptocht de schat niet kunnen vinden.
 • Kies caches waarbij de kinderen niet meer dan 5 km moeten wandelen en kijk of de eventuele tussenpunten (waypoints) niet te ver uit elkaar liggen.
 • Kies caches met een normaal of groot formaat; daarin is ruimte voor ruilspulletjes en dat voelt natuurlijk als een echte beloning voor de kinderen. Een zogenaamde microcache bevat enkel een logrolletje en dat zal kinderen in het begin minder aanspreken.
 • Neem ruilspulletjes mee. Wanneer je een cache vindt, schrijf je je naam in het logboekje, maar je mag ook spulletjes ruilen. Vaak zijn het kleine speelgoedjes, sleutelhangers, gummetjes of kleine schrijfblokjes en als je er iets uit haalt, stop je er vanzelfsprekend ook weer iets in van dezelfde of grotere waarde.
 • Zorg dat je pen en papier bij je hebt en lees goed welke attributen eventueel nog meer nodig zijn voor het vinden van de cache (zaklamp, prikstokje, uv-lamp e.d.). Bij de eenvoudige caches zal dit vaak niet nodig zijn, maar let er wel op, het is jammer wanneer je halverwege de tocht ontdekt dat het niet gaat lukken zonder een zaklamp bijvoorbeeld (*spreekt uit ervaring).
 • Lees de laatste logberichten van de cache op geocaching.com. Soms lees je dan dat er iets met de cache aan de hand is of dat de cache tijdelijk buiten gebruik is: zo voorkom je teleurstellingen.

Geocaching met kinderen

Praktische tips voor geocaching

 • Zorg voor voldoende drinken en versnaperingen in de rugtas
 • Smeer je in met een middel tegen muggen en teken. Lange mouwen en lange broek bij de sokken in is in sommige gebieden geen overbodige luxe. Controleer bij thuiskomst altijd op teken! Hier lees je meer over het gevaar van teken en over een handige teken-app van het RIVM.
 • Vergeet ook de zonnebrandcrème niet
Reacties
 • caroline zei

  Wij gaan zelf ook geocachen. Zoonlief gaat vaak mee sinds hij bijna 3 was. Hij doet dat supergraag en vraagt zelf ook regelmatig om te gaan cachen. Het is inderdaad leuker dan alleen maar wandelen 🙂

 • Priscilla zei

  Pas geleden voor de eerste keer gedaan nadat het al jaren op mijn to do lijst stond! Een leuke goedkope activiteit. Wat mij betreft doen we het vaker.

 • Bianca zei

  zo leuk! Ik kwam er vorig jaar achter dat er hier vlakbij ook 1 verstopt was. Die zijn we dus gaan zoeken. Voor kids is het ook echt een soort spannend om op zoek te gaan naar een ‘schat’, heel leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen