Waar ben je naar opzoek?

Gaat de opgestoken vinger verdwijnen uit de klas?

2 minuten lezen Marian Alons
Gaat de opgestoken vinger verdwijnen uit de klas?

De Vereniging Openbaar Onderwijs, afgekort VOO, vindt dat de opgestoken vinger moet verdwijnen uit klaslokalen. Op de lerarenopleidingen worden de nadelen van deze manier van vragenstellen al behandeld.

Onderwijsadviseur Flora Breemer van de VOO vindt het niet meer van deze tijd. Wat haar betreft wordt de opgestoken vinger in alle 2500 aangesloten scholen verbannen.

Uit onderzoek blijkt dat…

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de traditionele opgestoken vinger nadelen heeft. Het is nou eenmaal de gebruikelijkste manier om een leerling de beurt te geven om te spreken. Volgens onderzoekers kan dit anders. De Britse professor Dylan William vindt dat er ook andere goede methodes zijn om een kind te laten aangeven dat hij of zij een vraag heeft. Volgens hem komen met de huidige methode, van de opgestoken vinger, altijd dezelfde kinderen aan het woord.

Lees ook: Je voorbereiden op de basisschool doe je met deze 5 tips

Een recenter Frans onderzoek doet er nog een schepje bovenop. Onderzoekers Jean-Claude Croizet en Sébastien Goudeau kwamen tot de conclusie dat de opgestoken hand de sociale ongelijkheid vergroot. De kinderen van laag opgeleide ouders zouden volgens het onderzoek minder goed presteren. Bij een systeem waarbij de kinderen niet hun vinger op hoeven te steken, kunnen ze beter meekomen met de andere leerlingen.

Afwisselen

Volgens Paulien Meijer, bijzonder hoogleraar onderwijskunde is het goed om naar de situatie te kijken. Zij is van mening dat iedere situatie een andere aanpak vereist en dat de opgestoken vinger dus niet hoeft te verdwijnen.

Meijer: “Bij klassikale stemming kun je goed gebruik maken van het opsteken van de handen. Als er een vraag beantwoordt moet worden, is dat anders.” Volgens haar is de ongelijkheid, waarover het Franse onderzoek spreekt, er altijd. Zij ziet ook in dat de opgestoken vinger niet goed is om als enige methode te gebruiken. Dit kan in het nadeel werken voor sommige kinderen.

De praktijk

Eind 2016 besloot een Britse school om te stoppen met de opgestoken vinger. De directeur vond dat het ten koste ging van het onderwijs voor alle kinderen, omdat steeds dezelfde handen omhoog gingen. Niet alle ouders reageerden even enthousiast. Een moeder sprak haar zorgen uit: “Als mijn zoon willekeurig de beurt krijgt om te antwoorden, is hij bang dat hij het antwoord niet weet. Maar andersom ook! Als hij het antwoord wel weet, maar de kans niet krijgt, vindt hij dat jammer.”

Lees ook: Seksuele voorlichting op school. Wat wel/niet?

Naast de opgestoken vinger en willekeurig kinderen aan het woord laten zijn er nog andere manieren, zoals apps op smartphones. Daarnaast wordt er in sommige klassen al gebruik gemaakt van de Whiteboards. Iedere leerling krijgt er één en schrijft daar het antwoord op. Tegelijkertijd houden ze dan hun bordje omhoog en zo kan de docent een leerling kiezen.

Wat vind jij de beste manier om een kind het antwoord te laten geven, een vraag te stellen of de beurt te geven?

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Bron: De Volkskrant

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen