Waar ben je naar opzoek?

Eyeopener: socialiseren zal je kind niet op de opvang leren!

4 minuten lezen Anne
Eyeopener: socialiseren zal je kind niet op de opvang leren!

kinderen socialiseren

Nachten hebben we ervan wakker gelegen. Mijn vriend en ik werken allebei. Daarnaast is mijn werk ook nog eens onregelmatig. Zoeken naar de juiste opvangvorm is altijd een uitdaging geweest, maar uiteindelijk zijn wij nu dolgelukkig met de liefste oppas aan huis.
Toen onze jongste bijna de twee jaar aantikte, waren we het over één ding wel eens. De opvang was nu goed geregeld, maar ze zou ook naar een peuterspeelzaal gaan. Of twee dagdelen naar een Kinderdagverblijf. Daar was geen twijfel over mogelijk en werd bevestigd door onderzoeken en moeders om me heen. Om te socialiseren. Om te leren samen spelen met andere kinderen. Om geen achterstand op te lopen als ze met vier jaar naar de basisschool zou gaan….

Minimaal 2 dagdelen opvang

Om het hardst roepen prestigieuze onderzoekers, politica, allerhande opvoeders en ouders dat kinderen onder de vier jaar minimaal 2 dagdelen naar de opvang zouden moeten. Of dit nou in de vorm van een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf plaatsvindt, dat maakt niet uit. Zo niet, dan zouden ze van jongs af aan al een achterstand oplopen en slecht aansluiting vinden wanneer ze naar school gaan. Het kind zal niet gesocialiseerd worden wanneer hij/zij de eerste jaren van het jonge leventje enkel opgroeit tussen volwassenen zoals de ouders of opa en oma.
Deze adviezen worden als zoete koek geslikt en als ouder word je vreemd aangekeken wanneer je ervoor kiest je kind NIET naar een opvangvorm te brengen.

We zijn inmiddels zelfs zo geïndoctrineerd dat het mij dan ook niet geheel verbaasde dat moeders van mijn pufclub bij het behalen van de beoogde 2 jaar en 3 maanden, naast het kinderdagverblijf waar kindlief al 3 dagen per week vertoeft, óók nog een ochtend peuterspeelzaal af te nemen. WANT, zo klinkt het relaas, op de peuterspeelzaal gaat het er ‘schoolser’ aan toe en worden ze beter voorbereid op de basisschool. Daarnaast is nòg een ochtend spelen met leeftijdsgenootjes nog nooit een kind slechter van geworden.

Interessante stelling, want is dat zo?

Verhuftering van onze samenleving

Aan de andere kant roepen we namelijk al sinds kabinet Balkenende dat onze samenleving aan het ‘verhufteren’ is. Dat wij niet meer in staat zijn fatsoen op te brengen en geen normen en waarden hebben. Dit is een standpunt dat eigenlijk door heel Nederland wordt onderschreven, toch? Eigenlijk zijn wij met z’n allen verkeerd gesocialiseerd. Vroeger hadden kinderen tenminste fatsoen en geduld en respect. Maar is er niet iets mis gegaan met de term socialisatie? Socialiseren betekent veel meer dan functioneren in een groep op het kinderdagverblijf. Het is jezelf aanpassen aan de sociale normen van de gemeenschap en je eigen persoonlijkheid ontwikkelen.
Is er dan niemand die de link legt tussen het feit dat er vroeger ook veel minder kinderopvang was en zeker niet in de getale van tegenwoordig met minstens 25 tot 30 kinderen op één groep?

Gedragsstoornissen

Gelukkig zijn er nog wel onderzoekers die deze link leggen, maar het druist natuurlijk compleet tegen de huidige jachtige manier van leven in en wordt daarom liever niet gehoord. Moeders moeten aan het werk, kinderen naar de opvang. Gezinsuren zijn zeldzaam. Terwijl ze juist zo belangrijk zijn!
Tegenwoordig zijn de dagen van onze kinderen volgepropt met school, opvang, clubjes, zwemlessen, sport en allerhande feestjes en verplichtingen. De constante stroom aan indrukken, drukte, communicatie en opwinding leidt eerder naar afstomping dan naar socialisatie van je kind. Geloof mij maar!
Ook niet heel vreemd dus dat steeds meer kinderen gedragsstoornissen hebben wanneer ze constant omringt worden door leeftijdsgenootjes en drukte.

Om goed te kunnen socialiseren heeft een kind een goed en stabiel voorbeeld nodig om na te kunnen apen en rust om deze eigenschappen zich eigen te kunnen maken. Hoe hebben wij het in ons hoofd gehaald dat een groep van 25 – 30 leeftijdsgenootjes goede voorbeelden zijn om na te apen?
Kinderdagverblijven en scholen hebben een stukje opvoeding over genomen en dat is fijn wanneer je als ouder ook hard werkt. Maar moet je willen dat deze vaak jonge leidsters / juffen / meesters / docenten en klasgenootjes de rolmodellen zijn waar je kind het meest mee te maken heeft? “Mama, juf Marieke heeft ook een netpanty en hotpants aan, waarom mag ik dat niet?” Het lijkt me dan ook ietwat kort door de bocht wanneer we denken dat kinderen hun persoonlijkheid goed kunnen ontwikkelen aan de hand van (te) jonge rolmodellen.

Nieuwe inzichten

Wellicht wordt het eens de hoogste tijd dat we onze ideeën en huidige manier van socialiseren onder de loep nemen. Natuurlijk is interactie met leeftijdsgenoten goed, maar om het statement te maken dat je je kind daardoor socialiseert klopt van geen kanten. Een kind leert niet sociaal te zijn van een groep kinderen dat nog moet leren sociaal te worden. Volg je me? Een kind dat meer gezinsuren maakt en solitair opgroeit en omgaat met de juiste vriendjes zal een veel gelukkiger en stabielere persoonlijkheid ontwikkelen. Leer ze houvast te krijgen aan zichzelf in plaats van aan een groep en zorg daarbij dat jij als gezin en opvoeder het juiste ‘na-aap-voorbeeld’ geeft. In alle rust en ruimte. Met aandacht en met liefde.
Wanneer je biografieën erop naslaat van groot wetenschappers, leiders en bijvoorbeeld componisten, zie je al snel de overeenkomstige, relatief eenzame jeugd.
Nou hoeven we als ouders echt niet ineens onze kinderen te gaan isoleren, maar ze meegeven selectief te socialiseren zal niet misstaan. Geef ze een basis van een veilig gezin met voldoende gezinsuren. Denk er eens over na…

Bron: NRC.nl

Reacties
 • Iedereen moet dat doen wat goed is voor zijn of haar kind. En voor iedereen is dat dus anders. Er bestaat ook kleinschalige opvang waarbij er maximaal 6 kinderen zijn in verschillende leeftijden waarbij je dus meer het idee van een groot gezin krijgt . Dit is gastouderopvang en je kiest de gastouder die het meest bij jezelf staat. Waardoor je kind de opvoeding krijgt die het beste bij jezelf past.

 • anoniem zei

  Dat verplicht kinderopvang vind ik ook belachelijk. En hoezo een achterstand als ze dat niet doen? In de jaren 90′ waar ik mijn jeugd heb gehad waren zelden kinderen hier in het dorp die naar peuterspeelzaal enz. Gingen en ze zijn nu inmiddels ook gewoon afgestudeerd aan de universiteit of hogeschool… leren spelen is belangrijk maar dat gaat ook gepaard met een goede begeleiding die even laat zien hoe je bijvoorbeeld moet delen en die zorgt dat het spel eerlijk verloopt. Zoals meestal gaat tussen broertjes en zusjes thuis… en heb je geen sociaal leven als met de buurtkinderen met skelters door de straten race’t? Dat kost niks. Met zo’n kinderopvang wordt je verplicht in de kosten gedrukt en Nederland is al heel duur als gaat om basis verplichte uitgaven (zoals zorgverzekering etc.) Ik ben er mee eens dat er meer aandacht moet komen aan de kwaliteit van het leven dus ook met je gezin. Er moet juist ruimte gemaakt worden om gezinsleven te verbeteren. Minder haast. Minder vol agenda. Meer tijd voor de mensen dichtbij huis…

  • anoniem2 zei

   In mijn omgeving vind ik het opvallend dat de mensen die het hardst roepen dat een opvang goed is tegen eenkennigheid en voor socialisatie voornamelijk ouders zijn die i.v.m. werk geen andere keuze hebben dan hun kind een aantal dagdelen op een kinderopvang te plaatsen.
   Vaak word ik in dit gevoel onderstreept omdat een betreffende ouder mij ( of eigenlijk zichzelf) hiervan probeert te overtuigen terwijl hun kind verlegen aan de benen hangt en mijn zoon halverwege overvolle ruimte contact met anderen maakt.
   Natuurlijk is contact met anderen belangrijk, maar dat kan ook echt op andere manieren.
   En zoals anoniem boven mij schrijft, meer tijd voor mensen dicht bij huis geeft ruimte en een veilige basis om sociaal te oefenen en eigen keuzes te maken, zowel voor het kind als voor de ouder.

 • Kelly zei

  Helemaal mee eens. Onze zoon (10mnd) gaat ook niet naar de kinderopvang maar hoe vaak wij te horen krijgen dat de kinderopvang beter voor zijn ontwikkeling zal zijn. En of we dit wel van plan zijn als hij 2 wordt. Onze zoon heeft de luxe dat zijn ouders beide hun baan aan huis hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen